Οι βουλευτές της ΝΔ και ο υπουργός απέφυγαν να τοποθετηθούν και να απαντήσουν στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε και στο αίτημα να αποσύρετε τη Σύμβαση. Αναφέρεστε μάλιστα στις ομιλίες σας σε άσχετα θέματα κάτι αναμενόμενο από ένα κόμμα που ο Πρόεδρός του, ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Οι πολίτες στην Ελλάδα μάς είπε εχθές ο κ. Μητσοτάκης βιώνουν μία καταπληκτική ποιότητα ζωής! Είναι καταπληκτική ποιότητα υγείας όταν η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα αποκαλύπτει ότι το 38% των θανάτων από την πανδημία οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ); Είναι καταπληκτική ποιότητα υγείας ο μέσος όρος θνητότητας εξαιτίας της πανδημίας στην Ελλάδα να είναι διπλάσιος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Μήπως το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των απωλειών στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη αφορούσαν σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ;

Είναι καταπληκτική ποιότητα ζωής μήπως το ράλι ακρίβειας που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία; Τριπλάσιοι λογαριασμοί ρεύματος, η βενζίνη φτάνει στα δύο ευρώ, και μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι στην Ευρώπη; Ότι το 83% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ μήπως; Είναι καταπληκτικό ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια, ενώ τα καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζουν και βασιλεύουν;

Είναι καταπληκτική η ποιότητα ασφαλείας σε μία χώρα που πνίγεται στις πλημμύρες, καίγεται σε πυρκαγιές το καλοκαίρι και η πρωτεύουσά της αποκλείεται με χιονοπτώσεις; Μήπως όταν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ότι δεν τηρούνται πρακτικά στις συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας;

Κάτι που προβλέπει ρητά η νομοθεσία ακόμα και για τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας των δήμων και των Περιφερειών; Ενώ καταγράφονται όλα τα μέτρα και ποιος φορέας θα τα αναλάβει στους δήμους και τις Περιφέρειες σε έκτακτα φαινόμενα, στην πρόσφατη χιονόπτωση, σάς έλειπε το war room και δεν ξέρατε τι ώρα θα ξεκινούσε η χιονόπτωση. Καταπληκτική ποιότητα ζωής και ασφάλειας!

Μήπως η χώρα αυτή που οι πολίτες της απολαμβάνουν καταπληκτική ποιότητα ζωής είναι αυτή που κυριολεκτικά τραντάζεται από αποκαλύψεις ότι Υπουργοί της κυβέρνησης απολογούνται και καθοδηγούνται από υπόδικους τηλεπαρουσιαστές, ενώ ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, καταγγέλλει ως συμμορία τους δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν σκάνδαλα στελεχών της ΝΔ επεμβαίνοντας ευθέως στη δικαιοσύνη; Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό;

Ας μπω όμως στο πολύ σοβαρό θέμα που συζητάμε σήμερα για τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας για έργα αποκατάστασης στο Μάτι.

Η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν μία τραγική στιγμή για την ελληνική κοινωνία που έχει αποτυπωθεί στην ιστορία και στη μνήμη μας με ανείπωτο πόνο. Μία τραγωδία για την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά ζήτησε συγγνώμη, αλλά ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, απέδωσε συγκεκριμένες ευθύνες και προχώρησε στο να δεχθεί την παραίτηση του υπουργού κ Τόσκα και στο να ζητήσει παραιτήσεις των αρχηγών της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας. Θέλετε να δούμε πού βρίσκεται σήμερα ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κ. Τσουβάλας; Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας επί ΝΔ!

Η τραγωδία στο Μάτι έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τη ΝΔ, τυμβωρυχίας. Ειδικά ο κ. Μητσοτάκης πάτησε πάνω στην τυμβωρυχία για να γίνει Πρωθυπουργός. Δεν μπορώ να μη θυμηθώ και τον κ. Συνολάκη που θα εκκένωνε όλη την Ανατολική Αττική μέσα σε τριάντα λεπτά όταν, επί τρεις μέρες, ήταν κλειστή η Αττική Οδός λόγω του χιονιά. Δε θα συγχωρήσουμε την πολιτική τυμβωρυχία στον κ. Μητσοτάκη.

