«Σε μία περίοδο που θέλουμε ακόμα πιο ισχυρή αντιπολίτευση για να σταματήσουμε το καταστροφικό έργο του κ. Μητσοτάκη, που υποβαθμίζει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, εμείς ομφαλοσκοπούμε. Αυτό οδηγεί στην απογοήτευση των προοδευτικών πολιτών, στην αποχώρηση μελών και ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα έναν αδύναμο και συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντί να προσθέτουμε δυνάμεις και να κινητοποιούμε τους δημοκρατικούς και δημιουργικούς πολίτες βυθιζόμαστε την εσωστρέφεια, αδυνατίζοντας την αντιπολιτευτική μας εμβέλεια, και απομακρυνόμαστε από τις ανάγκες της κοινωνίας», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ψηφίσει μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή σημειώνει: «Δεν θα επέλεγα ένα νέο διχασμό με μία πρόταση μομφής. Είναι ευθύνη όλων μας και πρώτα από όλα του προέδρου να το αποφύγουμε. Υπάρχουν άλλες καταστατικές διαδικασίες και τρόποι επίλυσης που προηγούνται. Και φυσικά δεν έχουμε σε τίποτα να φοβηθούμε τη γνώμη των οργάνων και των μελών του κόμματος».

Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνει ότι οφείλει να παρέμβει «για να σταματήσει αυτή η κατηφόρα». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέτω θέμα λανθασμένης και επιζήμιας πολιτικής της ηγεσίας μας. Και δεν το θέτω «ελαφρά τη καρδία». Γνωρίζω πολύ καλά τη σοβαρότητα του θέματος. Προσπάθησα να αποτρέψω αυτή τη μείζονα πολιτική κρίση ενημερώνοντας τον πρόεδρο. Δυστυχώς  επέλεξε να προβεί σε μια επιλογή επιζήμια για το κόμμα μας. Οφείλω να παρέμβω για να σταματήσει αυτή η κατηφόρα. Γιατί ο ρόλος και η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάνω από τα πρόσωπα, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:​

Να ξεκινήσω, κύριε πρόεδρε, από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με την απόσταση λίγων ημερών, εσείς καταλάβατε γιατί η ηγεσία σας εκδίωξε από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο.;

Όπως γνωρίζετε και εσείς δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση ή αιτιολογία, όχι μόνο για την αλλαγή προέδρου αλλά και των πολύ αξιόλογων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, παρότι υπάρχει θετική αξιολόγηση από τα κομματικά όργανα αλλά και από την κοινωνία. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Κ.Ο. παρήγαγε σοβαρό και τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό και προγραμματικό λόγο, εξέθεσε πολλές φορές τον κύριο Μητσοτάκη, κατέθεσε προτάσεις νόμου και άσκησε ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για το λόγο αυτό είχαμε λάβει τα εύσημα και από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Η εισήγηση του προέδρου είναι σε αντίθεση με την απόφαση του Συνεδρίου μας για ενότητα και συλλογικότητα. Υποτίμησε τα όργανα, τόσο την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και την Πολιτική Γραμματεία. Είναι μία  επιλογή εσωστρέφειας που οδήγησε σε διχασμό την ΚΟ και το κόμμα και μετέφερε αρνητική εικόνα για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Μία εικόνα εσωκομματικών εκκαθαρίσεων και προσωπικών επιλογών που δεν αφορούν την κοινωνία και τους πολίτες και είναι εντελώς ξένη για την αριστερά. Για αυτό και επιμένω ότι ήταν ένα πλήγμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για την κοινωνία, της οποία τα συμφέρονται εκπροσωπούμε.

