«Ζούμε ιδιαιτέρως δύσκολες στιγμές και απαιτούνται παγκόσμια μεγάλες αλλαγές για να προστατεύσουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να κρατήσουμε τις κοινωνίες λειτουργικές και με ομόνοια. Για όλους εμάς που συμμετέχουμε πολλά χρόνια στις προοδευτικές, αριστερές πολιτικές δυνάμεις και στα κινήματα, προτεραιότητα ήταν πάντα η κοινωνική δικαιοσύνη και το όφελος του συνόλου της κοινωνίας, όχι το κομματικό ή το προσωπικό μας όφελος και η καρέκλα. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εποικοδομητική  αντιπολίτευση με προτάσεις και βάζει πλάτη στις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.

Σχολίασε στη συνέχεια τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς τα ανεπαρκή καθώς δε λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης. Τόνισε δε ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα αφορούν μόνο μία μερίδα και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων και ότι αυτό αποδείχτηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τους επικεφαλής των επιμελητηρίων και των συλλογικών οργανώσεων των παραγωγών, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών. «Αποδεικνύεται ο πρόχειρος σχεδιασμός των μέτρων, καθώς, ο κύριος Μητσοτάκης, τριάντα περίπου ώρες μετά τις ανακοινώσεις των αρμόδιων Υπουργών, διέψευσε στην ουσία τα στελέχη του, εξαγγέλλοντας επιπρόσθετα μέτρα στην κατεύθυνση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των επιμελητηρίων και των εργαζόμενων. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι ο κύριος Μητσοτάκης προσπάθησε να «διορθώσει» στη συνέχεια και τη δήλωση του κ. Σταϊκούρα για το επίδομα Πάσχα».

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικότερα στους μηχανικούς: «Πρόκειται για 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς (μελετητές, κατασκευαστές, εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, με μπλοκάκια σε τεχνικές εταιρείες, κ.ά.) οι οποίοι φτωχοποιήθηκαν και συνετρίβησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους κωδικούς που, μέχρι στιγμής, έχουν διακινηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, και συνεπώς δεν δικαιούνται το χαμηλό σε ύψος επίδομα και την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους. Τα μέτρα υπολείπονται του κινδύνου της ύφεσης και της ανεργίας που έχουμε μπροστά μας».

Είναι απαράδεκτο, επίσης, οι επιχειρήσεις που «πρόλαβαν» να απολύσουν εργαζόμενους να συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης, υπογράμμισε, καθώς και πρέπει να νομοθετηθεί οι απολύσεις του τελευταίου μήνα να ακυρωθούν, ώστε να μέτρα να συνδυάζονται με την ανάκληση των απολύσεων.

Ερωτηθείς για το εάν ο προϋπολογισμός είναι επαρκής και αν τα μέτρα επαρκώς εξειδικευμένα, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε ότι: «Η ΝΔ ξεκίνησε με μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ ενώ τώρα διαρρέει ότι ο αναγκαίος προϋπολογισμός μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και για αυτό αναγκάζεται να τροποποιήσει το συνολικό προϋπολογισμό των παρεμβάσεων. Αυτό ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί φτάνουν έως και το 20% του ΑΕΠ. Πρέπει ακόμη να εξειδικευτούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, να αξιοποιηθεί το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρέπει επιπλέον να μην επιτραπεί η χρονική μετάθεση καταβολής του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι γιατί η κοινωνία και η οικονομία το χρειάζονται τώρα».

Επισήμανε ότι οι υγειονομικοί δεν χρειάζονται απλά εφάπαξ δώρο Πάσχα, αλλά επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ότι πρέπει να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τη δημόσια υγεία διαρκώς, και όχι μόνο όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης. Ενίσχυση χρειάζεται ακόμη, όπως ανέφερε, η διαχείριση των αποβλήτων, της καθαριότητας, της αποκομιδής απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, των μονάδων λυμάτων, καθώς και των μονάδων που διαχειρίζονται ιατρικά απόβλητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος, στην προσωπική του επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη όπου, μετέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πάγωμα τιμών και οφειλών, καθώς και κάλυψη τυχόν οφειλών ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς νερό, ρεύμα και φυσικό αέριο και η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email