«Στις εκλογές της 21ης  Μαΐου, την ερχόμενη Κυριακή, ψηφίζουμε όλοι και όλες και γιατί είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα και ευθύνη, αλλά και γιατί η ζωή μας εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Το εάν θα έχουμε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια η εάν το αγαθό του νερού θα μείνει αποκλειστικά δημόσιο αγαθό και δεν θα μετατραπεί σε ιδιωτικό, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι θέμα των εκλογών. Οι πολίτες το αποφασίζουν αυτό. Το εάν θα υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας ή όχι, το εάν θα υπάρχουν πραγματικά καλές δουλειές για τους νέους και όχι κακοπληρωμένες επισφαλείς θέσεις εργασίας αλλά με προοπτική για να μένουν τα νέα παιδιά στην Ελλάδα εξαρτάται από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέει ότι για να μείνουν οι νέοι γιατροί που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει ο πρώτος μισθός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι 2.000 το μήνα. Γιατί δεν μπορεί οι νέοι επιστήμονές μας να σπουδάζουν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και να φεύγουν στο εξωτερικό. Θέλουμε η γνώση και η καινοτομία να μένουν στην Ελλάδα για να τα αξιοποιήσουμε, γιατί πρέπει να αλλάξουμε και το παραγωγικό μας μοντέλο. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο μία οικονομία “real estate” και υπηρεσιών. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, η δύναμη και οι αγώνες των πολιτών μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας. Για αυτό πρέπει να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν όλοι και όλες», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους, Α. Βούζη και Δ. Καραμαούνα.

Επειδή συχνά η συζήτηση πηγαίνει στο παρελθόν υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μνημόνιο και χρεωκοπία στην οποία την είχαν οδηγήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το 2014 το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έπεσε στα 7.500 ευρώ από 11.000 ευρώ το 2010 και το 2019 ανέβηκε στα 8.800 ευρώ. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και την τεράστια φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού έως το 2014, που ήταν και προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσουμε και να βγάλουμε τους ανθρώπους από τη φτώχεια την περίοδο 2015-2019».

Θύμισε επίσης ότι: «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που άφησε γεμάτα τα άδεια ταμεία που παρέλαβε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και αποθεματικό 37 δισ. ευρώ για να είναι ασφαλής η Ελλάδα στο μέλλον και ρυθμισμένο το χρέος που έχει αυξήσει η κυβέρνηση ΝΔ. Επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ ενώ τώρα γίνεται πάρτι στην ενέργεια με υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των καταναλωτών και τα γαλάζια παιδιά έχουν «αλώσει» τις ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχει το δημόσιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κ. Στάσση που αμείβεται με 1.000 την ημέρα».

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέτει σε προτεραιότητα την επικοινωνία και όχι την ουσία σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει οδηγήσει παράλληλα την Ελλάδα 107η θέση στην Ελευθερία του Τύπου» και ανέφερε πως πολλοί δημοσιογράφοι έχουν αναγκαστεί τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει ενημερωτικά ραδιόφωνα.

«Σε αυτό προστίθενται τα ιδιαιτέρως αρνητικά για τη χώρα μας ευρήματα για την κατάσταση του κράτους δικαίου από την Έκθεση και τις επισημάνσεις της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) που είναι κόλαφος για την Ελλάδα και φυσικά οι υποκλοπές που είχαν κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Η δικαιοσύνη ταυτόχρονα καθυστερεί να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών ενώ, ο κος Μητσοτάκης δεν έδειξε καμία ευθιξία για τις υποκλοπές που, εάν είχαν πραγματοποιηθεί σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε παραίτηση του Πρωθυπουργού, που στην Ελλάδα μάλιστα έχει αναλάβει και την εποπτεία της ΕΥΠ. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

Στάθηκε επιπλέον στα πρώτα, άμεσα μέτρα τα οποία θα λάβει και θα νομοθετήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μηδενισμό του στο ψωμί και στις βρεφικές τροφές, στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ε.Ε. και μηδενισμό στο αγροτικό πετρέλαιο, στην αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Υπογράμμισε τέλος, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έλεγε ότι θα μειώσει τους φόρους είναι αυτή που επιτρέπει την «κρατική αισχροκέρδεια» αφού τα έσοδα από το ΦΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της αύξησης των τιμών. Οι έμμεσοι φόροι δε, πλήττουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους χαμηλόμισθους και εντείνουν τις υφιστάμενες εισοδηματικές ανισότητες. 4,5 δισ. ευρώ είναι η υπερφορολόγηση, πάνω από το δημοσιονομικό στόχο του ΦΠΑ για το 2022, ενώ ήδη σε ένα μόλις τετράμηνο του 2023 έχει φτάσει στο 1,6 δισ. ευρώ η υπερείσπραξη φόρων για το 2023.

Print Friendly, PDF & Email