«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εξαιτίας των τραγικών αποτελεσμάτων για την κοινωνία στη διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας με την ακρίβεια να απειλεί τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και της πρόσφατης κακοκαιρίας «Ελπίδα». Εκφράσαμε ακόμη την ανάγκη αλλαγής πολιτικής αλλά και αλλαγής της κυβέρνησης γιατί η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς και την ανασφάλεια και την αγωνία που αισθάνονται οι πολίτες», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Βεργίνα Τηλεόραση» και στη δημοσιογράφο, Χ. Τσόρμπα.

Τοποθετήθηκε στη συνέχεια για ζητήματα της επικαιρότητας

Για τη δολοφονία του 19 χρόνου στη Θεσσαλονίκη

Ο θάνατος ενός 19 χρόνου μετά από δολοφονική επίθεση που δέχτηκε με οπαδικά κίνητρα είναι ένα τραγικό γεγονός. Η δικαιοσύνη και οι εισαγγελικές αρχές οφείλουν να αποκαλύψουν άμεσα τους δράστες και τις αιτίες. Οφείλουμε όμως όλοι να αναστείλουμε και αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την καταδικαστέα και εγκληματική πράξη. Να ξεριζώσουμε τη ρίζα του προβλήματος. Και να δούμε και τις πιθανές διασυνδέσεις και λειτουργία ακροδεξιών ομάδων μέσα σε οπαδικούς συνδέσμους. Θα πρέπει και οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες αλλά και όλοι οι σύνδεσμοι να λάβουν κάποια κοινή πρωτοβουλία συνεργασίας, μία κίνηση αλληλεγγύης, μία κοινή διοργάνωση και να καταδικάσουν με σαφήνεια τη βία. Δυστυχώς όμως όλα αυτά συμβαίνουν μετά από το θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τη νεολαία.

Για την ανηθικότητα και τη διαφθορά στην άσκηση πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η ανηθικότητα και η διαφθορά έχουν πλέον κεντρική θέση στην άσκηση πολιτικής. Το πρώτο μεγάλο ψέμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ που διαψεύστηκε παταγωδώς από τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα. Δεύτερη ανήθικη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ήταν ότι δε γνώριζαν τι ώρα θα χιονίσει, ότι δε χιονίζει μεσημέρι και ότι η Κατεχάκη και η Μεσογείων δε βρίσκονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Το τρίτο στοιχείο που προστίθεται είναι πως ο κ. Φουρθιώτης επικοινωνεί με και «ελέγχει» κυβερνητικά στελέχη, ένα σοβαρό ζήτημα διαφθοράς που προστίθεται στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για τις δημοσκοπήσεις και το ΚΙΝΑΛ

Θα ήταν απαράδεκτο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πολιτεύεται βάσει των δημοσκοπήσεων. Δίνουμε προτεραιότητα στα βασικά προβλήματα της κοινωνίας και στις λύσεις. Από την άλλη το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα και να πάρει θέση για τα βασικά πολιτικά επίδικα. Θα περιμένουμε τον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Η κοινωνία και οι πολίτες θέλουν απαντήσεις. Να απαντήσει στο αν θέλει να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αν συμφωνεί στο να έχουμε μία προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Για την αφαίρεση του λόγου στον Παύλο Πολάκη

Προχθές το βράδυ στη Βουλή έλαβε χώρα ένα ακραίο περιστατικό φίμωσης βουλευτή. Βιώσαμε μία αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική εκτροπή. Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, έγινε αφαίρεση λόγου στον Παύλο Πολάκη από τον προεδρεύοντα κ. Αθανασίου, χωρίς να έχει εξαντλήσει το χρόνο που δικαιούταν στην ομιλία του. Ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει πουθενά ότι αφαιρείται ο λόγος από τους Βουλευτές όταν κρίνει ο πρόεδρος ότι είναι εκτός θέματος. Εξάλλου ο Παύλος Πολάκης μιλούσε για φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανισοτιμίας στη σχέση επιχειρήσεων με την πολιτεία. Ένα δηλαδή σημαντικότατο θέμα ανάπτυξης. Δεν μπορεί να αφαιρείται ο λόγος από εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού. Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας, την επόμενη ημέρα έδωσε το λόγο στον Παύλο Πολάκη, σε μία προσπάθεια να «διορθώσει» το λάθος του κ. Αθανασίου.

Για την ακρίβεια στην ενέργεια

Δυστυχώς η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη έχει άλλη μία αρνητική πρωτιά στη χονδεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και τον Ιανουάριο, όπως είχε τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από τα περί διεθνούς ενεργειακής κρίσης, οι αρνητικές «πρωτιές» της Ελλάδας αποδεικνύουν τα ειδικά χαρακτηριστικά που έχει το ράλι ακρίβειας στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προθεσμιακά και διμερή συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται αποκλειστικά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση δεν ελέγχει την αγορά όταν, ακόμη και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) καταγγέλλει εδώ και καιρό χειραγώγηση και καρτέλ.

Οι πρωτόγνωρες αυξήσεις στην ενέργεια έχουν οδηγήσει σε αλυσίδα ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, από το νερό μέχρι το ψωμί. Οι επιχειρήσεις δε, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο ενεργειακό κόστος που απειλεί την επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα στην Αριστοτέλους με χρέωση κατανάλωσης ρεύματος 250 ευρώ καλείται να πληρώσει άλλα 900 ευρώ, μετά από αφαίρεση των όποιων εκπτώσεων, όσο είναι ο μισθός ενός εργαζόμενου.

Για τον East Med

Το πρόβλημα με τον αγωγό East Med δεν έχει ενεργειακό αλλά γεωπολιτικό χαρακτήρα. Ενώ το έργο είχε ωριμάσει αρκετά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2020 Διακρατική Συμφωνία για τον Αγωγό, μετά τη δημοσίευση του non paper των ΗΠΑ, ακολούθησε απόλυτη αφωνία εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Φαίνεται ότι η υποχώρηση της στήριξης των ΗΠΑ στο έργο γίνεται για να μην υπάρχουν εντάσεις με την Τουρκία. Άρα η κυβέρνηση χάνει στον γεωπολιτικό συσχετισμό, χωρίς να ζητάει κανένα αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ.

Για την απολιγνιτοποίηση

Πληρώνουμε τα αποτελέσματα της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης για να δημιουργήσει εντυπώσεις προχώρησε στην εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, δυστυχώς χωρίς κανένα σχέδιο για την απασχόληση στις λιγνιτικές περιοχές και φυσικά χωρίς να αντικαθιστά τους λιγνίτες με πράσινη ενέργεια αλλά, με ιδιωτικές μονάδες ορυκτού και ακριβού φυσικού αερίου. Πρόκειται για άλλο ένα deal της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδηγεί στην πρόσδεση της Ελλάδας στο φυσικό αέριο. Αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν για την αγορά φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο 2021 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021) που αποτυπώνει αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά 12%, ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%. Αντίστοιχα, η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε σε Ολλανδία και Γαλλία κατά 49% και 46% αντίστοιχα, όταν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%!

Για τις αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Είναι μία εμπνευσμένη πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα η εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Αυτό δείχνει προς την κοινωνία ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές και ότι εμπιστευόμαστε τη βάση, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας Πρωθυπουργός που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Πάντα φταίνε οι άλλοι, πρόσφατα οι μετεωρολόγοι. Η ανεπάρκειά του δε, έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και να δηλώνει ότι θα επεξεργαστεί απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση είναι βαριά πληγωμένη, έχει υποστεί πολιτική αλλά και ηθική ήττα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email