Η νομικά και πολιτικά απαράδεκτη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) να εισηγηθεί την απεμπόληση του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ και τη μη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της παράταξης της αντιπολίτευσης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας “Κοιτάμε Μπροστά” με τους εκπροσώπους του Πανελλαδικού Σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, που έγινε στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών και επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας “Κοιτάμε Μπροστά”, Χρήστος Γιαννούλης, η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης, Δήμητρα Θωμά, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) Παπαγιαννόπουλος Κώστας, Πρόεδρος, Σίμος Γρηγόρης, Β’ Αντιπρόεδρος, Σκοπελίτης Γιώργος, Α’ Αντιπρόεδρος-Πρόεδρος ΠΕΣΥ, και ο Περιβολάρης Διαμαντής, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας- Γραμματέας ΠΕΣΥ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβαν τη θέση τους υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του ΔΣ των ΕΛΠΕ, καθώς και της συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων, που και αυτή είχε κατοχυρωθεί με τη συμφωνία μετόχων του 2003, θέση που είχαν εκφράσει ο Σ. Φάμελλος και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και σε πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΣΕΕΠ, στις 10.05.2021. Εξέφρασαν για άλλη μία φορά τη στήριξή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα αιτήματα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και πρότειναν ο μεταξύ τους διάλογος να συνεχιστεί και με αφορμή τις αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή.

Σημείωσαν ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήρε ξεκάθαρη θέση κατά των αλλαγών, εις βάρος του Δημοσίου και των εργαζομένων, που επιχειρούν η κυβέρνηση ΝΔ και η Διοίκηση των ΕΛΠΕ, με Κοινή Δήλωση του Σ.Φάμελλου και της Ε. Αχτσιόγλου, αμέσως μετά την απόφαση του ΔΣ την Μεγάλη Πέμπτη. Ενημέρωσαν ακόμη για την κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων για το θέμα και για τη συζήτησή τους, στις 17.05.2021, όπου οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι να στηρίξουν μία τέτοια απαράδεκτη και ανήκουστη επιλογή που μειώνει τα δικαιώματα και την περιουσία του Δημοσίου στον στρατηγικής σημασίας Όμιλο των ΕΛΠΕ.

Ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από νομιμοφανείς δικαιολογίες, περί ανάγκης προσαρμογής στις προβλέψεις των νόμων 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών και 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης, να προασπίσει το συμφέρον του δημοσίου και να μην προκρίνει το συμφέρον του ιδιώτη μέτοχου αλλά να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα και την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Η αναβολή της προγραμματισμένης για την 20η Μαΐου Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ανέδειξε τα ελλείματα της κυβερνητικής πολιτικής, αφού δύο μέρες πριν οι συναρμόδιοι Υπουργοί υπερασπίζονταν τα δικαιώματα του ιδιώτη αντί του Δημοσίου στη Βουλή, όπως και τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις των ελλειμάτων αυτών για το συμφέρον του Δημοσίου. Η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης επιβεβαιώνει και τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και απέδειξε ότι: «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος». Παραμένει όμως άμεση υποχρέωση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τόσο την πλειοψηφία του Δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, όσο και της εκπροσώπησης των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει άμεσα τροπολογία για το ζήτημα αυτό, ώστε η κυβέρνηση να βρεθεί προ των ευθυνών της και να αποδείξει στην πράξη εάν προστατεύει τελικά το συμφέρον του Δημοσίου ή κάποιου ιδιώτη».

Print Friendly, PDF & Email