Στην πρόσφατη κατάργηση του Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου αλλά και στη σταδιακή κατάργηση όλων των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) από την κυβέρνηση ΝΔ επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Εγνατία Τηλεόραση», με το δημοσιογράφο Λάζαρο Λαζάρου. Αναφέρθηκε ακόμη στην έναρξη λειτουργίας των σχολείων σε φάση κορύφωσης της πανδημίας, αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια.

Για την κατάργηση του Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου

Η κατάργηση του Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου είναι άλλη μία αρνητική εξέλιξη που μάς γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Ο Φορέας Θερμαϊκού Κόλπου ιδρύθηκε το 2018 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε έναν νόμο έτσι ώστε οι αποφάσεις για την προστασία και διαχείριση του Θερμαϊκού, που είναι το σήμα κατατεθέν για την πόλη μας, αλλά και για τις περιοχές προστασίας Natura 2000 να λαμβάνονται από τους τοπικούς φορείς. Από το πιο απλό όπως ποιος θα πληρώνει το καραβάκι για τη συγκομιδή απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στον πρώτο προβλήτα έως τον Λευκό Πύργο, ή και για πιο περίπλοκα θέματα όπως για την ερυθρά παλίρροια, για τα μεγάλα θέματα της ρύπανσης, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, κλπ.

Με τις επιλογές Μητσοτάκη, η Διοίκηση του Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου, όπως και όλων των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), μεταφέρθηκε στην Αθήνα, κάτι που περιλαμβάνει το εθνικό πάρκο Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, το πάρκο Κορώνειας-Βόλβης, τις λιμνοθάλασσες του Αγγελοχωρίου, του Αγίου Μάμμα, της Επανομής, κλπ. Δεν υπάρχει πλέον Διοίκηση του Φορέα Δέλτα Αξιού στη Χαλάστρα, είναι σαν να γυρίζουμε δεκαετίες πίσω στη Θεσσαλονίκη.

Καταργούνται λοιπόν οι Διοικήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, δε θα ενημερώνονται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές προστασίας, ούτε και θα γνωμοδοτούν και άρα θα περνούν αποφάσεις και αδειοδοτήσεις από την πίσω πόρτα. Οι Διοικήσεις δεν μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αλλά σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δίπλα στο ΥΠΕΝ, όπου έχει διοριστεί μία γαλάζια Διοίκηση. Η κυβέρνηση ΝΔ κομματικοποιεί δηλαδή τη Διοίκηση των ΦΔΠΠ και εισάγει έναν ιδιόμορφο κρατισμό επειδή, θεωρούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι εχθρός των συμφερόντων που υπηρετούν. Και φυσικά συνεχίζουν τις τακτοποιήσεις ημετέρων και δικών τους παιδιών.

Άρα η συνταγή της ΝΔ είναι συγκέντρωση στην Αθήνα, αδιαφάνεια, υποτίμηση της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στους Φορείς, χωρίς να εξασφαλίζεται η προστασία περιοχών, που έχουν διεθνή φήμη.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, διαπιστώσαμε ότι οι ΦΔΠΠ δεν είχαν λάβει ούτε ένα ευρώ κρατικής χρηματοδότησης από την ίδρυσή τους, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν συμβασιούχοι. Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες και βρήκαμε για πρώτη φορά το 2019 χρηματοδότηση για τους Φορείς, αναθέσαμε, για όλη την Ελλάδα, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές προστασίας για να είναι ξεκάθαρο ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται σε κάθε περιοχή, ώστε να έχουμε ταυτόχρονα και προστασία και ανάπτυξη στις περιοχές. Οι Μελέτες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ενώ, έχουμε ήδη καταδικαστεί για αυτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2020.

Στείλαμε τον τελικό κατάλογο των περιοχών προστασίας Natura 2000 τον Δεκέμβριο του 2017, μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, και καταφέραμε ακόμη και μέσα από προγράμματα της ΕΕ οι εργαζόμενοι και οι Διοικήσεις τους να κάνουν σημαντική δουλειά. Το ζήτημα κατάργησης του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου και μεταφοράς των διοικήσεων των περιοχών προστασίας Natura 2000 στην Αθήνα υπερβαίνει όποιες κομματικές γραμμές και είναι τραγικό να καταργούνται περιβαλλοντικοί Φορείς.

