«Είναι τόσες οι καθυστερήσεις στο θέμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων που δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για μεγάλες και βαρύγδουπες εξαγγελίες από την κυβέρνηση εφόσον δεν γίνονται πράξη», υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).

Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος, την περίοδο 2015-2019, η χώρα μας έκανε πολύ μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση απορριμμάτων και στην κυκλική οικονομία, με τη συμφωνία και της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων: νέος Εθνικός και Περιφερειακοί Σχεδιασμοί που ήραν τις αιρεσιμότητες στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, δρομολόγηση μεγάλων δημοσιών επενδύσεων, νέο πλαίσιο για την ανακύκλωση, τιμολογιακή πολιτική, υποχρεώσεις για χωριστή συλλογή σε τέσσερα ρεύματα και για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, Εθνική Στρατηγική για την κυκλική οικονομία.

Ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, πλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να αγνοήσει την προετοιμασία της χώρας και να ξεκινήσει από την αρχή και μάλιστα με λάθος στρατηγική κατεύθυνση, επιλέγοντας την ενεργειακή αξιοποίηση και την κατασκευή νέων μεγάλων μονάδων καύσης, επισπεύδοντας την ευρωπαϊκή υποχρέωση μείωσης της υγειονομικής ταφής συνολικά κατά 10 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, υπονομεύονται οι στόχοι της χωριστής συλλογής και της ανακύκλωσης και η χώρα δεσμεύεται σε νέες υποδομές που ήδη δεν χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτιμούμε ότι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους όσον αφορά στις μονάδες ενεργειακές αξιοποίησης, αλλά και η επικοινωνιακή και ανεφάρμοστη δέσμευση στον ανεδαφικό στόχο για μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10% έως το 2030, οφείλονται στην αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ και τη μετατροπή των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε μονάδες παραγωγής καυσίμου. Είναι όμως πλέον φανερό ότι η πλειοψηφία των Δήμων πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης δεν συμφωνούν στα σχήματα ΣΔΙΤ».

Ο Σ.Φάμελλος εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της εφαρμογής του τέλους ταφής που επέβαλλε η κυβέρνηση ΝΔ τονίζοντας ότι, πέρα από μια άδικη επιβάρυνση των ΟΤΑ, έχει ως στόχο την πίεση των Δήμων για τη δημιουργία νέων μονάδων καύσης. Σημείωσε ότι η πρόταση της ΕΕΔΣΑ ακολουθεί το μοντέλο της εισφοράς κυκλικής οικονομίας που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αντί για τέλος ταφής: «Είχαμε σχεδιάσει μαζί την εισφορά κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να δίνονται κίνητρα για να ολοκληρωθούν οι υποδομές, και να υπάρχει και χρηματοδότηση στους Δήμους για να προωθηθεί η χωριστή συλλογή. Πλέον έχουμε μια αντιμεταρρύθμιση και σε αυτό τον τομέα, όπου και πάλι πριμοδοτείται η καύση, και όχι η χωριστή συλλογή και η ανακύκλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο διακύβευμα της χωριστής συλλογής και της ανακύκλωσης, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά σε τέλμα, με τους Δήμους και τους πολίτες να μην παίρνουν εξοπλισμό και κάδους ανακύκλωσης. Ο ΕΟΑν υποχωρεί συνεχώς στον έλεγχο των Συστημάτων – λόγω των θεσμικών παράθυρων του Ν.4819 – και έτσι παρατείνεται επ’ άπειρον η λειτουργία Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης που δεν πιάνουν στόχους ενώ η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις εξοπλισμού, που θα έπρεπε να παρέχουν προς τους Δήμους δωρεάν τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι, και στο θέμα της πρόληψης δημιουργίας απορριμμάτων, φαίνεται ότι χάνεται μία μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων: η κυβέρνηση, ενώ η αντίστοιχη υποχρέωση ήταν ήδη γνωστή, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της εισφοράς στα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης μόλις 10 μέρες πριν αυτή εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα η αγορά να μην προετοιμαστεί εγκαίρως, ενώ και σήμερα υπάρχουν ζητήματα ελλιπούς εφαρμογής αλλά και ενημέρωσης των πολιτών για το μέτρο, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΑΝ έχει διαθέσιμους πόρους για το σκοπό αυτό. «Πρέπει όλοι, κοινωνία, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς να ζητήσουμε περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη χρήση των πόρων της ανακύκλωσης, ιδιαίτερα από τον ΕΟΑΝ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email