Σχολιάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ξεκίνησε την τοποθέτησή του επί των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αποκατάσταση και τη στήριξη των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών στην Ολομέλεια της Βουλής ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Ο ανασχηματισμός φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη προσπαθεί να σβήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές, τη βιβλική καταστροφή που έκαψε 1.300.000 στρέμματα δάσους. Αφού λοιπόν ο κος Μητσοτάκης απέπεμψε τον κ. Χρυσοχοϊδη, τον Υπουργό με τη μάνικα, θα συνεχίσετε άραγε να μάς λέτε ότι τα κάνατε όλα καλά; Ή τελικά ο ανασχηματισμός επιβεβαίωσε τα σοβαρά προβλήματα και τις ευθύνες της ΝΔ; Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μάλιστα μίας ημέρας, αφού είχε ήδη ανακοινωθεί από εχθές, αλλά μάλλον υπήρχαν συμφέροντα και πιέσεις στον κ. Μητσοτάκη καθώς και αρνήσεις από Υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ. Πιθανώς όμως ο ανασχηματισμός υλοποιήθηκε σήμερα αφού πρώτα ο κ. Μητσοτάκης τα βρήκε με τα οικονομικά τζάκια και τα Μέσα.

Γίναμε ακόμη μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού όπου ο ανακοινωθείς για Υπουργική θέση, κος Αποστολάκης, για νέο μάλιστα Υπουργείο με ειδικό βάρος μετά τις φωτιές, αρνήθηκε να ορκιστεί. Ένα περιστατικό που εκθέτει και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη και μειώνει περαιτέρω την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

«Κερδισμένη όμως από το σημερινό ανασχηματισμό είναι μόνο η ακροδεξιά που διαρκώς κερδίζει χώρο στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, τα ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ. Οι κύριοι Γεωργιάδης, Βορίδης και Πλεύρης είναι άραγε η Νέα Δημοκρατία; Αυτοί εκπροσωπούν την πολιτική σας παράδοση; Παραμένει ταυτόχρονα η χαμηλή η εκπροσώπηση των γυναικών, της περιφέρειας, καθώς και της Θεσσαλονίκης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας στο περιεχόμενο των προς ψήφιση ΠΝΠ ανέδειξε την έλλειψη δασικής πολιτικής και την υποβάθμισης των δασικών υπηρεσιών, μία επιλογή της Νέας Δημοκρατία και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη που τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την χωρίς προηγούμενο καταστροφή που οδήγησε σε 1.300.000 στρέμματα καμένου δάσους και σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ανέφερε συγκεκριμένα ελλείμματα στις πολιτικές πρόληψης και πυρόσβεσης καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ:

-Πάγωσε 500 προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες που ήταν σε υπουργική απόφαση του 2019

-Σταμάτησε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5066 εργαζομένων το φθινόπωρο του 2019

-Δεν υλοποιεί την Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει 140 εκατομμύρια ευρώ το 2019

-Δεν προχώρησε τα σχέδια πυροπροστασίας στις κρίσιμες μικτές ζώνες δάσους κατοικίας

-Υποχρηματοδοτεί τις Δασικές Υπηρεσίες

-Ακύρωσε τους δασικούς χάρτες ενώ παραμένει μετέωρη και με θεσμικά κενά η ολοκλήρωσή τους

-Μεθοδεύει συνεχώς εξαιρέσεις από τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία, με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη, το άρθρο 218 Γεωργιάδη, το νέο πρωτοφανές σχέδιο Γεωργιάδη κατά του αιγιαλού και της παραλίας

-Δεν εφάρμοσε στην πράξη την ΚΥΑ συνεργασίας των υπηρεσιών στην πυρόσβεση με υποτίμηση των δασικών υπηρεσιών

-Υποτίμησε και δεν έχει ολοκληρώσει στο σύνολό τους τα «Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» που θα έδιναν και τις προτεραιότητες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε κάθε Περιφέρεια.

