«Δεν πρόκειται μόνο για την οικονομική διάσταση της νεοφιλελεύθερης συνταγής λιτότητας, χαμηλών μισθών και ανάπτυξης για λίγους, εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και για την καταστρατήγηση βασικών δημοκρατικών λειτουργιών και την προσβολή της ευρωπαϊκής κανονικότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της καταστρατήγησης των δημοκρατικών λειτουργιών αποτελούν η αμφισβήτηση του δικαιώματος επιλογής εκπροσώπων στην προανακριτική επιτροπή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της μειοψηφίας, η απαγόρευση του δικαιώματος των Κοινοτήτων στους δήμους να λαμβάνουν αποφάσεις, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, η κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, η αμνήστευση των τραπεζιτών για την απιστία στα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, κ.ά.», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο, 105.5»

Δήλωσε ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αποτελεί ξεκάθαρο κυβερνητικό πραξικόπημα με τρεις διαφορετικές αφετηρίες:

-την άρνηση του μοντέλου αυτοδιαχείρισης και δημοκρατικής λειτουργίας ανεξάρτητων κοινωνικών φορέων

-την πρόθεση της ΝΔ να αμφισβητήσει τους χώρους «πολιτικής ηγεμονίας» της Αριστεράς, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός της ΝΔ στη Βουλή

-την πρόθεση της κυβέρνησης να αποτρέψει την τοποθέτηση προέδρου στο ΚΕΘΕΑ που δεν θα ήταν αρεστή στη ΝΔ

Δυστυχώς, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αμφισβητεί το σημαντικό έργο στον τομέα της απεξάρτησης που συντελείται εδώ και δεκαετίες από το ΚΕΘΕΑ και έχει εντείνει την αγωνία της κοινωνίας για τη συνέχιση του έργου αυτού.

Επισήμανε στη συνέχεια ότι, ενώ το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης επιβεβαιώνει ότι η υπερτιμολόγηση φαρμάκων κόστισε 32 δισ.ευρώ στην Υγεία, χρήματα τα οποία χάθηκαν και θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε νέες δομές αλλά και παροχές υγείας, από τη μία η Νέα Δημοκρατία  προσπαθεί να αποκρύψει το «πάρτυ στο φάρμακο» και από την άλλη, η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επιλέγει να μην ενημερώνει την κοινή γνώμη για αυτά τα πολύ σημαντικά στοιχεία.

Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, για τον αποκλεισμό των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, αποτελεί αντι-δημοκρατική μεθόδευση, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι κύριοι Μητσοτάκης και Τασούλας. Υπό το φως ακόμη των δηλώσεων του συνηγόρου του κυρίου Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη Τσοβόλα, ότι το αίτημα εξαίρεσης των εκπροσώπων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυθαίρετο, θα πρέπει ίσως να εξετάσουμε εάν τελικά, άλλα μέλη της επιτροπής τα οποία και εμπλέκονταν στην υπόθεση θα έπρεπε να εξαιρεθούν από την προανακριτική. «Βλέπουμε όμως ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, μόνο εις βάρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος έκλεισε λέγοντας: «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα της προανακριτικής επιτροπής θα είναι διαθέσιμα στις δικαστικές αρχές. Τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οφείλουν να αποκαλύψουν παράλληλα στην κοινωνία ποιες είναι οι ποινικές και προσωπικές ευθύνες υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο που ζημίωσε το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία».

Print Friendly, PDF & Email