Στις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια και στην πλήρη απουσία της πολιτικών πρόληψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σοβαρή ευθύνη στην κυβέρνηση Μητοστάκη για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια αλλά και για αντίστοιχα φαινόμενα που θα επαναληφθούν στις καμένες εκτάσεις τον φετινό χειμώνα και σχολίασε την προκλητική δήλωση του κ.Πέτσα, ο οποίος προσπάθησε να αποσυνδέσει τις πλημμύρες από τις πυρκαγιές, απαξιώνοντας και τους κατοίκους και ταυτόχρονα διαψεύδοντας την επιστήμη και την ίδια τη φύση, καθώς η έκφραση του πλημμυρικού φαινομένου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πυρκαγιά στις αντίστοιχες υδρολογικές λεκάνες πριν από δύο μήνες. «Η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μεγάλη, πρώτα από όλα γιατί πάγωσε όλες τις πολιτικές πρόληψης των πυρκαγιών, τα έργα δασικής διαχείρισης και τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, και αυτό οδήγησε στο τεράστιο μέγεθος της πυρκαγιάς, αλλά και στο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να διακόψει το Φθινόπωρο του 2019 προγράμματα δασοπροστασίας που υλοποιούνταν, σταμάτησε περίπου 5.000 άτομα από προγράμματα του ΟΑΕΔ, αφήνοντας τα δάση ακαθάριστα. Με άλλα λόγια, η έκταση της πυρκαγιάς, που τα αποτελέσματά της πολλαπλασιάζουν τους πλημμυρικούς κινδύνους, ήταν επιλογή της κυβέρνησης. Και αυτό το έλλειμμα πολλαπλασιάστηκε στη διαδικασία της πυρόσβεσης. Τότε που στη Βόρεια Εύβοια ο ίδιος ο περιφερειάρχης κατήγγειλε ότι υπήρχε εντολή μη πυρόσβεσης. Και τότε που τα συνεργεία πυρόσβεσης έκαναν μόνο εκκένωση οικισμών και άφησαν τη φωτιά να φτάσει στην πλευρά του Αιγαίου, ενώ δεν στάλθηκαν εναέρια μέσα. Άρα για το μέγεθος των καμένων εκτάσεων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση και είναι προφανές ότι δεν είναι πλέον δυνατή η ταχεία αποκατάσταση και προστασία σε τόση μεγάλη έκταση» ανέφερε ο Σ.Φάμελλος.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των περιοχών ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως έως και σήμερα, δύο μήνες μετά την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμη η περιοχή αναδασωτέα, ενώ η ανακήρυξη αναδασωτέας περιοχής στα Γεράνια Όρη πήρε πάνω από τέσσερις μήνες, ούτε φυσικά ακόμα μεταφέρθηκαν οι δασικές υπηρεσίες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν μήνα. Όμως οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εισάγει ιδιώτες και αναδόχους στην αποκατάσταση πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις στην Εύβοια, εφόσον υπάρχει διάσπαση της αποκατάστασης και οδηγεί στο να μην αποκατασταθούν τελικά όλες οι καμένες δασικές περιοχές, καθώς κάποιες από αυτές δεν θα επιλεγούν από τους ιδιώτες αναδόχους. «Η αποκατάσταση των καμένων περιοχών δεν είναι μπορεί να είναι ένα παζλ, ανάλογα με τις διαθέσεις του ιδιώτη χορηγού, αλλά είναι πολιτειακή ευθύνη και δημόσια πολιτική. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη όλης της αποκατάστασης και της αντιπλημμυρικής προστασίας. Γιατί αλλιώς θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα στις καμένες εκτάσεις» δήλωσε ο Σ.Φάμελλος.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε επίσης πως οι απευθείας αναθέσεις που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις περιοχές των φυσικών καταστροφών και σε ζητήματα πολιτικής προστασίας οδηγούν σε σοβαρά ζητήματα αδιαφάνειας στη διαχείριση δημόσιων πόρων. Ως παράδειγμα ανέδειξε το έργο καθαρισμού του Σέιχ Σου, όπου το έργο της πολιτικής προστασίας έχει πολλαπλάσιο κόστος ανά στρέμμα από το έργο του Δασαρχείου.

Ακόμα και η συγκρότηση του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως «δημιουργήθηκε βιαστικά και για λόγους επικοινωνίας, εφόσον για να δημιουργηθεί αποσπάστηκαν πολιτικές για το κλίμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τις οποίες απόσχισαν πρόχειρα και βιαστικά και τις κατέταξαν σε ένα νεοϊδρυθέν Υπουργείο, που ακόμα δεν συγκροτήθηκε. Όμως δεν είναι δυνατόν να έχουμε ακόμα και γραφειοκρατικά προβλήματα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Τέλος ερωτηθείς για τα θέματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ακρίβειας στην ενέργεια ο Σ.Φάμελλος ενημέρωσε για την καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της εκχώρησης της ΔΕΗ, για την έναρξη λειτουργίας περιπτέρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο Σύνταγμα εναντίον της ιδιωτικοποίησης, για τη συναυλία στο Κερατσίνι την Τετάρτη αλλά και για τις κινητοποιήσεις στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, καθώς και για τη συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για το θέμα της ΔΕΗ μέσω της πλατφόρμας Avaaz.

Σχετικά με την μεγάλη αύξηση των λογαριασμών και τη ρήτρα αναπροσαρμογής που πλέον χρεώνεται σε όλους τους καταναλωτές, ο Σ.Φάμελλος, δήλωσε πως έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να φτάσει ακόμη και το 100% στους λογαριασμούς ρεύματος, και σε ιδιώτες, αλλά και σε επιχειρηματίες. Ήδη σε πολλά νοικοκυριά έρχονται λογαριασμοί όπου η προσαύξηση έχει κόστος μεγαλύτερο από την ενεργειακή κατανάλωση. Επιπλέον, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν αν το κράτος θα καλύψει 9€ ή 18€ και σε ποιους μήνες θα δοθεί αυτή η επιδότηση όπως και η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει ένα επαρκές οικονομικό εργαλείο, διότι αυτά τα ποσά αδυνατούν να καλύψουν τις αυξήσεις που είναι πολλαπλάσιες, ενώ αφαιρούνται και από το λογαριασμό των έργων για το κλίμα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ. Ακόμα όμως και έτσι στη στήριξη δεν περιλαμβάνονται όλοι οι καταναλωτές, τα μαγαζιά, η εστίαση, οι φούρνοι, οι αγρότες, οι βιοτέχνες, κλπ.

Print Friendly, PDF & Email