Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που συγκέντρωσε τα πυρά σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των επιστημονικών και Ανεξάρτητων Φορέων, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής και την εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση». Υποστήριξε ότι παρότι οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με πολλές ανακοινώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του νόμου, με τη WWF και την Greenpeace να μιλούν για περιβαλλοντικό έγκλημα, τη συλλογή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) υπογραφών για την απόσυρσή του, αποφάσεις Συγκλήτων σχετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Γεωπονικό, Αιγαίου) αλλά και τμημάτων και τομέων (Περιβάλλοντος, Χωροταξίας-Πολεοδομίας) που το χαρακτήρισαν απαράδεκτο, δεν αντιστοιχούσαν στο μέγεθος του πλήγματος που επιφέρει ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και πως θα μπορούσαν να είναι εντονότερες. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει εξ’ αρχής ότι δε θα νομιμοποιήσει αυτό το κοινοβουλευτικό και περιβαλλοντικό πραξικόπημα.

Στάθηκε στη συνέχεια, στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), παραθέτοντας στοιχεία για το πλαίσιο προστασίας τους τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2017, κατέθεσε στην Ευρώπη τον τελικό κατάλογο με τις Περιοχές Προστασίας, στη βάση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προχώρησε στη χρηματοδότηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας, να τεθούν κανόνες με βάση τις ανάγκες του οικοσυστήματος και να κλείσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που άνοιξε το 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ψηφίστηκε ο νόμος για τους ΦΔΠΠ, 400 θέσεις εργασίας εντάχθηκαν στον προγραμματισμό προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, συντάχθηκαν οι κανονισμοί και τα οργανογράμματα, διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή των ΦΔΠΠ και ορίστηκαν οι Διοικήσεις τους. Η πρώτη κίνηση του κυρίου Χατζηδάκη, όταν ανέλαβε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ήταν να αφήσει τους ΦΔΠΠ χωρίς χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να βασίζεται σε εθελοντές. Τώρα ουσιαστικά κλείνει τους ΦΔΠΠ σε όλη την Ελλάδα. Καταργεί τις Διοικήσεις όπου συμμετείχαν τοπικοί φορείς, αντικαθιστά την αποκεντρωτική μορφή Διοίκησης με ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με τη δημιουργία ενός φορέα, εκτός του ΥΠΕΝ και μάλιστα εκτός της Διεύθυνσης Βιοποικιλότητας του Υπουργείου. Στο νέο φορέα θα προΐστανται  ιδιώτες manager που θα διορίσει ο κύριος Χατζηδάκης, πιθανώς νέα γαλάζια golden boys, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το πλαίσιο προστασίας των Περιοχών Natura 2000.

Ο Σ. Φάμελλος αποδόμησε το επιχείρημα της ΝΔ περί επιτάχυνσης επενδύσεων μέσω της νομοθετημένης αλλαγής της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης τονίζοντας ότι ο κος Χατζηδάκης παρουσιάζει ακραία περιστατικά, που είχαν προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ οι μεγάλες Στρατηγικές Επενδύσεις ακολουθούν ειδική οδό που διαρκεί λίγο χρόνο (στο Ελληνικό η αδειοδότηση έγινε σε λιγότερο από 6 μήνες) και έχουν συνταχθεί πρότυπες αδειοδοτήσεις και ηλεκτρονικό μητρώο για να επιταχύνονται τα μικρά και μεσαία έργα. Σχετικά με την επιτάχυνση της κανονικής διαδικασίας, αντιπρότεινε την πρόσληψη προσωπικού, επιστημόνων για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων και την ψηφιοποίηση μελετών και γνωμοδοτήσεων. Σε καμία περίπτωση όμως η κατάργηση της απαιτούμενης διαβούλευσης για διάφορα στάδια της αδειοδότησης, όπως και η επέκταση υφιστάμενων Αδειών Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), δεν αποτελούν εκσυγχρονισμό αλλά, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα όπως ανέφεραν το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τη συζήτηση στη Βουλή και έρχονται σε αντίθεση με τη σύμβαση του Άαρχους και Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Για την επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ναρκοθετήσει τους δασικούς χάρτες, επισήμανε πως δεν μπορούν να ακυρώνονται σήμερα οι κυρωμένοι χάρτες (το 44% της ελληνικής επικράτειας) με την επίφαση των αντιρρήσεων, οι οποίες δεν αφορούν τους κυρωμένους χάρτες. Μοναδική λύση για τις αντιρρήσεις, όπως είπε, είναι η πρόσληψη των 550 δασολόγων και δασοπόνων, που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προχωρήσουν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων και να εφαρμοστεί και η πολιτική πρόληψης πυρκαγιών. Σχολίασε ακόμη, ότι οι εξαιρέσεις που εισάγει η κυβέρνηση στους δασικούς χάρτες, κάνοντας τάχατες «χάρη» στους αγρότες μπορεί να οδηγήσει, βάσει Αποφάσεων του ΣτΕ  και σχολίων του Συνηγόρου του Πολίτη που θέτουν ζήτημα ασάφειας και ανεπαρκούς τεκμηρίωσης για χαρακτηρισμό εκτάσεων, σε αμφισβήτηση του κράτους δικαίους και σε απαιτήσεις στο μέλλον από το ΣτΕ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στάθηκε στη διάταξη για την αλλαγή χρήσεων γης στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, που κατατέθηκε Παρασκευή μεσάνυχτα στη Βουλή και μετέτρεπε το κέντρο της πόλης σε ξενοδοχειούπολη, τονίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν ενήμερο για μία τόσο σημαντική προωθούμενη αλλαγή, γεγονός που τελικά οδήγησε τον κύριο Χατζηδάκη να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την κριτική που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει και την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμα στη ρύθμιση του νόμου του ΥΠΕΝ που καταργεί την έδρα του Πάρκου Αξιού και τη μεταφέρει, μαζί με το φορέα της Λίμνης Κερκίνη στον Λαγκαδά κάτι που συμβαίνει σε όλους τους φορείς της χώρας, από τη Δαδιά του Έβρου μέχρι τη Σαμαριά και από τα θαλάσσια πάρκα της Αλοννήσου και της Ζακύνθου μέχρι τη Βάλια Κάλντα. Σημείωσε δε, ότι υπήρχε κοινή αντίδραση στο κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί η Νέα Δημοκρατία, αντί να πάει την Ελλάδα μπροστά, την γυρίζει στο παρελθόν, και επιβεβαίωσε ότι και στην Ευρώπη υπάρχει συμφωνία και συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με σοσιαλδημοκρατικά και οικολογικά κόμματα για την Πράσινη Συμφωνία.

Σχετικά με τη διάταξη για την επέκταση του τέλους της πλαστικής σακούλας, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία επιβολής περιβαλλοντικού τέλους ξεκίνησε από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και η επέκτασή του αποτελεί το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει με αξιολόγηση των απολογιστικών στοιχείων της χρήσης πλαστικών σακουλών, που η κυβέρνηση και ο ΕΟΑΝ δεν έφερε, και με διαβούλευση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, που η κυβέρνηση αρνήθηκε να καλέσει στη Βουλή, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρότεινε.

Κλείνοντας, ερωτηθείς για την Marfin, υπογράμμισε ότι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο, όπως δυστυχώς κάνει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουμε να ανοίξει πάλι ο φάκελος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν επιτέλους οι φυσικοί αυτουργοί και να αποζημιωθούν επιτέλους οι οικογένειες των θυμάτων, γιατί τα ίδια πολιτικά πρόσωπα που είχαν τότε την ευθύνη της τραγικής υπόθεσης έχουν και σήμερα την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email