«Η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο, με εκατοντάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών, που όπως φαίνεται εκτυλίσσεται στο πιο πολύνεκρο δυστύχημα προσφύγων-μεταναστών στη Μεσόγειο, είναι μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη αλλά και γενικά για την ανθρωπότητα. Πρέπει να αποδεχτούμε όλοι ότι αποτύχαμε ως ευρωπαϊκή κοινωνία και να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν ευθύνες για αυτήν την τραγωδία», δήλωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «STATUS FM 107.7» και στη δημοσιογράφο, Β. Δημαρέση.

«Δεν μπορεί, είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε, «κάποιοι να αναφέρονται στους εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ως «τεχνικές λεπτομέρειες». Η Ευρώπη έχει αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αυτό αποδεικνύει η ανείπωτη αυτή τραγωδία και στους παράγοντες αποτυχίας περιλαμβάνεται και η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Δεν γίνεται να κρύβονται ευθύνες πίσω από «τεχνικές λεπτομέρειες» του τι συνέβη μέχρι τη βύθιση του σκάφους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα αίτια, τους λόγους που οδηγούν στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, δηλαδή τις πολεμικές συγκρούσεις για παράδειγμα στη Συρία και στη Λιβύη, το λαθρεμπόριο όπλων, τίποτα επίσης για τη φτώχεια, δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες-μετανάστες όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, ούτε έχει διασφαλίσει τον δίκαιο καταμερισμό στα κράτη-μέλη».

Έθεσε το ερώτημα εάν πράγματι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει συναινέσει στην επί της αρχής συμφωνία για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ που προβλέπει την «ευέλικτη» αλληλεγγύη, η οποία αποτιμά ουσιαστικά κάθε πρόσφυγα και μετανάστη σε 20.000 ευρώ, τα οποία και θα μπορεί να καταβάλλει κάθε χώρα που δεν θέλει να υποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Και αν έχει αποδεχτεί η ΝΔ να λειτουργεί η Ελλάδα ως φυλακή ψυχών για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναρωτήθηκε στη συνέχεια εάν τελικά η «πολιτική» της ΝΔ να μη διαχειρίζεται το σύνθετο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλά, να μιλά απλά για σύνορα στη θάλασσα και για φράκτες είχε αποτέλεσμα: «αποδεικνύεται δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα παραμύθια και τα μεγάλα λόγια της ΝΔ εδώ και τέσσερα χρόνια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν προσφέρεται όμως για μεγάλα λόγια και παραμύθια γιατί αφορά ανθρώπινες ζωές και η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό που έχουμε την ευθύνη όλοι να προστατεύουμε».

Σχολίασε πως κακώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει μετατραπεί σε άλλο ένα επικοινωνιακό εργαλείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «θυμόμαστε τα απίστευτα για δίχτυα στη θάλασσα και άλλα που φυσικά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Γιατί και ο φράκτης στον Έβρο σαφώς δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα και αυτό το αποδεικνύουν οι προσφυγικές ροές που ακόμα υπάρχουν. Η ΝΔ προσπαθεί να μάς πείσει ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό λύνεται με συρματοπλέγματα και κλειστές δομές, αλλά διαψεύστηκε ακραία».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στο ότι πρέπει να απαντήσουμε, ως πολιτεία και ως κοινωνία, το πώς μπορεί να είσαι δίπλα σε ένα πλοίο που δεν είναι αξιόπλοο, που είναι ακυβέρνητο, με εκατοντάδες ανθρώπους υπερφορτωμένο, με πολλά παιδιά στα αμπάρια, και να μην κάνεις κάτι για να διασώσεις αυτούς τους ανθρώπους. «αυτό δεν είναι τεχνική λεπτομέρεια. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέμε, και εγώ προσωπικά, ότι έπρεπε να κάνουμε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην ανατραπεί το σκάφος που ήταν υπερφορτωμένο με εκατοντάδες ανθρώπους. Και εφόσον δίπλα ήταν και η FRONTEX και το ελληνικό λιμενικό για πολλές ώρες πριν από τη βύθιση. Όπως και ότι η Ευρώπη έπρεπε να είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να μην ξεκινούν τέτοια πλοία με το να εξασφαλίζει ασφαλές διόδους για τους πρόσφυγες-μετανάστες που δικαιούνται άσυλο από τις χώρες επιβίβασης, δηλαδή την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική».

Ερωτηθείς για τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων θύμισε ότι κανείς δεν περίμενε αλλά και ότι καμία δημοσκόπηση δεν είχε προβλέψει το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου. Ας μην μένουμε λοιπόν στις δημοσκοπήσεις, στόχος μας είναι η ανατροπή του αποτελέσματος του Μαΐου. Αναφέρθηκε συνεπώς στα κεντρικά επίδικα των εκλογών της 25ης Ιουνίου: «το σενάριο ισχυρής αυτοδυναμίας της ΝΔ θα είναι μία επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζω τη βούληση των πολιτών και αποδεχόμενος ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ηττήθηκε στις προηγούμενες εκλογές. Το να συνεχίζεται όμως η ακραία ακρίβεια και η αισχροκέρδεια των καρτέλ στο ρεύμα αλλά και η ακρίβεια στα τρόφιμα, το να τεθεί σε αμφισβήτηση η καθολική πρόσβαση στην υγεία, το να εφαρμοστεί το κρυφό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας όπως εκφράστηκε στα λεγόμενα περί διαλογής ασθενών του κ. Πνευματικού, το να μην ενισχύεται η δημόσια υγεία επειδή το πολιτικό σχέδιο είναι να μπουν οι ιδιώτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι αντίθετο προς το συμφέρον της κοινωνίας. Είναι αντίθετο στο συμφέρον της κοινωνίας επίσης το πολιτικό σχέδιο όπου τα διυλιστήρια απολαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη όταν οι πολίτες έχουν άδεια ρεζερβουάρ. Είναι απαράδεκτο επίσης να έχουν άδικα υπερκέρδη κάποιες εταιρείες ενέργειας όταν η ενέργεια είναι τόσο ακριβή για τα νοικοκυριά και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Γιατί αυτό οδηγεί όλη την επιχειρηματικότητα στα λουκέτα για να θησαυρίζουν λίγοι».

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως: «Η Νέα Δημοκρατία με την Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει κρύψει ότι αν σχηματίσει κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση αφού, έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι επιθυμεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος που προβλέπει μόνο δωρεάν δημόσια παιδεία. Θα ιδιωτικοποιήσει επίσης τη διαχείριση νερού, σχέδιο που ξεκίνησε να εφαρμόζει την προηγούμενη τετραετία αλλά και των απορριμμάτων και ό,τι δεν ιδιωτικοποίησε την προηγούμενη τετραετία».

Σημείωσε τέλος ότι η μεγάλη διαφορά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι δε συμμετέχουν στην πολιτική για να διασφαλίζουν τις δικές τους καρέκλες αλλά τα συμφέροντα της κοινωνίας. «για αυτό ζητάμε στους πολίτες να μάς στηρίξουν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει και ισχυρή αντιπολίτευση και ισχυρό ανάχωμα στα σχέδια Μητσοτάκη αλλά και συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική πρόταση για να είναι δίκαιη η κοινωνία με ευημερία για όλους και όλες».

Print Friendly, PDF & Email