«Οι πολίτες σήμερα είτε με τις πυρκαγιές, είτε με την ακρίβεια, γίνονται μάρτυρες ενός όχι επιτελικού αλλά ενός όλο και πιο αδύναμου κράτους που τούς αφήνει απροστάτευτους και τούς προκαλεί ανασφάλεια. Το ράλι τιμών και ακρίβειας οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι στην ανεπάρκεια αλλά στη άρνηση της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά. Η κυβέρνηση ΝΔ επιλέγει να αφήνει αρρύθμιστη της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να κάνουν «πάρτι» λίγοι, κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» με τους Γ. Σιαδήμα και Β. Σκουρή.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Χατζηδάκης ήταν που στα τέλη Σεπτέμβρη του 2020, ένα μήνα πριν από την εκκίνηση του Μοντέλου-Στόχου την 1η Νοέμβρη του 2020, δήλωνε ότι ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ ήταν ο ίδιος που, ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο του 2020 που η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είχε φτάσει στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα έστελνε «αυστηρό μήνυμα» στους καθετοποιημένους παίκτες, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, που άρχισαν να παίζουν «παιχνίδια» εκατομμυρίων ευρώ λέγοντας ότι όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες είναι μεν νόμιμα, αλλά δεν είναι πάντως δεοντολογικά.

Βλέπουμε λοιπόν σήμερα πού έχουμε φτάσει, τόνισε ο Σ.Φάμελλος. Η Ελλάδα να αποτελεί μία εκ των «πρωταθλητών» ακρίβειας στο ρεύμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Είναι ξεκάθαρη η απουσία ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαίωσε και η ίδια η κυβέρνηση με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή για την σύσταση μηχανισμού εποπτείας και παρακολούθησης της αγοράς ηλεκτρισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με καθυστέρηση οκτώ (8) μηνών και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Υπάρχει σαφώς επίπτωση στις τιμές από την άνοδο τιμών του φυσικού αερίου και του κόστους των ρύπων, αλλά η ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, που παρατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020, εν μέσω πανδημίας, όταν η χονδρική τιμή ρεύματος είχε καταρρεύσει και οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, πωλούσαν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή που, τον Απρίλιο του 2020, είχε φτάσει στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ΔΕΗ πουλούσε 110 ευρώ, αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και ο εξαπλασιασμός των αμοιβών των γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ.

Επιλογή επίσης της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε, ήταν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένει αρρύθμιστη μετά την εκκίνηση λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κάτι που είχαμε επισημάνει εξαρχής, ενώ η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα έχει καταγγείλει δημόσια πρακτικές χειραγώγησης τιμών στην αγορά.

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της ΔΕΗ επί ΝΔ που, αντί να κρατάει χαμηλά τις τιμές ρεύματος λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά, κερδοσκοπεί και συμμετέχει στη δημιουργία ολιγοπωλίου στον ηλεκτρισμό.

Ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε τέλος, ότι η τιμή ηλεκτρισμού την περίοδο 2015-2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%, ενώ η ΔΕΗ, κόντρα στην καταστροφολογία, επιτελούσε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο ως πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και δήλωσε: «Η ανυπαρξία επιτελικότητας και η απουσία ρύθμισης της αγοράς αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ που επιλέγει να χρεοκοπήσει τη μεσαία τάξη, τα νοικοκυριά, τους βιοτέχνες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

Print Friendly, PDF & Email