«Βραχυκύκλωμα στην απολιγνιτοποίηση και στο ενεργειακό μείγμα, βραχυκύκλωμα στην πράσινη ενέργεια και στις συνδέσεις των ΑΠΕ, εξάρτηση από το φυσικό αέριο και στροφή στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που είναι και πολύ ακριβό, αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μας έχει εγκλωβίσει σε ενεργειακή ανασφάλεια, σύμφωνα και με στοιχεία που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση του κλιματικού νόμου στη Βουλή και από τον Εθνικό Αστεροσκοπείο, η Ελλάδα έχει μειώσει στο μισό την ενεργειακή της ασφάλεια αφού η ενεργειακή της αυτονομία μειώθηκε από το 35,5% στο 18,2% της κατανάλωσης, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσδέσει την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο ορυκτό, εισαγόμενο, σε μεγάλο ποσοστό από τη Ρωσία, και πολύ ακριβό φυσικό αέριο» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» με το δημοσιογράφο, Γ. Μελλιγγώνη.

«Δεν είναι εύκολο να ανατραπεί αυτή η καταστροφική επιλογή», πρόσθεσε, «γιατί έχουν απαξιωθεί τα λιγνιτωρυχεία και δεν υπάρχει προσωπικό. Εδώ και δύο χρόνια τα γαλάζια και χρυσοπληρωμένα παιδιά της ΝΔ στη ΔΕΗ έδωσαν το σήμα για να σταματήσει η λιγνιτική παραγωγή, το 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να πάρουν μπρος τα λινγιτωρυχεία. Αν και ο κος Μητσοτάκης έκανε στροφή αναγγέλλοντας την αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50%, παραδεχόμενος το λάθος του, αυτό δεν είναι εφικτό. Ο μόνος ασφαλής δρόμος φυσικά θα ήταν οι ΑΠΕ που είναι και η πιο φθηνή ενέργεια, υπάρχουν όμως και εκεί μεγάλα προβλήματα, γιατί και αυτές τις βραχυκύκλωσε η ΝΔ».

Αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εκφράζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη σύνδεση των έργων, για το ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος και δίκτυα για να συνδεθούν που, σε συνδυασμό με τη φούσκα που έχει δημιουργήσει η ΝΔ στην αγορά και στον πληθωρισμό βεβαιώσεων παραγωγών χωρίς αγορά και χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, έχουν τελικά βραχυκυκλώσει όλα σχεδόν τα έργα ΑΠΕ.

Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε ο Πούτιν να μην έχει την ευχέρεια να μας υποβάλλει στο μαρτύριο της σταγόνας τον ερχόμενο χειμώνα είπε: «Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να μην έχει κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σχετικά με τη στάση της Ευρώπης επισήμανε ότι αποδείχτηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Δεν είναι ενεργειακά ασφαλής αλλά και είναι και πολιτικά αδύναμη και τελικά το θύμα αυτής της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας-Κίνας. Όσον αφορά την πρόσφατη αλλαγή στάσης των κυρίων Μακρόν, Σόλτς και Ντράγκι σχολίασε: «φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ακολουθεί απλά τον Μπάιντεν στις κυρώσεις, αλλά χρειάζεται δική της στρατηγική γιατί τον επόμενο χειμώνα γιατί αλλιώς η Ευρώπη θα πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης. Είναι δυστυχώς πολύ αργά. Η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε προλάβει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να είχε επιβάλει ακόμη και αφοπλισμό γιατί μία συζήτηση για ένα ράλι εξοπλισμών δεν ωφελεί κανέναν, ούτε φυσικά την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση κάλλιο αργά παρά ποτέ για μία προοπτική που θα είναι στην κατεύθυνση μίας κοινωνικά βιώσιμης Ευρώπης».

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι η συζήτηση για την ένταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ταξινομία δεν έχει καμία προοπτική βιωσιμότητας, μία πρόταση υπέρ της οποίας έχει ταχθεί δυστυχώς ο κος Μητσοτάκης. «Ευτυχώς οι επιτροπές περιβάλλοντος και οικονομικών του Ευρ. Κοινοβουλίου ψήφισαν κατά αυτής της συμπερίληψης».

Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία είπε: «Το μεγάλο βήμα έγινε με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Ήταν λάθος του κ. Μητσοτάκη να μην αναφέρει ότι η μάχη αυτή κερδήθηκε από τον ελληνικό λαό και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε όμως να εκκρεμούν ακόμα μεταρρυθμίσεις που ήταν ορόσημα στην εποπτεία, όπως είναι το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες που ακυρώθηκαν. Άρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχωρούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα η Ελλάδα σήμερα έχει πολλά σοβαρά προβλήματα να επιλύσει. Έναν υψηλό πληθωρισμό, ακρίβεια, μεγάλο κόστος χρήματος και μία γενικότερη ανασφάλεια αφού η κυβέρνηση δεν ήθελε να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας, μείωσης της αισχροκέρδειας. Γιατί η επιλογή της ήταν να βάλει πλάτη στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Σ.Φάμελλος απάντησε επίσης σε ερώτηση αν είναι εύκολο να πατηθεί ένα κουμπί και να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ): «Είναι κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακά σωστό και μπορεί να γίνει άμεσα. Η πολιτική είναι θέμα επιλογών. Ο κος Μητσοτάκης διάλεξε να δώσει 1,5 δισ. ευρώ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αντί να μειώσει με το ίδιο κόστος τον ΕΦΚ. Η Ευρώπη από τις 15 Οκτωβρίου με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν, πρότεινε την μείωση των φορολογικών βαρών στα καύσιμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διάλεξε να μην το κάνει και από την άλλη να δώσει σχεδόν 7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις με δικαιολογία την πανδημία. Δεν ήθελε λοιπόν να βοηθήσει την κοινωνία, δεν ήθελε να βοηθήσει την οικονομία. Γιατί εξάλλου εδώ και ένα χρόνο που είχε δεσμευθεί για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα δεν το έκανε. Ενώ την ίδια περίοδο επέτρεψε σε εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής να σωρεύουν υπερκέρδη ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ; Ακόμη και το πρόσφατο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που υπολογίζει υπερκέρδη για μικρότερο διάστημα και υιοθετεί λανθασμένη μεθοδολογία υπολογίζει ότι τα υπερκέρδη για το διάστημα Οκτωβρίου-Μαρτίου ήταν 927 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν τη ΔΕΗ».

Αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη τροπολογία της Λάρκο όπου, ενώ κος Χατζηδάκης υποσχόταν μία ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους λύση, έλυσε τελικά το ζήτημα με την απόλυση των 1.100 εργαζόμενων. «Αυτό ήταν το επίτευγμα της ΝΔ για τη λήξη της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας, οι απολύσεις!».

Παρακολουθείστε απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων εδώ

Print Friendly, PDF & Email