«Σε κάποιες συνεντεύξεις του, ο κύριος Χατζηδάκης κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπέρ του λιγνίτη, και σε κάποιες άλλες ότι είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα με την πολιτική της, επιλέγει να επιρρίπτει ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όμως, απλά να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να βρει τον ένοχο. Το Σεπτέμβριο του 2019, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία πρόχειρη και αναιτιολόγητη εξαγγελία απολιγνιτοποίησης της χώρας έως το 2028, μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση. Μία εξαγγελία που δεν γνώριζαν ούτε τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς την επόμενη ημέρα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δηλώσεις για σταδιακή απόσυρση της πλειοψηφίας και όχι όλων των λιγνιτικών μονάδων την επόμενη δεκαετία. Η ΝΔ, με την εξαγγελία αυτή, θέλει αφενός να ικανοποιήσει το ακροατήριο που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής αλλά, από την πίσω πόρτα, θέλει να «παραδώσει» μεγάλο μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες-ιδιοκτήτες των μονάδων φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

Ο κύριος Χατζηδάκης επιδιώκει, παράλληλα με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), επισήμανε στη συνέχεια.  Δεν υπάρχει όμως σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, η εξαγγελία έγινε πριν την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, χωρίς να υπάρχει μελέτη επάρκειας του ενεργειακού μας συστήματος για την επόμενη δεκαετία, και ύστερα από τις δύο επισκέψεις, του Υφυπουργού και πρόσφατα του κυρίου Χατζηδάκη, οι οποίοι ζήτησαν τις προτάσεις των τοπικών φορέων χωρίς να παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης της περιοχής. Επισήμανε ότι κάποιες περιοχές, βάση της εξαγγελίας της ΝΔ, θα πρέπει να αλλάξουν το αναπτυξιακό τους μοντέλο σε μόλις δύο με τρία χρόνια. Πρόκειται τόνισε, για κάτι αδύνατο καθώς η τοπική οικονομία εξαρτάται κατά περίπου 40% από τη λιγνιτική παραγωγή, εμφανίζει πολύ υψηλά, σε εθνικό επίπεδο ποσοστά ανεργίας και, όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ε.Ε. στην πρόσφατη εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τη Δίκαιη Μετάβαση, η μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα χρειάζεται δεκαετίες.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που έλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση εθνικού ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, διασφάλισε 31 εκατ. ευρώ από πόρους του 2018, τα οποία κονδύλια έχουν φτάσει σήμερα στα 60 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το δημόσιο διάλογο για τη μετάβαση, δημόσια και όχι με αποκλεισμούς σε ξενοδοχεία, αλλά με όλους τους φορείς και την κοινωνία, και κατέληξε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους δήμους. Όλα αυτά  αποτυπώθηκαν σε μία Υπουργική Απόφαση. Είχαν τοποθετηθεί ακόμη θετικά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ενώ όλα αυτά, μαζί με τα κονδύλια που είχαμε εξασφαλιστεί, σήμερα παραμένουν παγωμένα, τώρα η Νέα Δημοκρατία τα εξαγγέλλει ως μελλοντικά μέτρα για τη Μετάβαση, απλές υποσχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκτιμώ ότι σύντομα θα αποσύρουν την πρόχειρη εξαγγελία τους για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από μία επικοινωνιακή φούσκα, άλλο ένα ψέμα, άλλη μία πολιτική εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας από τον κύριο Μητσοτάκη».

Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε τέλος, να σχολιάσει την πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Η ΝΔ σε μία προσπάθεια να καλύψει την πολιτική της ανεπάρκεια και την εξαπάτηση και στο θέμα αυτό προεκλογικά, έχει δώσει χώρο σε ακροδεξιές φωνές όπως στον κύριο Γεωργιάδη, τον κύριο Βορίδη και τον κύριο Πλεύρη, στελέχη της που προέρχονται από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ), φωνές που είναι σε αντίθεση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Διεθνές πλαίσιο για το άσυλο. Η ρητορική αυτή τροφοδοτεί με μίσος και φόβο την κοινωνία και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διχόνοια. Οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν προσέρχονται σήμερα σε διάλογο με την κυβέρνηση για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, διότι η Νέα Δημοκρατία, όλο το προηγούμενο διάστημα, έλεγε ψέματα  και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Έλεγε ότι θα εξαφανίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ότι και για αυτό φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα ανακάλυψε ότι πρόκειται για γεωπολιτικό ζήτημα. Έρχεται συνεπώς τώρα αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις της δικής της πολιτικής. Η κυβέρνηση προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις ακινήτων και περιοχών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη Κοινοβουλευτική διαδικασία γιατί φοβάται ότι θα καταψηφίσουν την επιλογή της αυτή οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ και φυσικά δεν την δέχεται η αυτοδιοίκηση. Δεν προχωράει στη μεταφορά στην ενδοχώρα γιατί δεν μπορεί να πείσει ούτε την εκεί αυτοδιοίκηση, διότι είπε και σε αυτούς ψέματα προεκλογικά. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη, δημιουργεί ένταση στην κοινωνία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν και οι κάτοικοι των νησιών και οι πρόσφυγες-μετανάστες. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο πιάνονται λέει μία λαϊκή παροιμία, αλλά στην περίπτωση της κυβέρνησης της ΝΔ χρειάστηκε μόνο ένα εξάμηνο για να αποκαλυφθούν τα μεγάλα της ψέματα».

Print Friendly, PDF & Email