Οι ελπίδες της μεσαίας τάξης διαψεύδονται οικτρά και στο φορολογικό, είπε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάµελλος, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για την παραχώρηση του δικτύου φυσικού αερίου σε ιδιωτικό μονοπώλιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.

Κύριε Φάµελλε, γιατί τόση φασαρία για την ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΠΑ;

H κυβέρνηση της Ν∆ παραχωρεί σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο το σύνολο του δικτύου φυσικού αερίου, παρότι εμείς, σε συμφωνία µε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κρατήσαμε την πλειοψηφία των μετοχών στο ∆ημόσιο. Η επιλογή της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και το πλάνο επέκτασης του φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. ∆εν υπάρχει καμία εγγύηση για την επέκταση του δικτύου, παρά µόνο το κέρδος ενός ιδιώτη, που θα λειτουργεί χωρίς ανταγωνισμό! Η ιδεοληψία της Ν∆ στον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό, µε συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, θα έχει τραγικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία. Οδηγεί σε αύξηση του κόστους φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η επέκταση του φυσικού αερίου προς τις δυτικές συνοικίες της Αττικής ή την περιφέρεια της χώρας τίθεται σε αμφισβήτηση. Εξασφαλισμένες επενδύσεις στο δίκτυο, χρηματοδότηση πάνω από 1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ και από το ΕΣΠΑ χάνονται ή δίνονται προίκα σε έναν ιδιώτη! Αυτό συμβαίνει ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται μία αντίστροφη τάση επαναδηµοτικοποίησης των δικτύων ενέργειας, καθώς η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε πολύ υψηλές χρεώσεις, σε αύξηση του κόστους ενέργειας και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση υιοθετεί αναχρονιστικές και αποτυχημένες συνταγές και µας πάει ολοταχώς προς τα πίσω.

Τι γίνεται µε τα εργασιακά στη ∆ΕΗ; Γιατί έχουμε μπερδευτεί… Από τη μια προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ και από την άλλη κατάργηση συλλογικών συβάσεων;

Η απαξίωση της ∆ΕΗ από τον κ. Χατζηδάκη συνεχίζεται. Μετά τις αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμής που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό µε τουλάχιστον 100 ευρώ τον χρόνο, υποβαθμίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ∆ΕΗ για να την κάνει πιο ελκυστική στους ιδιώτες. Επικαλείται τον «ζουρλοµανδύα» του ∆ημοσίου για να καταργήσει τη διαφάνεια στις προσλήψεις, το ΑΣΕΠ και τις συλλογικές συβάσεις για τους νέους εργαζόμενους.

Αποτέλεσμα: νέοι εργαζόμενοι, νέοι επιστήμονες, χωρίς δικαιώματα, συνταγές Βρούτση, µε αμοιβές των 650 ευρώ, µε κριτήριο πρόσληψης την επίσκεψη σε πολιτικό γραφείο της Ν∆. Και στον αντίποδα, μεσαία και ανώτερα διευθυντικά στελέχη της αρεσκείας του πολιτικά διορισμένου διευθύνοντος συμβούλου της ∆ΕΗ, µε αμοιβές χωρίς πλαφόν, «γαλάζια» golden boys µε λιμουζίνες. Εκσυγχρονισμός αλά Ν∆! Πάρτι στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Τι σας ενοχλεί (στον ΣΥΡΙΖΑ) στο φορολογικό, αφού εμπεριέχει ελαφρύνσεις;

Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, και στο φορολογικό η κυβέρνηση επιμένει να ελαφραίνει τα υψηλά εισοδήματα. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην ΕΕ αποδεικνύει ότι οι πλούσιοι κερδίζουν τα περισσότερα. ∆εν είναι µόνο το ότι τρώνε από τα έτοιμά. Απεμπόλησαν τη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, µε αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των μέτρων που είχαν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ: Μείωση προκαταβολής φόρου, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ, μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%, μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%, όλα δηλαδή τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική ελάφρυνση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Αντιθέτως, η υιοθέτηση του μέτρου αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών τελικά θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η μεσαία τάξη αναμένει πάντως ότι θα ανακουφιστεί φορολογικά…

