Αναφορά στην ακραία και συνεχιζόμενη ακρίβεια που αμφισβητεί την πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες, δήμους ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την ενημέρωση για σύμβαση αγοράς ακινήτου από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε σχέση με την αγορά ακινήτου που προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, έθεσε καυστικά το ερώτημα εάν στο συγκεκριμένο κτίριο χωράνε όλοι οι Διευθυντές, όλα τα «γαλάζια παιδιά» στον ΔΕΔΔΗΕ και είπε χαρακτηριστικά: «Το μόνο στο οποίο έχετε αριστεύσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια είναι στα ρουσφέτια και στην τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών που στον ΔΕΔΔΗΕ έφτασε στη δημιουργία διευθυντικών θέσεων ακόμη και χωρίς προσωπικό. Διακρίνεστε ακόμη για τα προκλητικά μπόνους που καθόρισαν τα γαλάζια παιδιά, όπως και για τις αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις. 6,5 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός, το άθροισμα των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα!».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα που έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, και για τα οποία δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση.

Αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις στον ΔΕΔΔΗΕ

Υπάρχουν αδιαφανείς αναθέσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει στοιχεία που όμως δεν έχετε προσκομίσει, με αλλεπάλληλες επερωτήσεις που έχουμε καταθέσει για το θέμα τόσο το 2020, όσο και το 2021. Ο ΔΕΔΔΗΕ έδωσε οκτώ (8) με δέκα (10) εκατομμύρια ευρώ για προμήθειες αντίστοιχες με αυτές που έχει προμηθευτεί η ΔΕΗ για ένα (1) μόνο εκατομμύριο ευρώ! Έγινε προμήθεια μασκών FFP2/ΚΝ95 από δέκα (10) έως τέσσερα (4) ευρώ, δηλαδή 5 και έως 10 φορές από τις τιμές της αγοράς. Δεν έχετε καταθέσει ακόμη τα σχετικά τιμολόγια που έχουμε ζητήσει ενώ το 2020 είχαμε εντοπίσει απόθεμα δύο (2) εκατομμύρια μάσκες στον ΔΕΔΔΗΕ.

Γαλάζια άλωση στους ενεργειακούς φορείς

Θεωρείτε το κράτος και το δημόσιο μαγαζί σας, κατασπαταλάτε τη δημόσια περιουσία και έχετε ως προτεραιότητα να αλώσετε το δημόσιο. Καταργείτε τον ΑΣΕΠ για να προσλαμβάνετε, κατά δεκάδες, γαλάζια παιδιά σε όλους τους ενεργειακούς φορείς. Καταργήσατε το πλαφόν στις αποδοχές για τα διευθυντικά στελέχη, οδηγώντας στο «highscore» αποδοχών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, που η αμοιβή του φτάνει στα 360.000 ευρώ το έτος.

Υπάρχουν καταγγελίες για τοποθέτηση στελεχών σε διευθυντικές θέσεις στον ΔΕΔΔΗΕ με κριτήριο μόνο την κομματική ταυτότητα. Διευθύνσεις με δέκα εργαζόμενους έσπασαν σε τρεις διευθύνσεις, ενώ δημιουργήθηκαν ακόμη και Διευθύνσεις χωρίς προσωπικό.

Προκλητικά bonus σε γαλάζια παιδιά χωρίς απόδοση εργασίας

Τελευταία πράξη στο πάρτι αυθαιρεσίας στο ΔΕΔΔΗΕ με τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών ήταν ο καθορισμός των οικονομικών στόχων του 2021 με παραβίαση κάθε ορίου δεοντολογίας από τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, λίγες μέρες πριν λήξει το έτος, την 16η Δεκεμβρίου 2021, ώστε να πάρουν τα γαλάζια παιδιά το 100% των χρυσών bonus με τη λογική «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που παραλαμβάνουν και στάθηκε στην ιδιωτικοποίηση του 49%του ΔΕΔΔΗΕ σε κάποιο fund το οποίο χωρίς κανένα ρίσκο θα απολαμβάνει αποδόσεις, σταθερό έσοδο από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, χωρίς καμία υποχρέωση για επενδύσεις αλλά θα απολαμβάνει κέρδη βρέξει χιονίσει.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «αριστεία» στα αποτελέσματα της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ στον οποίο επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά και στο έλλειμμα που οδήγησε στο να μην περάσουν τον Ιανουάριο όλες οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στους καταναλωτές.

Ειδική αναφορά έκανε στο απίστευτο μπάχαλο στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και «Ελπίδα»: «Ενώ ο κος Μάνος, σε συνέντευξη Τύπου με τον κ. Στυλιανίδη, δήλωνε την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας ότι μείζον στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της ηλεκτροδότησης και αναφερόταν σε λιγοστά προβλήματα, τα οποία θα επιλύονταν εντός της ώρας, τελικά 200.000 παροχές έμειναν χωρίς ρεύμα εκείνη την ημέρα. Αλλά ακόμα και για πέντε μέρες έμειναν χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα ενώ ο Υπουργός ΠΕΝ υποσχόταν επίλυση όλων των διακοπών τη 2η μέρα».

Απευθυνόμενος τέλος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, ο Σ.Φάμελλος είπε: «Συγχαρητήρια! Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στο ρεύμα στην Ευρώπη για συνεχόμενους μήνες, οι επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτα, οι πολίτες με ενεργειακή φτώχεια, ενώ ακόμη και οι Δήμοι αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Μαθαίνουμε ότι αρκετοί Δήμοι αποφάσισαν να πληρώσουν μόνο τη χρέωση για την κατανάλωση ρεύματος και όχι τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Για όλα αυτά τα επιτεύγματα θα δώσετε τελικά τα bonus στα γαλάζια παιδιά. Η Μαύρη Βίβλος Μητσοτάκη είναι ήδη ασήκωτη. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λήξει σύντομα γιατί η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email