Για τη λειτουργία των σχολείων

Κρατάμε όλοι κυριολεκτικά την ανάσα μας, γιατί δε θέλουμε να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία από πιθανό πολλαπλασιασμό κρουσμάτων. Τα 15.500 θετικά self test την πρώτη μόνο μέρα που άνοιξαν τα σχολεία δημιουργούν ερωτήματα. Για ποιο λόγο δεν είχαν εντοπιστεί αυτά τα κρούσματα μέχρι σήμερα; Η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει self test για να ανοίξει τα σχολεία, αλλά δεν προχώρησε μέχρι σήμερα σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα ιχνηλάτησης από τις 20 Δεκεμβρίου που γνώριζε ότι έρχεται η Όμικρον. Για αυτό δεν μιλάει η κυβέρνηση. Αν είχαμε ιχνηλάτηση με κάλυψη του κόστους από την πολιτεία, όλα αυτά τα κρούσματα θα είχαν ήδη διαγνωστεί και περιοριστεί!

Τη Δευτέρα 3/1, μετά την Πρωτοχρονιά, σε όλους τους Δήμους στη Β΄ Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε ούτε ένα κέντρο του ΕΟΔΥ που να διενεργεί δωρεάν rapid tests. Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν ακολούθησε τη δημόσια ιχνηλάτηση για να υπάρχει με ασφάλεια εντοπισμός και περιορισμός των κρουσμάτων και της διασποράς.

Τα σχολεία άνοιξαν επιπλέον χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ούτε στην τηλε-εκπαίδευση, ούτε αύξηση των τμημάτων με λιγότερους μαθητές αλλά αντιθέτως προχώρησε σε συγχώνευση τμημάτων, ενώ ο εμβολιασμός των παιδιών καθυστερεί σημαντικά. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανεύθυνη στη διαχείριση της πανδημίας και προσπαθεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια με την πανδημία, λαμβάνοντας ρίσκα τα οποία όμως στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Για τα πρόσφατα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια

Η κυβέρνηση συνεχίζει λανθασμένες πρακτικές. Ανακοίνωσε καθυστερημένα και αποσπασματικά μέτρα μόνο για τον Ιανουάριο, ενώ οι επιβαρύνσεις είναι γνωστές για τους καταναλωτές ρεύματος και θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Συνεχίζει ακόμη να επιδοτεί την ακρίβεια αλλά δεν προχωρά σε παρεμβάσεις για να μειώσει το κόστος, ούτε για να ελέγξει και να ρυθμίσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, αυτό που κρύβει είναι ότι η επιδότηση για ένα νοικοκυριό με χαμηλή κατανάλωση και άρα εισοδήματα θα μειωθεί από τα 49,5 ευρώ το μήνα στα 42, όταν η επιβάρυνσή του για τον Ιανουάριο θα είναι αυξημένη. Συγκεκριμένα η επιβάρυνση, το χαράτσι για μία κατανάλωση 300 kWh το μήνα που ήταν στα 17 με 18 ευρώ τον Δεκέμβριο θα ανέβει στα 28 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ επιπρόσθετη επιβάρυνση. Πραγματικά αναρωτιόμαστε ποια είναι η λογική αυτών των μέτρων που ανακοίνωσαν.

Κλείνοντας τέλος δήλωσε: «Η ακρίβεια στην ενέργεια δεν οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες αλλά και σε επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ που αύξησε από τον Σεπτέμβριο του 2019 τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ανέχτηκε αισχροκέρδεια και παιχνίδια εκατομμυρίων στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ, ακόμη και σήμερα, δε ρυθμίζει και δεν ελέγχει την αγορά. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η Ελλάδα «σκοράρει» στις πρώτες θέσεις ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μέχρι και σήμερα».

Παρακολουθείστε απόσπασμα του Δελτίου Ειδήσεων εδώ

Print Friendly, PDF & Email