Στα συνεχόμενα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και στις τραγικές εξελίξεις με το νέο ισχυρότερο 4ο κύμα, αναφέρθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Flash FM, και στον Γιάννη Μαγκριώτη.

«Οδηγηθήκαμε, μέσα από την ασυνέπεια και τις αντιφάσεις της κυβέρνησης, σε επιλογές και μέτρα που δεν συμφωνούν με τις προτάσεις των επιστημόνων. Το μεγάλο λάθος ήταν ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επιτυχία του πρώτου κύματος της πανδημίας και μετά άρχισαν οι αντιφάσεις, η αντιεπιστημονική διαχείριση και τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δύο επιτροπές, μία με επιδημιολόγους και μία με γενικούς γραμματείς και κυβερνητικά στελέχη, και στο τέλος ακούμε τον κ.Γεωργιάδη να παραδέχεται κυνικά πως η κυβέρνηση αποφασίζει ό,τι θέλει αυτή», δήλωσε ο Σ.Φάμελλος.

Σημείωσε ότι επανειλημμένα ο ίδιος και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλοί επιστήμονες «έχουν επισημάνει ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν πάει καθόλου καλά, ότι είναι λάθος να προαποφασιστούν οι εκδηλώσεις ένα μήνα νωρίτερα, να επιτρέπεται η συγκέντρωση κόσμου σε περιοχές με μεγάλο συγχρωτισμό και τις τελευταίες δύο ημέρες έδωσε την ευθύνη στις περιφέρειες και του Δήμους και άρχισαν οι ακυρώσεις των παρελάσεων».

Στη συνέχεια, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε τη αγαπημένη τακτική και στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποποιείται συνεχώς των ευθυνών της και να μεταθέτει την ευθύνη για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει -εν προκειμένω- την έξαρση της πανδημίας στους πολίτες, βαφτίζοντάς την «ατομική ευθύνη» και αποδυναμώνοντας συνεχώς την πολιτεία και ξεπουλώντας τα υπάρχοντά της. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για καμία αρνητική εξέλιξη. Ό,τι στραβό συμβεί οφείλεται στους άλλους. Αφήνει τους πολίτες μόνους και αβοήθητους και μετά τους λέει ότι έχουν ατομική ευθύνη. Αντίθετα, σε ένα ισχυρό κράτος, η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει την ευθύνη στα κρίσιμα θέματα, όπως είναι η υγεία ή η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές. Απαιτείται ένα σχέδιο και η πολιτεία να εγγυηθεί την ασφάλεια της κοινωνίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει μια κοινωνία αδύναμη και να ξεπουλάει τα υπάρχοντά της» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επιπελέον στις κλειστές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, που παραμένουν χωρίς εντατικολόγους, και τους καλούν από την Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή ο κ.Πλεύρης ζητάει με κίνητρα προσωπικό και γιατρούς, 21 μήνες μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι στελεχωμένα και ενδυναμωμένα τα δημόσια νοσοκομεία και αυτό στη Θεσσαλονίκη έχει οδηγήσει σε διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ. Ήδη οι κλίνες των ΜΕΘ δεν είναι επαρκείς, βρισκόμαστε σε μια τραγική κορύφωση στη Θεσσαλονίκη και για αυτό  οι πολίτες πρέπει για άλλη μία φορά να είναι προσεκτικοί, να ακολουθούν τους υγειονομικούς κανόνες και να ακούνε τις οδηγίες των επιστημόνων. Και φυσικά πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο εμβολιασμός γιατί το εμβόλιο είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Όμως σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από πέρυσι το Νοέμβριο και ακόμα δεν έχουμε στελεχωμένες ΜΕΘ. Αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης, το να μην ενισχύει το ΕΣΥ και ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα στο MEGA o κ. Μητσοτάκης δεν παραδεχόταν τη νέα κορύφωση της πανδημίας».

«Αν σήμερα η κυβέρνηση αναγνωρίσει κάποια από τα λάθη της και δεχτεί μια λύση κοινής αποδοχής με τις προτάσεις των επιστημόνων, τότε μπορεί να πειστεί η κοινωνία και να αυξηθεί ο εμβολιασμός. Ακόμα και στο θέμα της εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος πήρε πρώτα την απόφαση για τις εκκλησίες ενώ ο κ.Μητσοτάκης δεν τολμούσε να ανακοινώσει αντίστοιχα μέτρα».

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή ρύθμιση της αγοράς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και πολύ δε περισσότερο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μία αγορά που λειτουργεί ολιγοπωλιακά ενώ παρατηρούνται φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η ΔΕΗ, η οποία τροφοδοτεί το κύμα ακρίβειας. Ακόμα και σήμερα, στο επίκεντρο της κρίσης ακρίβειας, καθηγητής του ΕΜΠ παρουσίασε στοιχεία για άδικα και «ουρανοκατέβατα» κέρδη κάποιων παραγωγών το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Σημείωσε επιπλέον ότι: «με βάση τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, όπου η ελληνική αγορά ήταν στις ακριβότερες της Ευρώπης, στους λογαριασμούς που θα εκδίδονται το Δεκέμβριο με τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου η προσαύξηση θα ανέρχεται σε 1,75€ για κάθε 1€ κατανάλωσης ρεύματος. Οπότε ο καταναλωτής της ΔΕΗ θα χρεώνεται τριπλάσια τιμή για την κατανάλωση του ρεύματος. Και ακόμα και αν εφαρμοστούν οι εκπτώσεις και οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν η αύξηση των λογαριασμών θα φτάσει στο διπλασιασμό της τιμής ενέργειας. Αλλά το πιο απίστευτο είναι ότι μετά από 2 μήνες από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ακόμα δεν έχει βγει η Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση στο ρεύμα».

Σχετικά με τις επόμενες εκλογές και το πολιτικό διακύβευμα, ο Σ.Φάμελλος διαβεβαίωσε πως με εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η χώρα θα έχει την επόμενη ημέρα μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, που θα ενώνει όλη την κοινωνία και ανέφερε πως «Το κριτήριο της προοδευτικής πολιτικής είναι το συμφέρον των πολλών και σε ένα βαθμό όλων, εφόσον δημοκρατική και προοδευτική πολιτική σημαίνει ότι ισχύει και εφαρμόζεται η νομιμότητα, η διαφάνεια και η δημοκρατία. Χρειαζόμαστε όμως μία μεγάλη κοινωνική συμφωνία για αυτή την αλλαγή. Η κοινωνία πρέπει να θέλει, να διεκδικεί και να στηρίζει αυτήν την αλλαγή».

Print Friendly, PDF & Email