«Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για το σημερινό ράλι ακρίβειας και στο ρεύμα και στα καύσιμα. Δεν έχει παρέμβει αποτελεσματικά για να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια, ούτε για να μειώσει τα φορολογικά βάρη, μέτρο που έχει προτείνει ήδη από τον Οκτώβριο με την εργαλειοθήκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει προτείνει και τη φορολόγηση και αναδιανομή των υπερκερδών και ουρανοκατέβατων κερδών. Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερεί πάρα πολύ να λάβει μέτρα, φαίνεται να αδρανεί ή να ακόμη και να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια, ιδιαίτερα στην αγορά ενέργειας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις έξι» με το δημοσιογράφο Δ. Κοτταρίδη.

Ειδικότερα για τα καύσιμα σημείωσε ότι είναι πολύ μεγάλο το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα εξαιτίας του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει δύο φορές τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ στο ελάχιστο κατώτατο που επιτρέπει η ΕΕ, τροπολογία που όμως δεν έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό αποτύπωμα του εν λόγου μέτρου στο 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία.

Χαρακτήρισε περίεργο το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στην ελληνική αγορά καυσίμων οι αυξήσεις να «προκαταβάλλονται» και να προηγούνται πραγματικών ανόδων των τιμών, όπως είδαμε τις τιμές να αυξάνονται με την είδηση πιθανού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από το χειμώνα και όχι με την επιβολή του. «Η αισχροκέρδεια στο κόστος ενέργειας έρχεται να προστεθεί στο υπέρογκο κόστος καυσίμων. Αυτά είναι και τα δύο μεγάλα βάρη για τα νοικοκυριά σήμερα. Το κόστος του ρεύματος και το κόστος καυσίμων που εξανεμίζουν το εισόδημα και απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Πρόσθεσε ότι, ακόμη και με τους υπολογισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που μειώνουν τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω της ακραίας ακρίβειας, η αισχροκέρδεια ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για το εξάμηνο Οκτωβρίου- Μαρτίου 2022.

Στην προσπάθεια παριστάμενου βουλευτή της συμπολίτευσης να χρεώσει το σημερινό κύμα ακρίβειας στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια, ο Σ.Φάμελλος απάντησε πώς: «Είναι δείγμα πολιτικής ανικανότητας και αποτυχίας μίας κυβέρνησης που κυβερνά τρία χρόνια να χρεώνει τις αδυναμίες της στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η ΝΔ επιλέγει να ξεχνάει όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε γεμάτα ταμεία, δέκα συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ την περίοδο 2015-2019, καθώς και η ΔΕΗ δεν εφάρμοσε ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά τη διαφορά. ο βλέπουν στις τσέπες τους και στους λογαριασμούς».

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής για τα κυμαινόμενα τιμολόγια, εκτός της ΔΕΗ, προβλέπονταν στον Κώδικα Προμήθειας του 2013. «Επί ΣΥΡΙΖΑ, το ξαναλέμε, η ΔΕΗ δεν είχε ρήτρα αναπροσαρμογής. Και οι υπόλοιποι πάροχοι ελέγχονταν ώστε να μην ακριβύνει το ρεύμα. Το πετύχαμε το 2015-2019. Μειώθηκε το κόστος ρεύματος 12% μεσοσταθμικά με στοιχεία της Eurostat. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με την γαλάζια χρυσοπληρωμένη Διοίκηση της ΔΕΗ εφάρμοσε τη ρήτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021, η οποία είναι υπέρογκη, έχει καταχρηστικά χαρακτηριστικά, είναι αδιαφανής και μη αναλογική και για αυτό έχουν προσφύγει εναντίον της οι καταναλωτικές οργανώσεις και ο Δικηγορικός Σύλλογος».

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ελέγχει την αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιρειών, βάζει πλάτη στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα 927 εκατ. ευρώ που υπολόγισε η ΡΑΕ ως υπερκέρδη τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν τη ΔΕΗ. Άρα η κυβέρνηση βοήθησε μόνο κάποια γαλάζια παιδιά να παίρνουν χρυσές αμοιβές στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα τη ΔΕΗ να αισχροκερδεί εις βάρος των καταναλωτών, με τη ρήτρα Μητσοτάκη που άρχισε να εφαρμόζεται στις 5 Αυγούστου του 2021. Πρέπει να πείτε ακόμη και τώρα. Θα πάρετε μέτρα; Γιατί μιλάτε τόσο καιρό για φορολόγηση υπερκερδών, που επιτέλους τα αναγνωρίσατε, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email