Όμως στο Μάτι καθυστερεί εδώ και δύο μισή χρόνια η αποκατάσταση της περιοχής ενώ διατίθενται κονδύλια με αδιαφάνεια. Και σήμερα αυτό αποδεικνύεται με τη Σύμβαση που συζητάμε. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε, εκ των υστέρων, στον ΟΗΕ ότι στο Μάτι συντέλεσε ένα ακραίο κλιματικό φαινόμενο και, όπως παραδέχεστε σήμερα, και η αυθαίρετη δόμηση. Εφόσον λέγατε ψέματα προεκλογικά για το Μάτι γιατί δε ζητάτε σήμερα συγγνώμη;

Να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας ότι για την αυθαίρετη δόμηση ευθύνονται όλα τα κόμματα διαχρονικά, κάτι που δεν ισχύει. Το πολιτικό σύστημα των «Γκόρτσων» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τροφοδότησαν την αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα. Δεν προχώρησαν το Κτηματολόγιο, ούτε τους δασικούς χάρτες και τώρα δίνουν παράταση στην παράταση στις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΝ, ο Γ. Σταθάκης, πρόβλεψε χρηματοδότηση για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που είχαν τελεσίδικες αποφάσεις, όπως και για αυθαίρετα στην Μακρόνησο. Περισσεύει όμως και η υποκρισία όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης, μιλούσε για μη ανοχή και για κατεδαφίσεις αυθαίρετων, ενώ ως κυβέρνηση δίνετε για δυόμιση χρόνια αναβολές στις κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων σε παραλίες, αιγιαλό και παρόχθιες ζώνες.

Είναι σαφές ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εσείς αναστέλλετε τις κατεδαφίσεις που εμείς ξεκινήσαμε.

Όπως κατεδαφίσαμε τις παράνομες ταβέρνες στο προστατευόμενο δάσος κουκουναριάς στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά που εξέθεταν τη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Το πολιτικό Βατερλό της ΝΔ δεν οφείλεται μόνο στην τυμβωρυχία και στα ψέματα για το Μάτι που έχουν πλέον αποκαλυφθεί, αλλά και από τις ψεύτικες υποσχέσεις που δώσανε στους πυρόπληκτους πολίτες. Πολλές σκιές υπάρχουν όμως στη διαδικασία αποκατάστασης της περιοχής.

Εμείς εγκρίναμε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο σε χρόνο ρεκόρ, με τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, ενώ εσείς το δίνετε εκτός Υπουργείου στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Τίθεται ακόμη ζήτημα αδιαφάνειας στη χρηματοδότηση των φορέων που εμπλέκονται στο «Μάτι Ξανά».

Σήμερα συζητάμε τη σύμβαση με την Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση έργων ανασυγκρότησης και αναβάθμισης των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό που είναι το προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση της περιοχής.

Εμείς είχαμε καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ολοκληρώσαμε τη βασική ρυμοτομία, με τον ν. 4576. Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε προέγκριση το Μάιο του 2019 και δασικούς χάρτες τον Οκτώβριο του 2018 και πολλά κρίσιμα θέματα λυμένα όπως πλάτος δρόμων, ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, ασφαλή ρυμοτομία, προστασία ρεμάτων και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Σήμερα Προεδρικό Διάταγμα δεν υπάρχει.

Η κοινωνική κατοικία δε, θα χωροθετηθεί με φωτογραφική, αποσπασματική, πολεοδομική ρύθμιση (τοπικό ρυμοτομικό) εκτός του γενικότερου ρυμοτομικού σχεδίου.

Το βασικότερο όμως είναι ότι ακυρώνετε το σχεδιασμό για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις ακόμη και του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής. Αυτό το κάνετε επειδή δε θέλετε να επενδύσετε στη δημόσια Υγεία.

Τέλος, για το μείζων ζήτημα του χώρου αναψυχής, αποκαλύψαμε σήμερα στη Βουλή ότι κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία χώρου δασικής αναψυχής που θα λειτουργεί και τη νύχτα, παραβιάζοντας τη δασική νομοθεσία με δικές σας τροπολογίες, ενώ θα έπρεπε η περιοχή να ανακηρυχθεί αναδασωτέα.

Για όλα αυτά τα μείζονος σημασίας θέματα που αναδείξαμε και επειδή δεν απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματα που θέσαμε, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ αυτής της κύρωσης γιατί οφείλουμε να προστατεύσουμε την ελληνική κοινωνία. Είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστούμε και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τους πολίτες της Κύπρου για τη συνεισφορά τους. Και αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για τις επιλογές Μητσοτάκη που άλλαξαν το σκοπό της Συμφωνίας των δύο χωρών.

Και αυτή η Σύμβαση αποδεικνύει την τραγική ανεπάρκεια αυτής της κυβέρνησης και τις αρνητικότατες επιπτώσεις της πολιτικής σας για την ελληνική κοινωνία. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να φύγετε άμεσα!

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email