Σε μία περίοδο που θέλουμε ακόμα πιο ισχυρή αντιπολίτευση για να σταματήσουμε το καταστροφικό έργο του κ. Μητσοτάκη, που υποβαθμίζει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, εμείς ομφαλοσκοπούμε. Αυτό οδηγεί στην απογοήτευση των προοδευτικών πολιτών, στην αποχώρηση μελών και ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα έναν αδύναμο και συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντί να προσθέτουμε δυνάμεις και να κινητοποιούμε τους δημοκρατικούς και δημιουργικούς πολίτες βυθιζόμαστε την εσωστρέφεια, αδυνατίζοντας την αντιπολιτευτική μας εμβέλεια, και απομακρυνόμαστε από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ένα ερώτημα που βασανίζει τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι αν οδηγούμαστε σε ένα μικρό κόμμα -και προφανώς οι επικείμενες δημοσκοπήσεις θα δώσουν μια πρώτη απάντηση επ’ αυτού. Οι επιλογές του προέδρου του κόμματος, επί ένα χρόνο, συμβάλουν στην κατεύθυνση ενός μεγάλου ή ενός μικρού ΣΥΡΙΖΑ;

Μετά τη μεγάλη ήττα των εθνικών εκλογών του 2023 αποφασίσαμε να ανασυνταχτούμε για να πετύχουμε την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ανανέωσή του. Για να εκφράσει την Προοδευτική Συμμαχία και να αποτελέσει τον πυρήνα της προοδευτικής παράταξης της χώρας μας και της προοδευτικής αντεπίθεσης. Η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα διαμορφώσει μία νέα κοινωνική πλειοψηφία αλλαγής, προόδου και προοπτικής, που θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το Συνέδριο του Φεβρουαρίου χάραξε τον οδικό χάρτη και το πολιτικό πρόγραμμα αυτής της ανασύνταξης. Όπως όμως αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κυρίως μετά από αυτές, η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αντίστοιχη των στόχων μας. Μία σειρά εσφαλμένων επιλογών δημιουργούν  προσκόμματα στην επικοινωνία μας με τους πολίτες, στην εμπιστοσύνη τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και στην οργανωτική μας λειτουργία. Αποδυναμώνονται οι νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις και η πολιτική τους δράση, γεγονός που αποτελεί σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και ύπαρξης της Αριστεράς. Αυτό μας απομακρύνει από το «κόμμα των μελών».

Η κρίση στην ΚΟ δεν ήταν το πρώτο δείγμα εσωστρέφειας είναι όμως το σημαντικότερο, εφόσον αφορά την κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση, έναν από τους  λίγους τομείς που δεν παρουσίαζε προβλήματα και αρρυθμίες.  Επεσήμανα, πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ, στον πρόεδρο αυτόν τον κίνδυνο, αξιολογώντας τις πολιτικές επιπτώσεις της επιλογής του και επουδενί την προσωπική θέση του καθένα μας.

Ανησυχώ ότι οδηγούμαστε σε συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αλλοίωση βασικών του χαρακτηριστικών. Αυτό επηρεάζει αρνητικά και, συνολικά την αριστερή και προοδευτική σκέψη και πάνω από όλα την κοινωνία. Και προφανώς για την κατάσταση αυτή ευθύνεται και η ηγεσία και τα ανώτερα όργανα. Οπότε το δίλημμα σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: Δυναμική ανασύνταξη και προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης ή περαιτέρω συρρίκνωση;

Πηγές του κόμματος διατύπωναν την απορία, πάντως, γιατί, ενώ είχατε διαπιστώσει διαφορετικές προσεγγίσεις με τον Στέφανο Κασσελάκη, (γιατί) παραμένατε στην καίρια αυτή θέση;

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η πολιτική παράγεται στην κοινωνία, στη Βουλή και στα κομματικά όργανα. Όχι με παραπολιτική και με «πηγές».

Στη θέση μου παρέμενα γιατί είχα επιλεγεί ομόφωνα από την ΠΓ και την ΚΟ και γιατί σε όλες τις τοποθετήσεις μου εξέφρασα την πολιτική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ,  χωρίς ποτέ να υπάρξει κάποια κριτική ή έλλειμμα.

