«Σε μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους, η ΝΔ επιλέγει να δείξει το πιο σκληρό και αυταρχικό της πρόσωπο, προκαλώντας τα δημοκρατικά ανακλαστικά των πολιτών. Στα θέματα της παιδείας και των πανεπιστημίων προχωρά σε μείωση εισακτέων, αυτή τη χρονιά που οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, και βέβαια βάζει ακόμα και αστυνομία στα πανεπιστήμια, πολιτικές που «έκρυβε» ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Από την άλλη όμως έχει παγώσει τις προσλήψεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού στα δημόσια Πανεπιστήμια. Αναρωτιόμαστε μάλιστα γιατί επιλέγει να προωθήσει τις πολιτικές αυτές εν μέσω υγειονομικής κρίσης και μέτρων περιορισμού των συναθροίσεων και/ή της κυκλοφορίας. Το κάνει για να περιορίζει το διάλογο και τις αντιδράσεις για το μεγάλο αυτό θέμα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Konta Channel” και την εκπομπή “Επί του πιεστηρίου” με τον Γιώργο Σιαδήμα.

«Η ευθύνη για τις κινητοποιήσεις ανήκουν στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και στον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη που «έριξε λάδι στη φωτιά», τόνισε στη συνέχεια. «Αυτοί έχουν κάνει τις συμφωνίες με τα Κολέγια και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τώρα προσπαθούν να ξεπληρώσουν τα πραγματικά προεκλογικά γραμμάτια. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήμασταν παρόντες και παρούσες στην κινητοποίηση των φοιτητών και τηρήσαμε απολύτως τα μέτρα και τις αποστάσεις και, όπως και πολλοί από τους βουλευτές μας, προχωρήσαμε σε μία συμβολική διαμαρτυρία μαζί με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στη Βουλή, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με εντολή του κυρίου Μητσοτάκη, να καταλύει με τόση ευκολία το Ελληνικό Σύνταγμα».

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι: «Η ΝΔ, με τον περιορισμό των συγκεντρώσεων, δε θέλει να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία αλλά να περιορίσει τη Δημοκρατία και το διάλογο. Η κυβέρνηση είχε το θράσος να δηλώσει ότι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων για πάνω από εκατό (100) δεν ισχύει για το συγχρωτισμό πολιτών στους εμπορικούς δρόμους και κέντρα, δεν ισχύει για το συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς, όπως βιομηχανίες κτλ.. Άρα τελικά είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εάν αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης θα είχε προσλάβει γιατρούς, θα είχε αυξήσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι όμως αυτός γιατί στο πρόγραμμα της ΝΔ προεκλογικά συμπεριλαμβάνονταν τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία».

Σημείωσε ακόμη τη μεγάλη απόσταση από τις εξαγγελίες της ΝΔ, ήδη από τον Οκτώβριο, για δύο (2) εκατομμύρια εμβόλια, για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως το Πάσχα, τις μεγαλοστομίες για επικοινωνιακούς λόγους και για να αποφύγουν να κάνουν τα αυτονόητα για την πανδημία, δηλαδή, ΜΕΘ, προσλήψεις υγειονομικών και λεφτά για τη δημόσια υγεία, και την πραγματικότητα. Αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που κάνει λόγο για τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) δόσεις μέχρι και το Φεβρουάριο, άρα εμβολιασμό διακοσίων χιλιάδων (200.000) ανθρώπων, αριθμοί που αντιστοιχούν μόνο στο 10% των εξαγγελιών της ΝΔ. Ο Σ. Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πραγματικά προβλήματα με τη συμπεριφορά των εταιρειών και με τη διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. αλλά, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να πει ψέματα και να παραπλανήσει την κοινωνία που ζητούσε και είχε ανάγκη να ενισχυθεί η δημόσια υγεία.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στην πρόσφατη Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να υιοθετήσει, με μεγάλη πλειοψηφία, τροπολογία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την εμπρόθεσμη κατάθεση της οποία υπέγραψαν και οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στο Συμβούλιο (Γ. Κατρούγκαλος, Ν. Κασιμάτη, Σ. Φάμελλος, Αλ. Τριανταφυλλίδης) και που, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μία πρόταση που είχε καταθέσει και ο Αλέξης Τσίπρας, να αντιμετωπιστούν δηλαδή τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ως δημόσιο αγαθό. Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τις εταιρείες, ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια των περιορισμών πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, και να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες κ όλους τους πολίτες (παράγραφος 7.1.7. της απόφασης).

Υπογράμμισε μάλιστα ότι, ενώ η τροπολογία ψηφίστηκε από όλη την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά από άλλες ομάδες (Σοσιαλιστές, Οικολόγους, Δημοκράτες) και από πολλούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συμμετέχει και η ΝΔ, πολλοί βουλευτές της ΝΔ απουσίασαν ή ψήφισαν λευκό. Ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κασιμάτη, Φάμελλος) συμμετείχαν και στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της 26ης Ιανουαρίου, που ενέκρινε την τροπολογία πριν την Ολομέλεια της 27ης Ιανουαρίου.

Δυστυχώς το μόνο που ενδιέφερε τον κύριο Μητσοτάκη σχετικά με τα εμβόλια δεν ήταν να είναι διαθέσιμα για όλους αλλά, να μετατρέψει ουσιαστικά το εμβόλιο σε «διαβατήριο», με την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που απορρίφθηκε όμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κλείνοντας, ο Σ.Φάμελλος επανέλαβε ότι η κοινωνία δε θέλει ψέματα και μεγαλοστομίες αλλά, θέλει εμβόλια και δημόσια υγεία, γιατρούς, νοσηλευτές και ΜΕΘ και εμβόλια που, δυστυχώς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί και δε θέλει να προσφέρει.

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email