«Την έντονη ανασφάλεια του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη αποδεικνύουν τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει για την ακρίβεια η κυβέρνηση. Από τη μία αδυνατεί και από την άλλη δε θέλει να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας. Το fuel pass για παράδειγμα αντιστοιχεί μόνο σε τριάντα πέντε (35) λίτρα βενζίνης για τρίμηνο Ιούνιος-Αύγουστος, και αυτό με τις σημερινές τιμές. Αυτή η ποσότητα φυσικά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις των αναγκών και υποχρεώσεων των νοικοκυριών, επαγγελματιών κτλ. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μη μειώσει τα φορολογικά βάρη και να μην παρέμβει στην αισχροκέρδεια. Από την άλλη με παραποίηση δεδομένων και με «μαγικά» οι Υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν να εμφανίσουν ότι η βενζίνη θα πάει κάτω από 2 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για αστείες αλλά και επικίνδυνες πρακτικές», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στους δημοσιογράφους Μ. Θανασούλια και Κ. Σαββόπουλο.

Για την πρόσφατη προκήρυξη του προγράμματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών σημείωσε πως: «Το πρόγραμμα εξελίσσεται με μεγάλη καθυστέρηση. Από την προκήρυξή του, και αν δεν αργήσει και άλλο, φαίνεται ότι θα στηρίξει τους καταναλωτές και την αγορά για την αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών την περίοδο 15 Αυγούστου με 15 Σεπτεμβρίου. Δε θα καλύψει δηλαδή την περίοδο του καλοκαιρινού καύσωνα και δε θα μειώσει τις καταναλώσεις για ψύξη, όπως έχει ανακοινώσει ότι επιδιώκει η κυβέρνηση. Πρόκειται μάλιστα για ένα πρόγραμμα που έχει καθυστερήσει πάνω από έξι (6) μήνες αφού ο κος Μητσοτάκη το έχει εξαγγείλει από τις αρχές του Ιανουαρίου».

Σχολίασε στη συνέχεια δηκτικά ότι «Όμως όλα πάνε καλά για όσους αισχροκερδούν. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατέθεσε, εχθές στη Βουλή, ενημερωτικό σημείωμα για τα υπερκέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου από το οποίο φαίνεται πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην οποία έχει πλειοψηφία το δημόσιο έχει «ρεκόρ» κερδοφορίας εν μέσω της ακραίας ενεργειακής κρίσης με τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς να υποφέρουν. Παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 326 εκατ. ευρώ (EBITDA) το 2021 έναντι 25 εκατ. ευρώ το 2020, 334 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων το 2021 έναντι 37 εκατ. ευρώ το 2020, καθώς και υπερτριπλασίασε το περιθώριο κέρδους της σε σχέση με το 2019, από 7,27% στο 22,31%! Αυτό ενώ η τιμή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 172,7% σε σχέση με τον Μάϊο του 2021 σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη Διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας επιλέγει να χαρατσώσει τους καταναλωτές και να έχει υπερκέρδη αντί να απορροφήσει σημαντικό μέρος των αυξήσεων. «Αναρωτιόμαστε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πει τίποτε για το «πόρισμα» της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου που έχει στα χέρια της εδώ και μία εβδομάδα. Εμείς ζητήσαμε από την κυβέρνηση να φορολογηθούν και αυτά τα υπερκέρδη άμεσα και να επιστραφούν στους καταναλωτές. Συλλέγουμε επίσης στοιχεία για τα πραγματικά υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών από τον Ιούλιο του 2021 και δεν θα επιτρέψουμε να κρυφτεί το πραγματικό ποσό των υπερκερδών».

Απαντώντας τέλος ερώτηση για το τι κινδύνους εγκυμονεί η διακοπή ροών από τον TurkStream  επισήμανε: «Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά. Για την Ελλάδα οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, ειδικά ενόψει του χειμώνα. Η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση εξαιτίας των εξής επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

  • Αύξησης του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και άρα μεγαλύτερης εξάρτησης από το πανάκριβο, ορυκτό, εισαγόμενο φυσικό αέριο με αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης,
  • Πολλαπλών αρνητικών «πρωτείων» της Ελλάδας στην ακρίβεια χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη που έχουν φτωχύνει και αδυνατίσει την ελληνική αγορά λόγω του υπέρογκου κόστους, καθώς και
  • Προβλημάτων στην ορθολογική ανάπτυξη των ΑΠΕ λόγω της φούσκας που έχει δημιουργήσει στην αγορά, της υποβάθμισης και αποξήλωσης της περιβαλλοντικής προστασίας και έλλειψης Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, αλλά και του σοβαρού ελλείμματος δικτύου και ηλεκτρικού χώρου που σταματάει την ανάπτυξη των ΑΠΕ».

Δήλωσε χαρακτηριστικά κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος: «Αυτό που έχουμε στην πραγματικότητα είναι Άγρια Δύση με τις βεβαιώσεις παραγωγού που εισήγαγε η κυβέρνηση με τον ν. 4685/2020, χωρίς κανόνες και με πεπερασμένο ηλεκτρικό χώρο. Έτσι προφανώς δεν μπορεί να γίνει καμία «επιτάχυνση» των ΑΠΕ ό,τι τίτλους και να βάζει στα νομοσχέδιά της η κυβέρνηση ΝΔ. Η τέλεια καταιγίδα για την Ελλάδα λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ενέργεια και παντού».

Print Friendly, PDF & Email