«Όλοι οι λογαριασμοί ρεύματος που παραλαμβάνουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και δήμοι είναι πλέον παράλογοι και εξωπραγματικοί. Όταν τον Ιούλιο του 2021 είχαμε κρούσει καμπανάκι για τις αυξήσεις, πριν ακόμη η ΔΕΗ εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της στις 5 Αυγούστου του 2021, η κυβέρνηση μάς κατηγορούσε για λαϊκισμό. Τώρα βλέπουμε ότι ακόμη και η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα υπό την πολιτική και κοινωνική πίεση, ένα πρόβλημα όμως που δε λύνει. Η ανακοίνωση συνέχισης της επιδότησης στους λογαριασμούς είναι προάγγελος νέων αυξήσεων, χωρίς να εφαρμοστούν μέτρα ώστε να μειωθεί η τιμή ρεύματος, αλλά συνεχίζοντας την επιδότηση της ακρίβειας με χρήματα των πολιτών. Οι επιδοτήσεις προαναγγέλουν επίσης πως οι λογαριασμοί Μάϊου και Ιούνιου θα είναι στα ίδια ύψη που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Η κυβέρνηση αποδέχεται την ακρίβεια αλλά και την ασυνέπειά της, αφού αποδεικνύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιήθηκε η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για κάλυψη του 80% των αυξήσεων και σήμερα κάνουν νέες υποσχέσεις για κάλυψη του 50% με 60% των αυξήσεων», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash fm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη.

«Η πλειονότητα όμως των πολιτών έχει καταναλώσεις πάνω από 300 kWh το μήνα και οι οικιακοί λογαριασμοί ξεπερνούν ακόμη και τα χίλια ευρώ. Στους επαγγελματίες δε η επιβάρυνση φτάνει σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Κάτι που δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται, με την «ευλογία» της κυβέρνησης, τους επόμενους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Απαντώντας γιατί δε θα λειτουργήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Σ.Φάμελλος είπε: « Η έως 600 ευρώ επιστροφή αναδρομικών θεωρητικά θα γίνει με τη λειτουργία μίας πλατφόρμας που θα ανοίξει τον Ιούνιο οπότε προκύπτει το ερώτημα πώς θα πληρωθούν τώρα οι λογαριασμοί. Υπάρχουν λογαριασμοί που λήγουν τον Μάιο. Δεύτερον, αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει στην αγορά για μειωθούν οι τιμές, αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει να επιδοτεί την ακρίβεια. Τρίτον ο συνολικός προϋπολογισμός των αναδρομικών είναι πολύ χαμηλός αφού τα 280 εκατ. ευρώ που προβλέπονται αφορούν 4,2 εκατομμύρια καταναλωτές και άρα σε κάθε καταναλωτή αντιστοιχούν 65-70 ευρώ».

Σχετικά με τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάιο για κοινή αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης σχολίασε ότι: «Ενώ η Κομισιόν έχει ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2021 τη γνωστή «εργαλειοθήκη» και από τον Μάρτιο έχει δώσει έγκριση εξαίρεσης για παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανίας και τη Πορτογαλία, ο κος Μητσοτάκης  επιμένει να μην αξιοποιεί αυτά τα εργαλεία».

Παρουσίασε ακόμη τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μπορούν να είναι άμεσα εφαρμοστέα, και όχι από τον Ιούλιο και βλέπουμε, και μπορούν να μειώσουν τις τιμές κατά 50%. Συγκεκριμένα: την παρέμβαση στον τρόπο διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποσυνδεθεί από το φυσικό αέριο, στην επιβολή πλαφόν στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών βάσει μεταβλητού κόστους ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία και στην υποχρεωτικότητα σύναψης διμερών συμβολαίων.

Σχετικά με τα ουρανοκατέβατα κέρδη σημείωσε πως: «Η κυβέρνηση, μετά από και δική μας πολιτική πίεση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν υπερκέρδη εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, τώρα ο κος Σκέρτσος δηλώνει ότι έχει το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ενώ ο κος Σταϊκούρας λέει ότι δεν το έχει, οπότε φανταστείτε τι έχει να γίνει με τη δήθεν φορολόγηση του 90% που έχει δεσμευτεί ο κος Μητσοτάκης. Ούτε να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν οι Υπουργοί δεν καταφέρνουν».

Για τον κίνδυνο να κλείσει τη στρόφιγγα ο Πούτιν και το ενδεχόμενο ενεργειακού σοκ επισήμανε ότι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε ότι η Ευρώπη ήταν πολιτικά και ενεργειακά ανέτοιμη και βαριά εξαρτημένη. Η Ελλάδα είναι επίσης ιδιαιτέρως εξαρτημένη και ευάλωτη λόγω της απόφασης του κ. Μητσοτάκη να απαξιώσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια για να λειτουργούν και τα λιγνιτορυχεία για να αυξήσει το ποσοστό του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε άμεσο ζήτημα επάρκειας αλλά ένα τεράστιο ζήτημα κόστους του αγαθού του ηλεκτρισμού».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δήλωσε: «Δημοσκοπικά η κυβέρνηση πιέζεται και είναι προφανές αυτό φαίνεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που δείχνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδομηθεί σε όλα τα πεδία, στην πανδημία, στην κρίση ακρίβειας. Είναι πολλές οι αρνητικές πρωτιές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία. Μιας κυβέρνησης που δεν δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και για αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στην τροπολογία που καταθέτει σήμερα στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα των ρευματοκοπών επειδή τα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς λόγω της ρήτρας Μητσοτάκη. «Τι θα κάνει η κυβέρνηση για αυτό;» αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι οι χιλιάδες εντολές αποκοπής ρεύματος που έχουν σταλεί σε νοικοκυριά απουσίαζαν από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα.

Αναφέρθηκε τέλος στην αυριανή περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη που θα ξεκινήσει από την Πολίχνη στις 11 το πρωί και στο μήνυμα που στέλνει από όλα τα μέρη της Ελλάδας τα οποία επισκέπτεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το μήνυμα και η πρόσκληση είναι σε όλες και όλους τους πολίτες που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον και νοιάζονται για το αύριο να έρθουν την Κυριακή στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ψηφίσουν και να στείλουν και το μήνυμα για πολιτική αλλαγή. Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες μας θα δυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε επίπεδο νέων μελών αλλά θα δώσει και ένα ισχυρό μήνυμα να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώτο στις επόμενες εκλογές, για να έχουμε μία προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα».

Print Friendly, PDF & Email