Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα» και το δημοσιογράφο Νίκο Μπαρδούνια.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η ισχύουσα παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα συνδυαζόταν με ένα νέο  πτωχευτικό κώδικα, το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες που το έχουν ανάγκη και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σήμερα, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει βρει κάποια λύση, και την ίδια στιγμή, ο κύριος Γεωργιάδης, αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιο του και τις επενδύσεις που δεν προχωράνε, όπως το Ελληνικό, προβαίνει σε απειλητικές για τους πολίτες δηλώσεις περί μη αναγκαιότητας προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έτσι η ΝΔ δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως στην κοινωνία, αλλά και στη λειτουργία των τραπεζών και στην αξιολόγηση της χώρας μας από τους θεσμούς, καθώς δεν έχει ακόμα καταθέσει νομοθετική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για την ανάπτυξη

Τα στοιχεία μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής, ήδη από τον Νοέμβριο, των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, η αύξηση των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και η απουσία και υποτίμηση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, αποδεικνύουν ότι η πολιτική των οριζόντιων φοροελαφρύνσεων, μόνο για τους έχοντες, των ελαφρύνσεων της μεγάλης ιδιοκτησίας και η τόνωση του real estate, εκ μέρους της ΝΔ, δεν αποτελεί την αναπτυξιακή πολιτική που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Χρειάζεται αντίθετα, αναπτυξιακή πολιτική που να στοχεύει στην καινοτομία, σε ανταγωνιστικά προϊόντα, στον αγροδιατροφικό τομέα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία, στοιχεία που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενσωματώσει στον αναπτυξιακό νόμο. Τα μεγάλα λόγια του κυρίου Γεωργιάδη δεν συνιστούν αναπτυξιακή πολιτική και δεν δημιουργούν ασφάλεια στο διεθνές επενδυτικό κοινό.

Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Είναι ενδιαφέρον ότι κύκλοι της ΝΔ διακινούν σενάρια πρόωρων εκλογών, καθώς προέκυψαν από δημοσιεύματα σε φιλικά προς αυτήν έντυπα, σε μία προσπάθεια να καλύψει επικοινωνιακά την αδυναμία υλοποίησης του προγράμματός της, αν δεν προκύπτουν από τις εσωτερικές της αντιθέσεις. Αφού τα έχει κάνει θάλασσα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική, την ανάπτυξη, αφού τελικά το μέρισμα ήταν πολύ μειωμένο και οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν, επιλέγει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κύριος Μουτζούρης, που δεν είναι φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ρητά, σε τηλεοπτικό μέσο, πως από τη μια δεν ήταν ενημερωμένος για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την επίταξη ακινήτων και περιοχών στα νησιά και από την άλλη, πως δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό, κύριο Μηταράκη, για το θέμα. Δηλαδή, η ΝΔ απέκρυψε από τις τοπικές κοινωνίες το θέμα των κλειστών κέντρων και στη συνέχεια ανέβαλε για μία εβδομάδα την εφαρμογή του, αλλά μετά από μία εβδομάδα ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει με τον Περιφερειάρχη. Η πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα απάνθρωπο φιάσκο που τελικά, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πρόσφυγες-μετανάστες και τους κατοίκους των νησιών. Οι γνωστές παλινωδίες κατάργησης και επανίδρυσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η εναλλαγή αρμόδιων για το θέμα Υπουργών και η απόφαση για τη δημιουργία δύο και τριών δομών στα νησιά έχουν μεγεθύνει το πρόβλημα και την έντασή του. Αντί να στελεχώσουν τα νησιά με γιατρούς και προσωπικό εξέτασης αιτημάτων ασύλου, καθώς ο πληθυσμός έχει πενταπλασιαστεί, από 5.000 τον Ιούλιο του 2019, σε 25.000 σήμερα, ώστε να εξεταστεί η ευαλωτότητα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ακούμε τραγικά πράγματα για φράκτες στο Αιγαίο και δηλώσεις, όπως του κυρίου Γεωργιάδη περί μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, και άρα ούτε ευρωπαϊκά κονδύλια, ούτε τίθεται θέμα δίκαιης κατανομής. Οι δηλώσεις αυτές «βάζουν τρικλοποδιά» στη προσπάθεια διαπραγμάτευσης για το θέμα με την Ευρώπη.

Για την απάτη της απολιγνιτοποίησης του κυρίου Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε πρώτη Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που κατατέθηκε στην Ευρώπη, τον Ιανουάριο του 2019, το οποίο προέβλεπε την απεξάρτηση από το λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που σύστησε Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, ένα ταμείο που έχει σήμερα «παγώσει» ο κύριος Χατζηδάκης, καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που τάχθηκε υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2019. Η απάτη του κυρίου Μητσοτάκη συνίσταται στο ότι η απολιγνιτοποίηση που έχει εξαγγείλει δεν μεταφράζεται στην απανθρακοποίηση της Ελλάδας, αλλά στην αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, ένα ορυκτό, εισαγόμενο καύσιμο που θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Για τη διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

Καλωσορίζουμε τη στροφή της ΝΔ σε μία πραγματικά πατριωτική πολιτική στην κατεύθυνση της ειρήνης και της προόδου αν και, θυμόμαστε καλά τις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, περί δημιουργίας προσκομμάτων από τη ΝΔ στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Ας σκεφτούμε ποιες θα ήταν οι συνθήκες σήμερα για την Ελλάδα, δεδομένης της έντασης με την Τουρκία, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταστήσει τη χώρα μας εγγυητή της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και αν οι ανατολικοί γείτονες είχαν διαμορφώσει άλλες προτεραιότητες στις Βαλκανικές Χώρες. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνεργασία των ηγετών Ελλάδα, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, διαμόρφωσαν μια άλλη κατάσταση στα Βαλκάνια, σαφώς θετική για τα συμφέροντα της Ελλάδας και η σημερινή διάσκεψη βρίσκεται σε συνέχεια των δικών μας πρωτοβουλιών.

Για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανοίξει στην κοινωνία καθώς, έχει διπλασιάσει τα μέλη του μετά τις εκλογές και έχει στο πλευρό του το 32% των πολιτών που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές. Δεν υπάρχει επιπλέον, κανένας φόβος πασοκοποίησης, διότι οι πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ σαφέστατα δεν επιθυμούν να γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ ή να πασοκοποιήσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι που έρχονται στο ΣΥΡΙΖΑ επιζητούν μία άλλη φρέσκια, ζωντανή, ειλικρινή πολιτική λογική που κινείται στον προοδευτικό άξονα, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ξεχάσει την προοδευτική του αφετηρία. Δεδομένου ότι η χώρα κινδυνεύει από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, χρειαζόμαστε ισχυρή άμυνα αλλά και ισχυρή επίθεση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και σε αυτό το πλαίσιο η διεύρυνση είναι απαραίτητη.

Print Friendly, PDF & Email