«Tα σημερινά δεδομένα στην υγεία και στην οικονομία υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά. Ενώ στην πρώτη φάση όλοι ακολουθήσαμε τους κανόνες που έθεσε η επιστήμη, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη συνέχεια η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά παλινωδιών, αποσπασματικά μέτρα στην οικονομία, καμία ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δημιούργησε ένα μπάχαλο στην παιδεία. Εκ τούτου, έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία γιατί δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης και είναι πλέον εμφανές ότι προσπαθεί να ασκήσει πολιτική μόνο μέσω της επικοινωνίας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ 1 και την εκπομπή «…από τις έξι».

Προχώρησε στη συνέχεια σε ένα σχόλιο για την οικονομία λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της, από την πρώτη μέρα, ένα «εμβόλιο» για την οικονομία, το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να δώσει ρευστότητα και να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την εργασία, το οποίο όμως η κυβέρνηση επέλεξε να μην αξιοποιήσει.

Αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όπου, όπως τόνισε, όλοι έθεσαν το ίδιο ζήτημα, ότι δηλαδή δεν έχει δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε οι φορείς της αγοράς να δουν κάποια προοπτική και κάποια διέξοδο για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά τους. «Δυστυχώς η εικόνα και στα υπόλοιπα πεδία, με τον αριθμό των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για παράδειγμα, με το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία, δεν μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια στην κοινωνία. Σε επικοινωνιακό επίπεδο βέβαια έχουμε εξαγγελίες από την κυβέρνηση για πολλά λεφτά και επιδοτήσεις, για 24 δισ. ευρώ, στα οποία προστέθηκαν με άλλες εξαγγελίες άλλα 7 δισ. ευρώ, αλλά τελικά, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, το μέχρι σήμερα αποτύπωμα των κρατικών μέτρων στην οικονομία είναι 4,6 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει όμως να παίζουμε με τα νούμερα», δήλωσε.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ασκεί πολιτική προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας καθώς, δε στηρίζει την επιχειρηματικότητα, δε στηρίζει την εργασία, ούτε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σημείωσε πως χρειάζεται, ακόμη και τώρα, να χρησιμοποιηθεί, με σωφροσύνη και με δικαιοσύνη, το απόθεμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να μη χαθεί αρχικά καμία θέση εργασίας και να μην κλείσει καμία επιχείρηση.

Στάθηκε στο πρόγραμμα των εκατό χιλιάδων θέσεων εργασίας και υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο να μην τίθεται ο όρος ότι δε θα χαθεί καμία από τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. «Δεν μπορούμε να έχουμε διακόσιες χιλιάδες νέες «θέσεις ανεργίας» και με το πρόγραμμα αυτό στην ουσία οι επιχειρήσεις να ωθούνται από την κυβέρνηση στο να απολύσουν εργαζόμενους ώστε να προσλάβουν νέους για ένα εξάμηνο. Άλλα μέτρα επιβάλλει η απλή λογική. Με ποια αγοραστική δύναμη θα δουλέψει η αγορά ώστε να υπάρξει η ανάγκη για νέους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις; Χρειάζεται λοιπόν ρευστότητα, καθαρή χρηματοδότηση και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας με εξασφάλιση των μισθών των εργαζομένων. Χρειαζόμαστε απλά μέτρα για να στηρίξουμε την εργασία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία σήμερα, να μη μειωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων και το δώρο Χριστουγέννων, όπως νομοθέτησε πρόσφατα ο κύριος Βρούτσης, και να δώσουμε ρευστότητα στην αγορά και ασφάλεια στην κοινωνία», δήλωσε κλείνοντας.

Print Friendly, PDF & Email