Είναι γεγονός ότι η πολιτική εξαπάτηση αποδεικνύεται ένα επιτυχημένο όπλο για τη Νέα Δημοκρατία. ∆εν είναι µόνο η μεσαία τάξη θύμα της εξαπάτησης, είναι η αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, η στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών, η αμνησία για την πιστοληπτική γραμμή «Στουρνάρα» και τον δημοσιονομικό κίνδυνο και άλλα πολλά. Σε λίγους μόλις μήνες διακυβέρνησης έχει καταρρεύσει σχεδόν ολόκληρο το προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Οι ελπίδες της μεσαίας τάξης δυστυχώς διαψεύδονται οικτρά. Κερδισμένοι είναι µόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή λιγότερο από 1% των φορολογουμένων. Οι πιθανές μειώσεις φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στη ∆ΕΗ, τον τριπλασιασμό των αναγκαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2020 και από την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία τους.

Από την προανακριτική επιτροπή φαίνεται μέχρι στιγμής ότι δεν βγαίνει κάτι συγκλονιστικό. Αυτό είναι υπέρ της Ν∆ και του ΚΙΝΑΛ ή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

Κεντρική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι να αποκρύψει το πραγματικό σκάνδαλο στον τομέα του φαρμάκου. Η προανακριτική επιτροπή ξεκίνησε µε τις προσπάθειες της Ν∆ να περιορίσει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, να φιμώσει την επιτροπή και συνεπώς να µην επιτρέψει την ανάδειξη του σκανδάλου Novartis. Όμως, από τις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, επιβεβαιώνεται ότι πράγματι υπήρξε σκάνδαλο που κόστισε δισεκατομμύρια στη δημόσια υγεία της χώρας µας. Η υπόθεση Novartis έχει γυρίσει μπούμερανγκ στη Ν∆, καθότι δεν προκύπτει παραμικρή περίπτωση σκευωρίας.

Η κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδριάζει πανηγυρικά. Είναι ακόμη ένα βήμα στο δρόμο του μετασχηματισμού του κόμματος;

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης είναι το πολιτικό και οργανωτικό εργαλείο που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο, ώστε να µην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να γυρίσει τη χώρα µας πίσω. Η πολυσυλλεκτική του σύνθεση, µε την αυτοδιοίκηση, τη νεολαία, τα συνδικάτα, το φεμινιστικό και οικολογικό κίνημα, αποτυπώνει το εύρος της διεύρυνσης. Σχεδιάζουμε μία νέα κοινωνική συμφωνία που αφορά μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα οδηγήσει τη χώρα µας σε προοδευτική διακυβέρνηση.

Να διατηρηθεί το όνομα ΣΥΡΙΖΑ σκέτο ή να υπάρξει και κάποια προσθήκη στον τίτλο του κόμματος ώστε να σηματοδοτηθεί η διεύρυνση;

Τώρα, αυτό που προέχει είναι η ουσιαστική διεύρυνσή µας στην κοινωνία. Οφείλουμε να γίνουμε πιο δυνατοί και πιο δημιουργικοί, ώστε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί και να εκφράζει μία νέα, πλειοψηφική, Προοδευτική Συμμαχία. Μια συμμαχία που θα επιλέξει και θα διαμορφώσει η κοινωνία, οι νέοι και οι νέες, µε προτεραιότητα το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας µας.

Τελικά θα έχουμε πρόωρες εκλογές; Πώς σχολιάζετε τα εκλογικά σενάρια;

Όποιος έχει σκοπό να κυβερνήσει προς όφελος της πατρίδας του, έχει ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη και κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν προωθεί σενάρια εκλογών. Επομένως, κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει ώστε να ακούμε για σενάρια εκλογών από τα πιο επίσημα χείλη. Κατανοώ επίσης ότι θέλουν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο πολιτικής συναλλαγής του κ. Μητσοτάκη που αποκαλύφθηκε µε τους διορισμούς των διοικητών στα νοσοκομεία. Η προπαγάνδα όμως πολύ συχνά εκδικείται, όπως και η κοινωνία και η κάλπη εκδικούνται όποιον παίζει µε τους θεσμούς και δεν σέβεται τη δημοκρατία.

Print Friendly, PDF & Email