«Όλοι πρέπει αρχικά να καταδικάσουμε τις ρατσιστικές, φασιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις, τη ναζιστική-φασιστική ιδεολογία που πρεσβεύει το μόρφωμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη αλλά και τη βία που προωθεί. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στους φασίστες και στους ναζιστές, να στηρίξουμε τη δημοκρατία και να συμφωνήσουμε πως θέλουμε μία κοινωνία με ισότητα και ελευθερία», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Στάθηκε στην πολύ καθυστερημένη παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επέτρεψε στον καταδικασθέντα για ηγετικό ρόλο και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, όπως έκρινε και η δικαιοσύνη, της χρυσής αυγής να προπαγανδίζει για χρόνια στα κοινωνικά δίκτυα τις φασιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του μέσα από τη φυλακή. «Τίθεται ενδεχομένως και ζήτημα ευθύνης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για την καθυστέρηση».

Ξεκαθάρισε ότι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που είναι στο Κοινοβούλιο έχουν ταχθεί κατά της καθόδου του φασιστικού-ναζιστικού αυτού μορφώματος στις επικείμενες εκλογές γιατί προσβάλει τόσο τη δημοκρατία αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Για το λόγο αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατ’ εξαίρεση, ψήφισε την αρχική ρύθμιση όταν την κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή «Είχαμε καταθέσει βέβαια και μία δική μας πρόταση-τροπολογία για τον αποκλεισμό του φασιστικού-ναζιστικού μορφώματος, η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη έγκριτων συνταγματολόγων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως επέλεξε εκείνη τη στιγμή μία άλλη ρύθμιση για την οποία είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη στόχευσή της».

Πρόσθεσε ότι τώρα έχουμε την τρίτη παρέμβαση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, άρα έχουν προηγηθεί δύο αποτυχημένες παρεμβάσεις, μία που δημοσιεύτηκε αρχικά και άλλη μία που ψηφίστηκε τελικά. «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, πρόχειρη και ανεπαρκής να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό θέμα. Δεν μπορεί να γίνεται νομοθέτηση στο πόδι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να δίνεται, με αυτόν τον τρόπο, η ευκαιρία στο φασιστικό-ναζιστικό μόρφωμα να επανέρχεται στην επικαιρότητα. Χρειάζεται λοιπόν και κάποια αυτοκριτική εκ μέρους της κυβέρνησης. Μάς ανησυχεί τόσο η καθυστέρηση όσο και η προχειρότητα στην παρέμβαση της κυβέρνησης».

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε επίσης, δηκτικά, τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για αρνί Porsche, μετά από σύνδεση που έγινε ζωντανά με κτηνοτρόφους από τη Νάξο οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στο κυβερνητικό «καλάθι του Πάσχα» που αποκλείει, όπως είπαν, τους μικρούς παραγωγούς: «Ήξερα ότι η Νάξος είναι διάσημη για τον τουρισμό, για τα τυριά και για την κτηνοτροφία της αλλά, δεν είχα ενημερωθεί ότι η Porsche έχει εργοστάσιο στη Νάξο. Οι δηλώσεις του Υπουργού Αναπτύξεως, κ. Γεωργιάδη, ότι όποιος θέλει να αγοράσει ποιοτικό αρνί θέλει να αγοράσει αρνί Porsche, προσβάλλουν τους καταναλωτές γενικά και ειδικά όταν είναι αντιμέτωποι για τόσο μεγάλο διάστημα με τόσο υψηλές τιμές στα τρόφιμα και σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Είναι γεγονός ότι η κτηνοτροφία, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι στην Ελλάδα, πλήττονται από την αισχροκέρδεια που έχει επιτρέψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι κτηνοτρόφοι από τη Νάξο μάς είπαν ότι τα κόστη τους στις ζωοτροφές είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Επίσης ό,τι και να λέει η κυβέρνηση για το πετρέλαιο, είναι γεγονός ότι τα δύο διυλιστήρια στην Ελλάδα είχαν τρία (3) δισ. ευρώ υπερκέρδη για το 2022 στις πλάτες των καταναλωτών, με την κυβέρνηση μέχρι σήμερα να μην έχει φορολογήσει και επιστρέψει στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ. Άρα η κυβέρνηση έχει βάλει πλάτη για να μεταφερθεί ένα υπέρογκο κόστος στους παραγωγούς και στη συνέχεια στους καταναλωτές. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη».

Κλείνοντας την παρέμβασή του είπε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στηρίξει τα υπερκέρδη δύο διυλιστηρίων, λίγων ενεργειακών εταιρειών και τεσσάρων τραπεζών εις βάρος των καταναλωτών και των παραγωγικών φορέων και θα φύγει από τη διακυβέρνησης της χώρας, μετά τις εκλογές, έχοντας αφήσει ένα αρνητικό ρεκόρ υπερκερδών. Αυτά είναι τα δεδομένα των υπερκερδών Μητσοτάκη».

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email