«Το μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι είναι να συζητήσουμε ουσιαστικά, πολιτικά και να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι η καθυστέρηση της σύγκλησης των οργάνων του κόμματος που πράγματι υπήρξε, ούτε πολύ περισσότερο οι προσωπικές διαδρομές και επιδιώξεις. Στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου αποφασίσαμε ότι δεν αμφισβητείται η εκλογή του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε την πολιτική μας, λειτουργώντας με περισσότερη ενότητα και συλλογικότητα. Καθώς και  ότι πρέπει να  καταθέσουμε μια πρόταση στην κοινωνία που να δίνει προοδευτική προοπτική και ότι θα αναβαθμίσουμε το έργο μας κοινοβουλευτικά, καταθέτοντας προτάσεις για την ακρίβεια, τη φορολογία κ.α.. Αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Μιλώντας για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «κανείς δεν έχει διαφωνήσει ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το κόμμα. Αποφασίσαμε να κάνουμε καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με καινούριο καταστατικό, που θα αξιοποιεί και τα ψηφιακά εργαλεία και θα έχει καλύτερη οργανωτική λειτουργία. Είμαστε λοιπόν παρόντες και παρούσες όλοι για αυτό το στόχο, δεν υπάρχουν διαφωνίες», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτοσκοπός μας δεν είναι η εκλογική επιτυχία του κόμματος αλλά είναι να πηγαίνει καλά η κοινωνία, η οικονομία, η χώρα. Οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ να βρούμε ποια λύση συμφέρει τη χώρα και τους πολίτες. Τον κόσμο τον ενδιαφέρουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Τον ενδιαφέρει ποια κυβέρνηση θα καταπολεμήσει την ακρίβεια. Ποια κυβέρνηση θα δώσει καλύτερες προτάσεις για το εισόδημα. Και μας λέει: Είστε ικανοί να διατυπώσετε μια τέτοια πρόταση κυβέρνησης;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα θα συζητήσουμε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για την αποχή, όπως φυσικά και για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο μέλλον αλλά και για τα κομματικά μέσα. Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που σήμερα πρέπει να αξιολογήσουμε δεν είναι μόνο τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις ευρωεκλογές αλλά και τι Ευρώπη θέλουμε. Δυστυχώς η συζήτηση σήμερα στην ηγεσία της Ευρώπης γίνεται για το ποιος θα πάρει μία εξέχουσα θέση – το είδαμε στις συναντήσεις των ηγετών στα Συμβούλια Κορυφής.  Έχω την αίσθηση ότι η Ευρώπη έχει -και χρησιμοποιώ μια σκληρή λέξη- χρεοκοπήσει. Και πολιτικά και οικονομικά. Και αυτό φάνηκε με την Ουκρανική κρίση», συμπλήρωσε ο Σ. Φάμελλος.

«Συμπληρώνοντας ένα χρόνο που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ -μία υψηλή θέση ευθύνης, προσπαθώ να εκφράζω πάντα τον “όλο ΣΥΡΙΖΑ” και να συμβάλλω στην ενότητα. Το ότι μπορούμε να βρίσκουμε τρόπο να εκφράζουμε όλους και όλες, όχι μόνο εσωτερικά αλλά και την κοινωνία, είναι κάτι που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί. Εμείς πρέπει να εκφράζουμε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο τους ψηφοφόρους μας. Υπάρχει τρόπος να εκπέμπεις προς την κοινωνία την ανάγκη να είμαστε συλλογικοί και να υπηρετείς συλλογικούς σκοπούς. Το σύστημα εξουσίας θέλει να ωθήσει τους πολιτικούς να υπηρετούν προσωπικές διαδρομές και αυτό αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα προς την κοινωνία. Διότι το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα θέλει τον πολίτη μόνο του, απομονωμένο στον καναπέ, στη μιζέρια του, στη φτώχεια του, να τα βγάζει πέρα με ένα επίδομα», υποστήριξε ο Σ. Φάμελλος.

Κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει για την κεντροαριστερά και την επόμενη μέρα, ξεκαθάρισε: «Αισθάνομαι ότι πολλές φορές βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογο. Γίνεται μια συζήτηση για την ηγεσία αυτού του σχήματος χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι συνθήκες. Δεν έχουμε συζητήσει με τα υπόλοιπα κόμματα για αυτό το θέμα. Δεν έχουμε πετύχει τις συμμαχίες στην κοινωνία που απαιτούνται γι’ αυτό το ζήτημα. Χρειάζεται να πάμε βήμα-βήμα. Δεν είναι σωστό να θέτουμε στην κοινωνία μια συζήτηση προσώπων για θέσεις ηγεσίας -και υπάρχει η σχετική αναπαραγωγή από τα ΜΜΕ-  όταν το βασικό ζητούμενο είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να  γίνει καλύτερος και δυνατότερος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και για να προωθήσει την προοδευτική συνεργασία. Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό απεύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για κοινές πρωτοβουλίες με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο να είναι ένα πρόσφορο πεδίο: «Εμείς συναινέσαμε στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Με ένα κοινό αίτημα το συζητήσαμε στην Βουλή. Πρόσφατα, εκπρόσωποι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βρεθήκαμε έξω από το ΣτΕ στην προσφυγή που κατέθεσαν οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, για το χαράτσι που θα επιβάλλει η κυβέρνηση, κλείνοντας πάρα πολλά μαγαζιά και στέλνοντας νέους επιστήμονες στο εξωτερικό».

