«Η κυβέρνηση επιδεικνύει μία αυτοκρατορική διάθεση να αποφασίζει και να διατάζει, εφόσον το προεδρείο της Επιτροπής της Βουλής παραδέχτηκε ότι ένα σημαντικό τμήμα της εισήγησης για το Ταμείο Ανάκαμψης κατατέθηκε την ώρα της συνεδρίασης. Η συζήτηση για τη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας έπρεπε να είναι διεξοδική, με την παρουσία των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, για να συζητήσουμε, όπως θα έπρεπε», σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με τη διαδικασία, τον fast track τον τρόπο που περνάει το Ελλάδα 2.0 από τη Βουλή, στη σχετική συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής της Βουλής.

Τι φοβάστε άραγε και δεν το συζητάτε με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις που θα πρέπει να κινητοποιήσετε, συμπλήρωσε. Κρύβετε από την ελληνική κοινωνία αντιδραστικές, αντιλαϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιό σας που θυμίζουν τις μέρες της διαπραγμάτευσης του 2015, τότε που οι θεσμοί ήθελαν να ξεπουλήσουμε τα πάντα και εμείς αντισταθήκαμε. Έρχεστε τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης να κάνετε κάτι χειρότερο από αυτό που έκαναν οι δανειστές στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι, γιατί εμείς θέλουμε πραγματικά να είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.

«Τι σημαίνει Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ευρώπη; Ο μοναδικός τρόπος για να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη με την ταυτόχρονη ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας στην κλιματική κρίση. Δεν έχει όμως ένα τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι, ενώ η Πράσινη Μετάβαση αποτελεί πυλώνα του Ταμείου που καταλαμβάνει και το 1/3 των πόρων, η Ελλάδα δεν έχει κλιματικό νόμο ούτε άξονες κλιματικής στρατηγικής, δεν έχει καταθέσει στρατηγική για την κλιματική προσαρμογή και την κλιματική ουδετερότητα. Δεν έχει ακόμη ενσωματώσει στο σχεδιασμό των έργων το νόμο για την ανθεκτικότητα, για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση που ψήφισε το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανθεκτικότητα παρότι αποτελεί κριτήριο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχει ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν έχει όμως και κανένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαβουλεύτηκε με τους τοπικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς σχέδιο, με τα Αναπτυξιακά Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχει επίσης κανένα σχέδιο ώστε «κανείς να μη μείνει πίσω» λόγω της Πράσινης Μετάβασης, όπως λέει η Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση έχει απλά συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των ημέτερων της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου για να εξυπηρετήσει συμφέροντα, ενώ έχει παγώσει εδώ και δύο χρόνια πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Το Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, το σχέδιο για την πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση της χώρας για όλους τους ΟΤΑ, τις ενεργειακές κοινότητες, την κυκλική οικονομία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ. Φάμελλος τόνισε: « Δεν σας ενδιαφέρει να κινητοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, δεν θέλετε να ενισχυθεί όλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Θέλετε η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση να είναι για λίγους και αυτό το σχέδιο, δυστυχώς, δεν είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά μία μεγάλη ευκαιρία για τους κολλητούς του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η πατρίδα μας».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email