«Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας και όχι για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενισχυμένος σε δημοσκοπήσεις. Γιατί η χώρα μας δεν πάει καθόλου καλά στην πανδημία, στην οικονομία, με την ακρίβεια να δοκιμάζει την κοινωνία, καθώς και με την καταστροφική διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας «Ελπίδα». Αυτό οφείλαμε να κάνουμε γιατί ο σοβαρός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εμείς ζητήσαμε αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega” και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με τη δημοσιογράφο, Ν. Λυμπεράκη.

Το τριήμερο συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας όμως, πρόσθεσε, «δεν ακούσαμε κάτι εκ μέρους της κυβέρνησης που να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και ασφαλείς για το μέλλον. Ακούσαμε μόνο μία υποκριτική συγγνώμη που δεν οδήγησε σε αλλαγές, είτε σε πολιτικές είτε σε πρόσωπα. Ακούσαμε και ότι για την αποτυχημένη διαχείριση της κακοκαιρίας φταίνε όλοι οι άλλοι, ακόμη και οι μετεωρολόγοι. Οι μετεωρολόγοι που λένε ότι θα ξεχάσουν ακόμη και αυτά που γνωρίζουν, ότι για παράδειγμα το χιόνι δεν πέφτει μέρα αλλά μόνο νύχτα».

Στάθηκε στα «δύο μεγάλα προβλήματα που αναδείχτηκαν, την έλλειψη σχεδίου και την έλλειψη επιχειρησιακής επάρκειας και συντονισμού. Η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη έναντι στην κλιματική κρίση. Ενώ το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε νόμος ώστε η χώρα να έχει Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, σχέδια ανθεκτικότητας, τα οποία και είχαν ξεκινήσει το 2019 σε όλες τις Περιφέρειες, η κυβέρνηση εδώ και δυόμιση χρόνια δεν έχει ασχοληθεί ούτε έχει αναρωτηθεί πώς και εάν προχωρούν. Άρα δεν έχουμε σχέδια Ανθεκτικότητας μόνο μεγάλα λόγια για το Κλίμα. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίσης εκπονηθεί Σχέδια και Πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, είχαν ξεκινήσει να εργάζονται 5000 άνθρωποι στα δάση, όλα πάγωσαν με την κυβέρνηση ΝΔ και σταμάτησε και το πρόγραμμα δασοπροστασίας. Είχαν εκπονηθεί επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, τα οποία με βάση ευρωπαϊκή υποχρέωση, έπρεπε να αναθεωρηθούν μέχρι το τέλος του 2021, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση ΝΔ», ανέφερε συγκεκριμένα.

Υπογράμμισε ότι σε μόλις 4,5 χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που είχαν καθυστερήσει για δεκαετίες παρά το μνημόνιο, τη χρεοκοπία που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς έχουν κολλήσει με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, όπως για παράδειγμα είναι και οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο, επειδή η ΝΔ επενδύει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως «ο κος Στυλιανίδης τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε μία προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να καλύψει τις ευθύνες τις κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Τι βλέπουμε πέντε μήνες μετά; Ότι δεν έγινε τίποτα τελικά».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την κοινωνία είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ ή το Μέρα25. Έχουμε τοποθετηθεί εναντίον της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Και σε αυτή την κατάσταση που μας οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να μεθοδεύεται μια συζήτηση για το ποιος εκπροσωπεί τη μεσαία τάξη. Αυτή τη στιγμή και οι βιοτέχνες και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι και οι αγρότες και οι βιομήχανοι παραλαμβάνουν τριπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος. Άρα όλοι πλήττονται από την κυβέρνηση και όλοι και όλες βγαίνουν χαμένοι»

Αναφερόμενος στα προβλήματα διαφθοράς ανέφερε: «Είναι ανήθικη μία κυβέρνηση που λέει ότι δεν υπάρχει η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα για την αναγκαιότητα των ΜΕΘ. Όπως είναι ανήθικη μία κυβέρνηση που τα μισό υπουργικό συμβούλιο και τα στελέχη της συνομιλούν με έναν υπόδικο τηλεπαρουσιαστή, από τον οποίο ελέγχονται και στον οποίο απολογούνται. Αυτή η κυβέρνηση είναι επιζήμια για όλες τις κοινωνικές ομάδες και με την πανδημία και με τις φωτιές και με τις πλημμύρες και το χιόνι».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως: «Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα: Πρέπει να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα; Θέλουμε ένα πιο ισχυρό, ανθρώπινο και αποτελεσματικό κράτος; Θέλουμε να πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος; Νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουμε ευθύνη να φέρουμε μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση. Μπορούμε να έχουμε λοιπόν μία άλλη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης; Εμείς το προτείνουμε. Και δεν το προτείνουμε μόνο στη Βουλή, το προτείνουμε και στην κοινωνία, στους πολίτες, γιατί από αυτούς θα γίνουν οι αλλαγές».

Παρακολουθείστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email