«Έχουμε καταθέσει εδώ και μία εβδομάδα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το θέμα αυτό του τεκμαρτού υπολογισμού του φόρου των επαγγελματιών, επιστημόνων, μικρομεσαίων, βιοτεχνών και εμπόρων. Ο κ.  Μητσοτάκης δεν ήρθε στην Βουλή να απαντήσει την προηγούμενη Παρασκευή, το αποφεύγει, και αυτό είναι ένα παράδειγμα που συνολικά η αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει πίεση. Άρα υπάρχουν και κοινωνικά πεδία συμμαχιών και μπορεί, επειδή έρχονται εκλογές πχ στα Επιμελητήρια, να βρούμε και συμμαχίες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Πρέπει να έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για τα κομματικά Μέσα. Να συζητήσουμε και με τους ανθρώπους που εργάζονται στην “Αυγή” σχετικά με το τι Μέσα θα έχουμε και πώς θα πολλαπλασιάσουμε το επικοινωνιακό αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια να χρεοκοπήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί υπάρχει και το ζήτημα της βιωσιμότητας των κομματικών μέσων ενημέρωσης», εξήγησε ο Σ. Φάμελλος αναφερόμενος στο μέλλον του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», τονίζοντας ότι είναι θέμα που θα τεθεί στην Πολιτική Γραμματεία: «Μαζί με το θέμα της εργασίας που πρέπει να εξασφαλιστεί, υπάρχει και μια μεγάλη ιστορική αξία στην “Αυγή” αλλά υπάρχει και μια πολιτική ανάγκη. Χρειαζόμαστε πολλές ελεύθερες φωνές στα Μέσα ενημέρωσης, πολυφωνία και ελευθεροτυπία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα τρόπο εκπομπής για το κόμμα μας. Στη σύγχρονη εποχή μπορεί αυτός ο τρόπος εκπομπής να έχει αλλάξει και να αξιολογήσουμε το έντυπο. Εμείς πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα και να κάνουμε μια συνολική συζήτηση ώστε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και ο προοδευτικός χώρος μέσα ενημέρωσης που να μπορούν να εκπέμπουν τη δική μας πολιτική πρόταση».

«Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη, όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχουμε δηλώσει περήφανοι γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που δεν χρωστάει, δεν μας κρατάει κανείς και δεν έχουμε υποχρέωση σε κανέναν», απάντησε ο Σ. Φάμελλος σχετικά με το «μαύρο χρήμα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν μας κρατάει κανένας. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στα οικονομικά, υπάρχει όμως αδυναμία στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ».

«Κανείς δεν περισσεύει. Πρέπει να προσθέτουμε στην προοδευτική πολιτική και πρέπει να δίνουμε και προοδευτική προοπτική για τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μέλος κοινοβουλευτικής μας ομάδας και είναι εκπρόσωπός μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Αυγενάκη, έκανε λόγο για υποκριτική στάση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη καθώς ο πρώην υπουργός «παραμένει μέλος της ΝΔ ενώ δεν έχει κατατεθεί καν αίτημα παράδοσης της βουλευτικής του έδρας. Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Οι βουλευτές έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την πρόσφατη συμμετοχή του στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε και έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία: «Στην απόφαση της ετήσιας συνέλευσης εισάγαμε τροπολογία για την  ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου σε όλες τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου που πρέπει να τερματιστεί με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, γεγονός που συνάντησε την αντίδραση από την τουρκική  πλευρά. Ένα δεύτερο ζήτημα στο οποίο έκανα παρέμβαση ήταν το θέμα της κρίσης της Μέσης Ανατολής και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Εξήγησα και στους εκπροσώπους – συναδέλφους από το Ισραήλ, ότι είμαστε σε ένα λαβύρινθο στη Μέση Ανατολή, με μίσος και θάνατο, με χιλιάδες θύματα και πολλούς κινδύνους στην περιοχή για μια ευρύτερη ανάφλεξη. Από αυτό το λαβύρινθο πρέπει να βγούμε. Και πρέπει να βγούμε μόνο με αποφάσεις του ΟΗΕ. Δεν μπορεί δηλαδή το κάθε κράτος να τραβάει το σχοινί και μάλιστα με τέτοιο μεγάλο κόστος για τη ζωή».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο Σ. Φάμελλος επιφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστα Αρβανίτη, όπου και τον συνεχάρη για την εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου: Συγχαρητήρια στον Κώστα Αρβανίτη, τον σύντροφό μας ευρωβουλευτή, ο οποίος εκλέχθηκε χθες στη θέση του αντιπροέδρου της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το πρώτο μισό της θητείας και στη θέση του Συμπροέδρου της για το δεύτερο μισό, σε 2, 5 χρόνια. Είναι σημαντικό και για τον Κώστα Αρβανίτη και για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι υπάρχει αναγνώριση του ρόλου, της συμμετοχής, της παρουσίας, της πολιτικής. Προσπαθούμε πολύ να ενισχύσουμε την εκπροσώπηση της Ελλάδας αλλά και του προοδευτικού λόγου στην Ευρώπη. Γι’ αυτό η επιτυχία αυτή δεν είναι μόνο προσωπική ή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email