«Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο αφιερωμένη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη αλλά και στις γυναίκες. Εκατόν εξήντα έξι (166) χρόνια μετά την 8η Μάρτη του 1857 και τη διαμαρτυρία των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης σήμερα τιμάμε τον αγώνα των γυναικών για ίσα δικαιώματα, αμοιβές, ενάντια στην καταπίεση και τις έμφυλες διακρίσεις αλλά και τασσόμαστε δίπλα τους στον αγώνα για τη νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό της «ΕΡΤ1» και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Σημείωσε πως οι πολίτες με τη σημερινή κινητοποίηση διεκδικούν σεβασμό μπροστά στην τραγωδία στα Τέμπη. «Δηλαδή απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και φυσικά δικαιοσύνη. Απαντήσεις στο πώς συνέβη αυτή η τραγωδία αλλά και απαντήσεις για το πώς θα διασφαλίσει η πολιτεία ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα. Η κυβέρνηση όμως περιορίζεται στο να «μοιράζει» ευθύνες σε άλλους, σε μία προσπάθεια να αποφύγει και να κρύψει τη δική της ευθύνη. Σαφέστατα και υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη αλλά η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει ότι αυτά προλαμβάνονται και ότι δεν οδηγούν τα λάθη αυτά σε ατυχήματα, ιδιαίτερα αυτά που αμφισβητούν το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής».

Έθεσε στη συνέχει το ερώτημα αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε σε συστήματα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές υποδομές, εάν αυτά υπήρχαν και εάν λειτουργούσαν. «Υπάρχει λοιπόν, εκτός από το ανθρώπινο λάθος και έλλειμμα και υποβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ακόμη ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η διπλή γραμμή στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέχρι τον Προμαχώνα το 2018 με σήραγγες χιλιομέτρων, με γέφυρες πάνω σε ρήγματα, με εκατοντάδες χιλιόμετρα ηλεκτροδότησης και μεγάλο μέρος των συμβάσεων για την σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση που η κυβέρνηση ΝΔ έπρεπε να είχε ολοκληρώσει έως το τέλος του 2020. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τη χρεωκοπία της χώρας μάς κληροδότησαν και τη χρεωκοπία των σιδηροδρόμων. Τροποποιήσαμε τη σύμβαση 717 μετά και την παρέμβαση της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για την τηλε-διοίκηση και παραδώσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ ένα δρομολογημένο έργο που ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος, αυτό δε συνέβη ποτέ».

Όσον αφορά τη μετάταξη του σταθμάρχη υπογράμμισε πως ακόμη και ο βουλευτής της ΝΔ, κος Τζαβάρας, παραδέχθηκε εχθές ότι ήταν παράνομη εφόσον υπερέβη το απαιτούμενο ηλικιακό όριο. «Αυτό, την παράβαση ορίου ηλικίας, επιβεβαιώνει και η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο κος Καραμανλής μία εβδομάδα μετά την μετάταξη για να αλλάξει το εν λόγω ηλικιακό όριο».

Έθεσε δε κάποια βασικά ερωτήματα: Γιατί δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης, γιατί δεν επισκευάστηκε το σύστημα τηλε-διοίκησης Λάρισας μετά την πυρκαγιά του 2019, γιατί δεν υπήρχε το δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου και ασφάλειας στην Αθήνα; «Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι «εργαλεία» ασφάλειας. Τίθεται επίσης το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση και ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μείωσε τις υποχρεώσεις της εταιρείας Hellenic Train όταν τον Ιούλιο του 2022 επέλεξε να τροποποιήσει τη σύμβαση μειώνοντας τις υποχρεώσεις της εταιρείας κατά 600 εκατομμύρια; Γιατί αφαιρέθηκε η υποχρέωση της πολιτείας για τηλε-διοίκηση και τηλε-έλεγχο; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία στις υποδομές που οφείλει να ελέγχει η πολιτεία, αλλά και στην πολιτική».

Ερωτηθείς τέλος για σημερινά πρωτοσέλιδα που ασχολούνται με τις μετατάξεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΣΕ απάντησε ότι: «Πρόκειται για μία συντεταγμένη προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τις απαντήσεις που οφείλει και της ζητά η κοινωνία. Προφανώς και δεν μας πειράζει να γίνει έλεγχος σε όλα αλλά η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για τις ευθύνες για το δυστύχημα!».

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email