Όταν είχα διαφορετικές προσεγγίσεις τις έθετα στα όργανα του κόμματος και στον ίδιο τον πρόεδρο, όπως ορίζει το καταστατικό, ακόμα και αν υπήρχε καθυστέρηση ή έλλειμμα συνεδριάσεων. Επεδίωξα να συνθέσω διαφορές που υπήρχαν και να μην εκθέσω το κόμμα μας σε καμία κριτική εκ των έξω.

Συμμετείχα ουσιαστικά και στην επεξεργασία των θέσεων του Συνεδρίου και στην διαμόρφωση των αποφάσεών του. Κατέθεσα ξεκάθαρα μία διαφορετική άποψη στο Συνέδριο προς όφελος του κόμματος, που τελικά υπερψηφίστηκε συντριπτικά. Άρα λειτούργησα, λειτουργώ και θα λειτουργώ πάντα σύμφωνα με τους καταστατικούς κανόνες και ενωτικά.

Πιστεύω στην πολιτική γιατί είναι το δημοκρατικό μέσο που μπορεί να κάνει την κοινωνία δίκαιη και βιώσιμη. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα προοδευτικό κόμμα επιλύονται με τους κανόνες της δημοκρατίας. Για αυτό και επιμένω για οργανωτική επανεκκίνηση του κόμματος και λειτουργία με σεβασμό των οργάνων και των μελών του κόμματος.

Θέτετε θέμα αλλαγής πολιτικής όμως ηγεσίας. Αν όμως, δεν αλλάξει η πολιτική, δεν θα πρέπει να αλλάξει η ηγεσία;

Θέτω θέμα λανθασμένης και επιζήμιας πολιτικής της ηγεσίας μας. Και δεν το θέτω «ελαφρά τη καρδία». Γνωρίζω πολύ καλά τη σοβαρότητα του θέματος. Προσπάθησα να αποτρέψω αυτή τη μείζονα πολιτική κρίση ενημερώνοντας τον πρόεδρο. Δυστυχώς  επέλεξε να προβεί σε μια επιλογή επιζήμια για το κόμμα μας. Οφείλω να παρέμβω για να σταματήσει αυτή η κατηφόρα. Γιατί ο ρόλος και η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάνω από τα πρόσωπα, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτά.

Εφόσον βρισκόμαστε σε ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει και καταστατικό και διαδικασίες οφείλουμε να συζητήσουμε για τα λάθη και να τα διορθώσουμε.

Μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή θα την ψηφίζατε;

Ας μην προτρέχουμε με υποθέσεις. Έχω θέσει ένα βασικό πολιτικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αυτό απαιτεί ποιοτικές αλλαγές και στο επίπεδο της πολιτικής της ηγεσίας.

Ξέρω ότι η πολιτική είναι και θέμα προσώπων αλλά επιλέγω να ξεκινώ από την πολιτική. Είμαι αντίθετος με τα προσωποκεντρικά κόμματα όπως και με την παραγωγή παραπολιτικής.

Δεν θα επέλεγα ένα νέο διχασμό με μία πρόταση μομφής. Είναι ευθύνη όλων μας και πρώτα από όλα του προέδρου να το αποφύγουμε. Υπάρχουν άλλες καταστατικές διαδικασίες και τρόποι επίλυσης που προηγούνται. Και φυσικά δεν έχουμε σε τίποτα να φοβηθούμε τη γνώμη των οργάνων και των μελών του κόμματος.

Τόσο από την πλευρά του προέδρου, όσο και από εκείνη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, έχει ανοίξει θέμα νέων εκλογών. Εσείς, από την πλευρά σας, έχετε σημειώσει ότι τα όργανα και η βάση της παράταξης θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Άρα, εκλογές;

Το σημαντικό κατά την άποψή μου είναι να αναλάβουμε όλοι και όλες τις ευθύνες μας και να αλλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το καταστατικό μας έχει όλες τις αναγκαίες προβλέψεις για την επίτευξη του πολιτικού μας σκοπού. Το μόνο που δεν πρέπει να μας φοβίζει είναι η εσωκομματική δημοκρατία.  Οφείλουμε μάλιστα να την ενισχύσουμε γιατί υποβαθμίζεται συνεχώς.

