Με δελτίο τύπου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι εγκρίθηκαν μετά από 20 χρόνια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες. Αλλά είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο ψέμα και δεν ισχύει καθώς ήδη από τον Ιούλιο του 2019 επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίστηκε και εγκρίθηκε στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 500 στελέχη, με εγκεκριμένο σχεδιασμό και χρηματοδότηση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (200 θέσεις μόνιμων Δασολόγων και Δασοπόνων) και του ΠΔΕ 2019 (300 θέσεις με τριετείς συμβάσεις) για την υλοποίηση της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών (ΦΕΚ 2863/Β/2019).

Κανονικά ο κ. Σκρέκας θα έπρεπε να απολογηθεί για την καθυστέρηση τριών χρόνων στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, που έχει οδηγήσει στην υποβάθμισή τους. Καθώς και για τις ψεύτικες  αλλεπάλληλες υποσχέσεις των Υπουργών και των Υφυπουργών του ΠΕΝ.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και αντί να ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες με πόρους και προσωπικό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους αυξάνονται.

Ο κ. Σκρέκας θα πρέπει επίσης να εξηγήσει πότε θα υλοποιηθούν αυτές οι προσλήψεις καθώς από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει. Γιατί το μόνο που περιέχει η σημερινή εξαγγελία είναι η σιγουριά ότι η στελέχωση των υπηρεσιών θα γίνει με την επόμενη κυβέρνηση. Άρα δεν είναι μόνο ψέμα αλλά και προεκλογικό προπέτασμα καπνού.

Το μόνο που μπορούμε να φανταστούμε είναι ότι το χρονικό σημείο των ανακοινώσεων για τις προσλήψεις, που δεν θα υλοποιηθούν έτσι κι αλλιώς από αυτή την κυβέρνηση, συνδέεται άμεσα με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Οκτωβρίου για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και την  πρόσφατη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει υποβληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την απουσία προσλήψεων εδώ και τρία χρόνια.

Όλα δηλαδή είναι στάχτη στα μάτια για την απουσία πολιτικής στήριξης των δασικών υπηρεσιών από τη ΝΔ. Όπως και πρόσφατα δημοσιεύματα για 700 προσλήψεις κοινωφελών προγραμμάτων στις δασικές υπηρεσίες, από την κυβέρνηση που σταμάτησε τους 5.000 εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων δασοπροστασίας που δούλευαν μέχρι το φθινόπωρο του 2019.

Οι δικαιολογίες έχουν στερέψει, ο πολιτικός χρόνος έχει τελειώσει και οι υπουργοί επιδίδονται στο μόνο που ξέρουν να κάνουν, δηλαδή ανέξοδες υποσχέσεις, με μεγάλα αλλά ψεύτικα λόγια και προπαγάνδα με χειραγωγημένα ΜΜΕ. Αλλά και ένα όργιο κομματικοποίησης των υπηρεσιών, όπως αυτό που εξελίσσεται αυτές τις μέρες με τοποθετήσεις διευθυντών χωρίς κρίσεις σε όλες τις δασικές υπηρεσίες με μόνο κριτήριο την κομματική τοποθέτηση και τις σχέσεις με τους βουλευτές της ΝΔ.

Χρειαζόμαστε μια πολιτική αλλαγή άμεσα για να γλυτώσουμε από μια κυβέρνηση ψεύτικων υποσχέσεων με μηδενικό αντίκρισμα αλλά και από την ταχεία αποδόμηση των δασικών υπηρεσιών, που υλοποιεί με σχέδιο ο πυρήνας εξουσίας γύρω από τον κ. Μητσοτάκη που θεωρεί το περιβάλλον αντίπαλο των πολιτικών τους σχεδίων.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Print Friendly, PDF & Email