«Η αλλαγή που έρχεται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης είναι αναπόφευκτη και θα έχει στοιχεία περιβαλλοντικής καταστροφής. Αυτό που συμφωνούμε όλοι είναι ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου COP27, σε σχέση με τις δυνατότητες και τους συσχετισμούς που είχαν δημιουργηθεί μέχρι την έναρξη της. Παραδεχόμαστε λοιπόν ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω από τις ανάγκες ως παγκόσμια κοινότητα. Και άρα, αυτό που αναπόφευκτα έρχεται είναι μια μη ανθεκτική κοινωνία, με περισσότερες ανισότητες και με προβλήματα βιωσιμότητας και για την ανθρώπινη κοινωνία αλλά και για τα οικοσυστήματα. Για αυτό οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να  διαμορφώνουμε πολιτικές ανθεκτικότητας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μετά την ενημέρωση των Μελών της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, για την 27η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP27) από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ.

Τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε αναφορά στην πυρηνική ενέργεια στα αποτελέσματα της Cop27, καθώς και το ότι είναι αρνητικό το ότι δεν ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα των ορυκτών καυσίμων. «Από την πίσω πόρτα, αυτοί που κάνουν κουμάντο και επηρεάζουν τις κυβερνήσεις λόγω των οικονομικών συμφερόντων βάζουν πολύ πιο δυναμικά τα ορυκτά καύσιμα στην συζήτηση. Για να προχωρήσουμε χρειάζεται μία συναίνεση που δεν θα αφορά μόνο τα κόμματα, αλλά και την κοινωνία».

Ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε επίσης την υποκρισία του Πρωθυπουργού ο οποίος από τη μια προσπαθεί να φανεί ως πράσινος Πρωθυπουργός και δηλώνει προσήλωση στην πράσινη ενέργεια και από την άλλη ανακοινώνει ως τεράστια επιτυχία την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες. «Τα παραπάνω είναι απολύτως ασύμβατα, ασυνεπή και στείρα επικοινωνιακά, ενώ δίνουν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία και καθιστούν αναξιόπιστη την πολιτική για το κλίμα. Από την άλλη, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα για την πρόοδο των ΑΠΕ, υποτιμώντας το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν ήδη στις 10 πρώτες χώρες στην ηλεκτροπαραγωγή τις ΑΠΕ από το 2019. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Και, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, υπάρχει ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα με την ψεύτικη απολιγνιτοποίηση και την παράλληλη δέσμευση της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Δεν μπορεί λοιπόν να υπερηφανεύεται ο κ. Μητσοτάκης για Πράσινη Μετάβαση ενώ παράλληλα η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη».

Σχετικά με το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης συνεδρίασης της Επιτροπής, που αφορούσε ενημέρωση για την εναλλακτική διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι «Οποιαδήποτε δράση πρόληψης της δημιουργίας κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και γενικά αποβλήτων και οποιαδήποτε δράση κυκλικής οικονομίας είναι κάτι θετικό και θα πρέπει τα ερευνητικά προγράμματα να έχουν και εφαρμογή, με έμπρακτα αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, στάθηκε στα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο οποίος έχει καθυστερήσει εξαιρετικά στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι. «Έχουμε έναν νόμο, τον 4819/2021, που προβλέπει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης μέχρι 3.1.2022 για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που η κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση. Ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ΕΟΑΝ ξεκίνησε να δημιουργεί τις βάσεις δεδομένων για αυτά τα ρεύματα αποβλήτων». Ανέφερε ακόμη ότι και η αγορά έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πιέζεται καθώς οι αλλαγές είναι μεγάλες και απαιτούν χρόνο.

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε επιπλέον, τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των απορριμμάτων: «Η Επιτροπή σήμερα συζητά για εναλλακτική διαχείριση επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, χωριστή συλλογή, ενώ η κυβέρνηση έχει εισάγει έναν εθνικό σχεδιασμό που μάς οδηγεί στην καύση σύμμεικτων απορριμμάτων. Δηλαδή, η κυβέρνηση προωθεί πολιτικές σε αντίθεση και με τη νομοθεσία που η ίδια ψήφισε και δεν υλοποιεί, αλλά και με αυτά που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το παραπάνω έχει εντοπιστεί από την ΚΕΔΕ και όχι μόνο από τον  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΠΣ».

Κατήγγειλε τέλος, για μια ακόμη φορά, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πεδίο της διαχείρισης απορριμμάτων: «έχουμε μια κυβέρνηση που μάς κοροϊδεύει στο θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης. Ούτε τηρεί τα χρονοδιαγράμματα και από την άλλη μεριά μάς οδηγεί στην καύση. Ταυτόχρονα, στον χώρο των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που αφορούν τον Ε.Ο.ΑΝ., έχουμε ένα θερμοκήπιο σκανδάλων, με διασπάθιση δημοσίου χρήματος, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αναδεικνύουν και το σοβαρό θέμα ευθύνης των αρμόδιων Υπουργών».

Print Friendly, PDF & Email