«Ενώ η κρίση ακρίβειας στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα απειλούν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, διαβάζουμε αυτές τις μέρες δημοσιεύματα που αναφέρουν πως, σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, η ΔΕΗ εμφανίζει λειτουργικά κέρδη ύψους 800 εκατ. ευρώ για το 2021. Είναι σαφές ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να συγκρατήσει συνεπώς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά λόγω της δεσπόζουσας θέσης της. Την  περίοδο 2015-2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην αυξηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος ούτε κατά ένα ευρώ, η ΔΕΗ να είναι βιώσιμη, να μειώσει το δανεισμό της κατά 1 δισ. ευρώ και να επιτελεί το διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο. Αυτός ακριβώς αμφισβητείται από την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο δημόσιος έλεγχος στους ενεργειακούς φορείς αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διατήρηση των τιμών ενέργειας σε προσιτές τιμές για όλους τους καταναλωτές», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο δελτίο ειδήσεων του «Kontra Channel» με το δημοσιογράφο Γ. Μελιγγώνη.

Πρόσθεσε πως: «Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν να αυξήσει κατά 15% με 20% τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η ΕΒΙΚΕΝ επιπλέον που εκπροσωπεί την ελληνική βιομηχανία είναι που καταγγέλλει ολιγοπώλιο και χειραγώγηση τιμών εδώ και δύο χρόνια και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η κυβέρνηση ΝΔ ξεπούλησε μέσα σε δύο μόλις χρόνια σχεδόν όλους τους ενεργειακούς φορείς, τα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), όπως και παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία χάνει επίσης πολύ σημαντικά εργαλεία για την πράσινη μετάβαση της χώρας».

Αναφέρθηκε ακόμη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας. «Θεσπίσαμε τις Ενεργειακές Κοινότητες που επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τη στήριξη των έργων ΑΠΕ που μείωσαν σημαντικό το κόστος».

Σχετικά με την κριτική για το Target Model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας τόνισε ότι: « Τον Νοέμβριο του 2020 είχαμε κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι η λειτουργία του Target Model και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ξεκίνησε χωρίς επαρκή προετοιμασία, αλλά και είχαμε καταγγείλει την αισχροκέρδεια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλο μέρος του 2020 όπου, ακόμη και η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020 πουλούσε τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής».

«Είχαμε σημειώσει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και χωρίς έλεγχο της αγοράς όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου δε λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπει το Target Model και θα μπορούσε να συγκρατεί τις τιμές χονδρικής».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ΝΔ, με αποκλειστικά δική της ευθύνη, έχει αφήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς έλεγχο, καθώς και έχει επιτρέψει τη λειτουργία καρτέλ που παρουσιάζει άδικα κέρδη την περίοδο της πολύ μεγάλης κρίσης ακρίβειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Στάθηκε επίσης σε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και αεριοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, πίσω από τον τίτλο της απολιγνιτοποίησης, με την απόφαση να αντικατασταθούν οι λιγνιτικές μονάδες τις ΔΕΗ με μονάδες ιδιωτών με καύσιμο το ορυκτό και ακριβό φυσικό αέριο. Δέσμευσε δηλαδή την Ελλάδα στο φυσικό αέριο την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία μειώνουν το μερίδιό αυτού του καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή σχεδόν στο μισό το τρίτο τρίμηνο του 2021».

Σε σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές στον ΕΦΚΑ σχολίασε: «Μας τρομάζει πραγματικά η εφαρμογή της «συνταγής» της ΝΔ στη ΔΕΗ και στον ΕΦΚΑ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ λαμβάνει ιδιαιτέρως παχυλό μισθό, έξι φορές πάνω από την αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου επί ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει στις 360.000 ευρώ το χρόνο ενώ οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβο ρεύμα. Η ΝΔ έχει βολέψει γαλάζια παιδιά που λαμβάνουν επίσης προκλητικούς μισθούς, στον ΔΕΔΔΗΕ δημιουργήθηκαν δεκατρείς θέσεις Διευθυντών ακόμη και χωρίς προσωπικό που αποφασίζουν στο τέλος τους έτους για τα χρυσά τους μπόνους. Η συνταγή φαίνεται να είναι μία για την ΝΔ, το ίδιο κάνει και τώρα στον ΕΦΚΑ. Τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και φτωχοποίηση των πολιτών».

Το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας και οι επιλογές της κυβέρνησης φτωχοποιούν τη μεσαία τάξη και βαθαίνουν τη φτώχεια των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ αμφισβητείται πλέον και η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος και παρουσίασε παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος των αυξήσεων στο ρεύμα. «Ένα ψιλικατζίδικο στην Θεσσαλονίκη πρέπει να πληρώσει 2.000 ευρώ αύξηση το μήνα πλέον της χρέωσης για την κατανάλωση ρεύματος. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης παίρνει λογαριασμούς με αυξήσεις που φτάνουν στα 200.000 το μήνα, δηλαδή πάνω από 2 εκατ. ευρώ το έτος, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός της για ολόκληρο το έτος είναι 1.7 με 1.8 εκατ. ευρώ. Όλες οι υπηρεσίες ύδρευσης και οι ΔΕΥΑ είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Οι αυξήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε πανάκριβο νερό για τους πολίτες και μεγάλο κόστος άρδευσης για τους αγρότες. Αυξήσεις δηλαδή από το νερό, μέχρι τα οπωροκηπευτικά και το ψωμί».

Κλείνοντας απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει δημοσιονομικός για τα μέτρα, τις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγραφεί ως η μοναδική ίσως κυβέρνηση που παρέδωσε με αποθεματικό ύψους 37 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ΝΔ, παρότι μιλάει για στενότητα δημοσιονομικού χώρου, έχει μοιράσει 5 δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις εν μέσω πανδημίας. Τα μέτρα ελάφρυνσης που επιλέγει είναι στοχευμένα για να ωφελήσουν περισσότερο τη μεγάλη περιουσία και τα υψηλά εισοδήματα, όπως είναι η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Άρα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο που μπορεί και πρέπει να ανακατευθυνθεί προς όφελος της πλειονότητας του ελληνικού λαού και όχι πολύ μικρής μερίδας της κοινωνίας. Είναι ζήτημα επιβίωσης πλέον για την ελληνική κοινωνία να φύγει σήμερα η καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

Παρακολουθείστε απόσπασμα του Δελτίου Ειδήσεων εδώ

Print Friendly, PDF & Email