-Ανέστειλε ακόμα και το νόμο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε για την πολιτική προστασία

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές που καταδεικνύουν ότι οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 500% το 2021 σε σχέση με την περίοδο 2008- 2020, παρότι την ίδια περίοδο το πλήθος των πυρκαγιών αυξήθηκε μόνο κατά 43%, με την Ελλάδα να έχει ακόμα ένα θλιβερό πρωτείο στη μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά, 19.000 στρέμματα για το 2021 όταν μέχρι το 2020 ήταν κάτω από 5.000 στρέμματα. «Τα «πρωτεία» αυτά έχουν τη υπογραφή του κ. Μητσοτάκη που δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης».

Πρόσθεσε ότι η κλιματική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία αλλά αντιθέτως λόγο για καλύτερη και όχι χειρότερη προετοιμασία. «Γνώριζαν όλοι πολύ καλά για τον επερχόμενο καύσωνα, την ξηρασία, όπως είχαν ενημερώσει έγκαιρα οι επιστήμονες. Η ΝΔ όμως ακύρωσε τις πολιτικές πρόληψης δασικών πυρκαγιών, συνεργασίας δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικής, ακόμη και την κοινωφελή εργασία στη δασοπροστασία. Αιτία της καταστροφής είναι η άρνηση της ΝΔ να προετοιμάσει τη χώρα έναντι των πυρκαγιών».

Στηλίτευσε επιπλέον την άγνοια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης που αποδείχτηκε και κατά τη διαδικασία νομοθέτησης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αφού στην αρχική μορφή στις 5.8.2021 οι δασικές υπηρεσίες και το Λιμενικό δεν περιλαμβάνονταν στις αρμόδιες αρχές και αυτή διορθώθηκε εκ των υστέρων στις 13.8.2021 με δεύτερη ΠΝΠ και αφού στις 6 Αυγούστου απαγόρεψε στις δασικές υπηρεσίες, υλοτόμους, θηροφύλακες, ερευνητές τη είσοδο στις δασικές εκτάσεις. Λανθασμένη απόφαση που τελικά τροποποίησε λίγες ημέρες μετά, στις 9 Αυγούστου.

Αναρωτήθηκε επιπρόσθετα γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να υπερασπιστεί δύο ΠΝΠ ενώ δε συμμετείχε στη σύνταξή τους και σχολίασε: «Οι ΠΝΠ επιπλέον περιλαμβάνουν μέτρα μόνο αστυνομικού χαρακτήρα, αφήνοντας μέσα στην αντιπυρική περίοδο τα ελληνικά δάση αφύλαχτα. Δημιουργούν παραθυράκια για ιδιώτες, αποκαταστάσεις εν μέρει, αντιπλημμυρικά κατά παραγγελία, και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις για τεχνητή αναδάσωση, και σας προειδοποιούμε να μην τολμήσετε να σπαταλήσετε πόρους του Ταμείου, σε επικοινωνιακές αναδασώσεις με κολλητούς ή με ξενικά είδη με υβρίδια και μη δασικά είδη.

Ακόμα και η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, προβλεπόταν στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 που δεν έχετε εφαρμόσει εδώ και δύο χρόνια, αφήνοντας μάλιστα τις δασικές υπηρεσίες χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση. Και τώρα λέτε ότι στηρίζετε τα δασαρχεία για να βγείτε από τη δύσκολη θέση;»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Η ΝΔ θέλει αδύναμη την ελληνική πολιτεία, να μην αναλαμβάνει ευθύνες έναντι των πολιτών αλλά, να επικαλείται την ατομική ευθύνη για να έχει δικαιολογία να ξεπουλάει την περιουσία του ελληνικού κράτους. Η ΝΔ δεν έχει ιδεολογικές αρχές και αξίες, δεν έχει ιερό και όσιο αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η καρέκλα, καθώς και να μοιράζει δουλειές στους κολλητούς του Μαξίμου. Δεν την ενδιαφέρει ούτε η δημοκρατία, ούτε το περιβάλλον, ούτε τα δάση, ούτε η περιουσία των πολιτών, ούτε η δουλειά τους. Μόνο η καρέκλα. Γι’ αυτό και όταν πέσει από την καρέκλα, από την αλαζονεία και την υπεροψία που την χαρακτηρίζει, θα κάνει πολύ μεγάλο κρότο».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email