Στο νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος που θα επιβληθεί, μέσω των αυξήσεων στις χρεώσεις του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), από 1η Μαΐου, μετά από σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη διακαναλική εκπομπή +NEWS με τον Θεόδωρο Καρυπίδη.

«Πρόκειται για μία προκλητική απόφαση γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά σε αυξήσεις εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης ενώ, όλο το προηγούμενο διάστημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε καμπάνια εξοικονόμησης και συνέδεσε το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς με τη μείωση κατανάλωσης».

Επισήμανε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται ένα φυσικό μονοπώλιο, το δίκτυο που φτάνει στα σπίτια μας, και απολαμβάνει ήδη υψηλότατο εγγυημένο έσοδο, 6,7% για την περίοδο 2021-2024 όταν οι αντίστοιχες αποδόσεις στην Ευρώπη κυμαίνονται μόλις στο 2-3%. Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 2022, πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αυστραλιανό fund χωρίς καμία τεχνογνωσία και καμία υποχρέωση για επενδύσεις.

Σημείωσε ακόμη πως φαίνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε άλλη μία επιβάρυνση για τους καταναλωτές μέσω της αύξησης των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς. Χρεώσεις που με επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ αυξάνονται αντί να μειώνονται, όπως θα έπρεπε, αφού καλύπτουν το πρόσθετο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά το οποίο όμως θα έπρεπε να μειώνεται με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα. «Τα χρήματα αυτά κατευθύνονται μάλιστα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιδοτήσουν την ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος. Τέσσερα χρόνια με κυβέρνηση Μητσοτάκη είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Συνεχείς επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές και υπερκέρδη για λίγες εταιρείες».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε στη συνέχεια το παράδοξο τα γαλάζια παιδιά στον ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνουν χρυσά μπόνους όταν, έργα ΑΠΕ πρέπει να περιμένουν ακόμη και δεκαέξι (16) μήνες για να συνδεθούν στο δίκτυο, ενώ έχει τριπλασιαστεί δηλαδή ο μέσος απαιτούμενος χρόνος σύνδεσης.

 

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς μπορεί να προφυλαχθεί από όλα αυτά ο πολίτης ο απάντησε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και η πολιτική αλλαγή. «αυτό γιατί, κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να έχουν υπερκέρδη λίγες εταιρείες και οι καταναλωτές, νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις να πληρώνουν συνεχώς νέα χαράτσια. Η ίδια η ΔΕΗ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια υπερκερδών και επί ΝΔ λειτουργεί ως μία οποιαδήποτε επιχείρηση με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Συμμετέχει στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντί να κρατάει χαμηλά τις τιμές όπως θα μπορούσε».

Ξεκαθάρισε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει το λογαριασμό από τους «Στάσσηδες» σε όλους τους ενεργειακούς φορείς. «Όσο πιο δυνατό είναι το μήνυμα που θα στείλουν με την ψήφο τους οι πολίτες στις εκλογές, τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η επόμενη κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες. Θέλουμε τους πολίτες έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ όταν θα επανακτούμε την πλειοψηφία του δημοσίου στη ΔΕΗ που παραχώρησε σε ιδιώτες η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χρειάζεται μία κοινωνική συμφωνία ανατροπής», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ, τα υπερκέρδη στο ρεύμα, που έχουν κλαπεί από τους καταναλωτές, είναι και άλλα 2,5 δισ. ευρώ υπερκέρδη στα δύο διυλιστήρια. 6 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός της αισχροκέρδειας Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν οι καταναλωτές να πληρώνουν πανάκριβο ρεύμα για να παίρνουν χρυσές αμοιβές και μπόνους τα γαλάζια παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε τέλος ότι: «Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ακυρώσει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που άνοιγε το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση ποσοστού του δημοσίου στον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και θα ελέγξει τη συμφωνία μετόχων για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Θα ακυρώσουμε επιπλέον τις διατάξεις για τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής για το νερό και τα απόβλητα στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ώστε να τερματιστούν όποια «όνειρα» ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων».

Print Friendly, PDF & Email