Στην περίπτωση αυτή θα σας ενδιέφερε να διεκδικήσετε την προεδρία του κόμματός σας;

Ας μη συνεχίσουμε τις  υποθέσεις. Έχω ξεκαθαρίσει από πέρυσι ότι δεν έχω προσωπικές επιδιώξεις. Τη θέση του Προέδρου της ΚΟ πριν από ένα χρόνο δεν την διεκδίκησα, αλλά ήταν μία ομόφωνη πρόταση συλλογικών οργάνων. Παραμένω ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιστεύω  στην κοινωνική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπηρετώ τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους πολίτες που μου έδωσαν εντολή εκπροσώπησης στη Βουλή και θα συνεχίσω να το κάνω από οποιοδήποτε ρόλο κληθώ να υπηρετήσω.

Είμαι προσηλωμένος στην κοινωνική υπόθεση και στην αναγκαιότητα να έχουμε ένα δυναμικό μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα με ξεκάθαρη δημοκρατική αριστερή ευρωπαϊκή οικολογική ταυτότητα. Αυτό αποφάσισε και το Συνέδριό μας για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατά καιρούς έχει διατυπωθεί κριτική εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα, και από τα χείλη του Στέφανου Κασσελάκη. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την κριτική αυτή;

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και τη χρεωκοπία, με την κοινωνία όρθια και ενισχύοντας την γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Μία κυβέρνηση που τα έβαλε με τη διαπλοκή, στήριξε τα δημοσιονομικά και κατένειμε το πλεόνασμα κάθε χρονιάς στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Ήταν ο Πρωθυπουργός που αποκατάστησε τον αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό και δρομολόγησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαι περήφανος γιατί ήμουν βουλευτής την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και είχα την τιμή να είμαι και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν λέω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε λάθη, δεν βρέθηκε όμως κανένα μεμπτό στοιχείο για κανένα από τα στελέχη της.

Για το θέμα δε των οικονομικών του κόμματος που άνοιξε λανθασμένα μετά τις ευρωεκλογές, η απάντηση βρίσκεται στην ομόφωνη απόφαση της πολιτικής γραμματείας στην οποία αποτυπώθηκε ρητά ότι το κόμμα ουδέποτε είχε μαύρα ταμεία και τα οικονομικά του είναι διαφανή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκπρόσωπός μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες με το Ινστιτούτο, αποτελεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την αριστερά και τη χώρα και σέβομαι και εκτιμώ τη διαδρομή του.

Αλήθεια, στη θέση του τ. πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, πώς θα αντιδρούσατε;

Προφανώς δεν περιμένετε να απαντήσω εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα. Δεν έχει ανάγκη να μιλούν άλλοι εκ μέρους του

Για το τέλος ένα ερώτημα ιστορικού περιεχομένου, αλλά όχι μόνον. Διαβάσαμε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου μίλησε για το «βρώμικο ‘89». Ήταν για την Αριστερά βρώμικο το 1989 και η συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού;

Δεν συμφωνώ με αυτή την έκφραση. Αν θέλουμε να είμαστε η συνιστάμενη της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, ο πυρήνας της προοδευτικής παράταξης, δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε ακραία και με μονομέρεια έναντι της σοσιαλιστικής ή της κομμουνιστικής συνιστώσας της.

Σαφώς και έγιναν λάθη τότε, αλλά δεν ήταν ανήθικοι οι ηγέτες και τα στελέχη του Συνασπισμού, του ΚΚΕ και της ΕΑΡ, που πήραν τις αποφάσεις. Συμπεράσματα έχουμε βγάλει και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε σήμερα.

Για αυτό χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα είναι καταλύτης και της προοδευτικής συμμαχίας και της νέας κοινωνικής συμφωνίας που χρειαζόμαστε, που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τους δημιουργικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας.

Print Friendly, PDF & Email