«Ο κος Στάσσης είναι διορισμένος από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι από μία οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Για αυτό το λόγο πρέπει να λογοδοτήσει για την πολυτελέστατη κατοικία/συγκρότημα στη Τζια, θέμα που αποκάλυψε η εφημερίδα «Δημοκρατία» που στην ουσία κατασκευάζει με χρήματα που λαμβάνει από το δημόσιο. Ο κος Στάσσης αμείβεται προκλητικά για να χαρατσώνει «επιτυχημένα» εκατομμύρια καταναλωτές ώστε να λαμβάνει και μπόνους που φτάνουν την αμοιβή του στα 360.000 ανά έτος, αμοιβή που είναι εξαπλάσια από την αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ανήθικο. Η ευθύνη όμως για όλα αυτά είναι πρωτίστως πολιτική και είναι ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Kontra24» με τη δημοσιογράφο, Α.Γιάμαλη.

«Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος έχουν επίσης την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης», πρόσθεσε, «Οι αμοιβές της Διοίκησης της ΔΕΗ έχουν τετραπλασιαστεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φτάνοντας πλέον στα 5,7 εκατ. ευρώ το 2021 από 1,5 εκατ. ευρώ το 2018».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως προτεραιότητα την κερδοφορία της ΔΕΗ, την άνοδο της μετοχής της στο χρηματιστήριο και την τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών αδιαφορώντας για το ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς».

Σημείωσε ότι οι προκλητικές αμοιβές του κ. Στάσση είναι η ανταμοιβή του γιατί παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες, πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ. «Οι λογαριασμοί ρεύματος όμως δεν μπορούν να πληρωθούν με μετοχές της ΔΕΗ ούτε με την πολυτελή βίλα του κ. Στάσση. Το πόθεν έσχες του κ. Στάσση πρέπει να ελεγχθεί αυτεπάγγελτα και το μείζον ζήτημα τώρα είναι η παραίτηση του κ. Στάσση για τα καταστροφικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, με δική του ευθύνη, στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Απάντησε στην κριτική περί νόμου χρηματιστηρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ένταξης του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το νόμο της «Μικρής ΔΕΗ» και απέτρεψε την πώλησή της. Δεν εκκίνησε ποτέ διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ και κατάφερε επίσης τα τιμολόγιά της να μην αυξηθούν ούτε κατά ένα ευρώ. Ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το χρηματιστήριο ενέργειας ενσωμάτωσε τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες για την κοινή αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος προέβλεπε όμως και τη λειτουργία προθεσμιακής αγοράς που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να ενεργοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως την ενεργοποίηση διμερών συμβολαίων, μέτρο που λαμβάνουν σήμερα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και έχουμε ζητήσει επανειλημμένως η κυβέρνηση για παρέμβει για να ελέγξει την αγορά ενέργειας. Η αισχροκέρδεια που ανέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προβλέπεται σε κανένα νόμο και σε καμία ευρωπαϊκή οδηγία».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) επισήμανε, σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι η Αρχή δεν είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ να εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως διακινεί η ΔΕΗ, αλλά αντίθετα είχε διατυπώσει τη διαφωνία της.

Σχολίασε επιπλέον τα στοιχεία που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, για τις 1.000 με 1.100 εντολές αποκοπών ρεύματος σε καθημερινή βάση σε όλη την Ελλάδα: «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αδυναμία δεν αφορά πλέον μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέριμνα για τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτέρως δυσμενή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των ακραίων αυξήσεων που έχουν τη δική της υπογραφή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύστησε το Ταμείο Επανασυνδέσεων για τους πολίτες που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς το οποίο κάλυψε 6.500 ευάλωτα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενεργοποίησε ξανά αυτό το Ταμείο, μετά από ένα χρόνο στην κυβέρνηση και με μικρό ποσό και λίγους δικαιούχους, ειδικά σε σχέση με τη σημερινή κρίση ακρίβειας στην ενέργεια. Έχουμε επισημάνει το ζήτημα αυτό με ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που καταθέσαμε πρόσφατα και έχουμε ζητήσει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου όπου σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας επιτρέπεται η αποκοπή και των ευάλωτων νοικοκυριών».

Ο Σ.Φάμελλος έκλεισε με το μείζον ζήτημα, όπως το χαρακτήρισε, να εφαρμόσει η κυβέρνηση τώρα μέτρα για να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει εδώ και μήνες: «Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε επιβολή πλαφόν στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρική αγορά, σε αποσύνδεση της χονδρικής τιμής από την τιμή φυσικού αερίου όπως έχουν κάνει η Ισπανία και η Πορτογαλία, σε φορολόγηση και αναδιανομή των ουρανοκατέβατων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, σε θέσπιση υποχρεωτικού ποσοστού διμερών συμβολαίων, σε έλεγχο για να καταπολεμηθεί και η αισχροκέρδεια, καθώς και σε αλλαγή στάσης της ΔΕΗ που οφείλει να σπάσει αντί να συμμετέχει στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Παρακολουθείστε αποσπάσματα της εκπομπής:

Μέρος Α, Μέρος Β, Μέρος Γ

Print Friendly, PDF & Email