«Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία η τριήμερη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής  Ομάδας. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 παρουσιάσεις τομέων, είχαμε δηλαδή τουλάχιστον 30 κύκλους συζητήσεων. Η οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον τόπο και το «περιτύλιγμα», δηλαδή τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αυτής της συνάντησης, ήταν τελικά άστοχη. Γιατί η ουσία ήταν ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά. Είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού και οφείλουμε απέναντι  στον ελληνικό λαό να κάνουμε ότι περισσότερο και καλύτερο μπορούμε για να τον εκπροσωπήσουμε επάξια. Οφείλουμε να βρίσκουμε ωφέλιμο χρόνο και χώρο για να εκπληρώνουμε το καθήκον μας. Δούλεψε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μαζί και αυτό είναι το σημαντικό. Υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα που απασχολούν την πολιτική σκηνή, τα οποία θίγουν την οικονομία των επιχειρήσεων, τα οικονομικά των νοικοκυριών, τα θέματα δημοκρατίας, τα θέματα της υγείας και της παιδείας, οπότε οφείλουμε να συζητάμε για τα θέματα ουσίας και εμείς το καταφέραμε. Αυτή η συνεδρίαση της Κ.Ο. έρχεται μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο ερώτημα της επόμενης ημέρας και προχωρά στις αλλαγές που ζητά η κοινωνία. Το ζήτημα των δύο εκλογικών ηττών στις βουλευτικές εκλογές δεν ήταν η αλλαγή του Αλέξη Τσίπρα ή η εκλογή νέου προέδρου. Πρέπει να αλλάξει το κόμμα και η πολιτική του πρόταση, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Αυτό που επιβεβαιώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ψήφισε τις θέσεις του συνεδρίου, είναι ότι υπάρχει πολιτική παραγωγή και ένα κοινοβουλευτικό δυναμικό, που μπορεί να υποστηρίξει τα συμφέροντα των πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open TV» και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ζήτημα της ακρίβειας που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε «Η πρώτη μας πρωτοβουλία είναι η πρόταση που έχουμε ολοκληρώσει για τα θέματα της ακρίβειας. Δεν είναι μόνο το Παρατηρητήριο αλλά είναι και συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των τιμών τώρα, άμεσα. Διότι πράγματι στο επίπεδο των ελεγκτικών μηχανισμών και της διαφάνειας της διαμόρφωσης των τιμών υπάρχουν ευθύνες και κενά της κυβέρνησης. Αλλά ένα από τα πρώτα ζητήματα είναι τα όρια κέρδους. Συγκεκριμένα στο ρεύμα το 2021-22 τα υπερκέρδη  ξεπέρασαν τα 2,2 δις ευρώ. Εμείς προτείνουμε εφαρμογή ανώτερου ορίου κέρδους στο 5%. Στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας υπάρχουν πολύ μεγάλα καπέλα, δηλαδή υπερκέρδη, με τιμές ακόμα και διπλάσιες του κόστους παραγωγής. Σε αναπτυγμένες αγορές ρεύματος υπάρχει έλεγχος του κέρδους στην αγορά ρεύματος. Γιατί δεν μπορείς να κερδοσκοπείς με την πρώτη ύλη της επιβίωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Στη χώρα μας αυτό γίνεται όχι απλά με την ανοχή αλλά και με σχέδιο της κυβέρνησης».

«Η κυβέρνηση δεν αφήνει απλά ανεξέλεγκτη την αγορά αλλά συμμετέχει και στην ακρίβεια. Στη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, η κυβέρνηση, η πολιτεία, συμμετέχει με ένα υψηλό ποσοστό. Άρα είναι ο μέτοχος σε δύο φορείς, οι οποίοι είναι οι πρωτεργάτες της ακρίβειας. Τα δύο διυλιστήρια, εκ των οποίων το ένα τα «Ελληνικά Πετρέλαια», είχαν τρία δις υπερκέρδη το 2022!».

«Είναι πλέον εμφανές και βέβαιο το γεγονός ότι η ελληνική αγορά περιορίζεται σε λίγες επιχειρηματικές μονάδες, δηλαδή έχουμε ολιγοπώλια σε όλους τους τομείς. Δείτε τι γίνεται στο ρεύμα, στη διύλιση πετρελαίου, στις τράπεζες, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στις τηλεπικοινωνίες. Από την άλλη με βάση στοιχεία που έχει καταθέσει η Ελληνική Βιομηχανία ή και με στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχουμε στην ολιγωπωλιακή αγορά και επιπλέον στρεβλώσεις, δηλαδή χειραγώγηση τιμών. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ως Κυβέρνηση έχουν επιτρέψει και έχουν συμβάλλει στην ολιγοπωλιακή διαμόρφωση αγοράς με στρεβλώσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και αυτό πληγώνει όλη την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει τις τιμές. Το σχέδιο που είχε η Κυβέρνηση και το οποίο υλοποιείται είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», συνέχισε ο Σ.Φάμελλος.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε μετά τις εκλογές ένα μέτρο για το οποίο ακόμη δεν έχουμε δει νομοσχέδιο. Εμείς καταθέσαμε δύο φορές πρόταση νόμου για το θέμα, το 2022 και το 2024. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε κάτι παραπάνω από αυτό που είναι υποχρεωμένος να κάνει ως αντιπολίτευση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες χρεοκοπίας, προχώρησε σε τρεις μεγάλες τομές, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, το δικαίωμα αναδοχής και η ταυτότητα φύλου. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ισορροπήσει και εδώ εντοπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα και ερώτημα: Γιατί ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει ακόμη να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου; Η δική μας ανάγνωση είναι ότι στο σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης υπάρχουν ανόμοιοι και αντίπαλοι πόλοι, ακροδεξιές φωνές και κεντροδεξιές φωνές, που έχουν συμμαχήσει αποκλειστικά για την εξουσία. Δεν ασκούμε κριτική στον κ.Μητσοτάκη γιατί θα καταθέσει το νομοσχέδιο αλλά γιατί είναι δέσμιος αντιθέσεων και ισορροπιών. Κάθε θετική ρύθμιση θα την ψηφίσουμε ενώ κάθε ρύθμιση που δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση θα πιέσουμε για να έρθει ολοκληρωμένη. Ασκούμε κριτική για το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι η όποια ρύθμιση περιμένουμε θα κατατεθεί ημιτελής».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Κ.Ο. άσκησε δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό για το «εκσυγχρονιστικό προφίλ» που επιχειρεί να ενισχύσει αποκλειστικά με όρους επικοινωνίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το προφίλ του «εκσυγχρονιστή» που θέλει να προβάλλει ο κ.Μητσοτάκης, δεν είναι ειλικρινές αλλά εργαλείο εξουσίας. Αυτό συμβαίνει και στη συζήτηση που ξεκινά σήμερα στη Βουλή για την επιστολική ψήφο. Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και η Κυβέρνηση δεν απαντά για μια μεγάλη δημοκρατική τομή και για τον τρόπο που μπορεί να γίνει περισσότερο αξιόπιστη η διαδικασία της επιστολικής ψήφου και να τηρείται ταυτόχρονα το Σύνταγμα. Άρα εκτιμώ πως ο κ.Μητσοτάκης  χρησιμοποιεί  «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» για να δημιουργήσει «εκσυγχρονιστικό» προφίλ, επενδύοντας σε αυτό με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας».

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email