«Οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές αποδομούν τις υποσχέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την απουσία μέτρων στήριξης της κοινωνίας τη βλέπουν οι πολίτες στην πράξη. Ο κος Σταϊκούρας είπε ότι ο προϋπολογισμός για την κάλυψη αναδρομικά μέρους των αυξήσεων είναι 280 εκατ. ευρώ που, εάν διαιρεθούν με 4,2 εκατομμύρια που είναι ο αριθμός των καταναλωτών, προκύπτει ότι το ποσό που θα πάρουν πίσω οι οικιακοί καταναλωτές είναι γύρω στα 66 ευρώ και όχι στα 600 ευρώ. Είναι πρόκληση επίσης, όταν οι καταναλωτές πληρώνουν τόσους μήνες ακραίους λογαριασμούς ρεύματος, τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ να λαμβάνουν προκλητικούς μισθούς, μπόνους και μετοχές, να έχουν λιμουζίνες και πολυτελείς βίλες, όλα αυτά προκαλούν την κοινωνία», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN TV» και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, αναγνώρισε ότι η προστασία των καταναλωτών έναντι της ακρίβειας είναι ανεπαρκής και αυτό επιβεβαιώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που τελικά δεν ήταν λαϊκισμός. «Επιβεβαιώθηκε ακόμη η κριτική μας για την αισχροκέρδεια, την καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής και τα υπερκέρδη ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

«Η κυβέρνηση έλεγε ότι είναι κοινωνικό σαμποτάζ και λαϊκισμός να μιλάμε για την ακρίβεια. Έχουμε όμως μία κυβέρνηση που παραδέχτηκε ότι είναι ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της στην κοινωνία, ότι η ακρίβεια δεν ήταν λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω την παρέμβασή της στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και άρα οι λογαριασμοί θα συνεχίσουν για τους επόμενους δύο μήνες να είναι στα ύψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως η κυβέρνηση, και με τα νέα μέτρα, επιλέγει να συνεχίζει να στηρίζει τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια για δύο (2) ακόμη μήνες αφού μεταθέτει χρονικά την παρέμβασή της στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο. «Μίλησαν μόνο για επιδοτήσεις από τα χρήματα του ελληνικού λαού για ακόμη μία φορά. Η αρχική δέσμευση του κ Μητσοτάκη για κάλυψη του 80% των λογαριασμών για όλους έχει αποδομηθεί πλήρως και τη θέση της έχει πάρει η δέσμευση για κάλυψη του 50% έως 60% των αυξήσεων, που θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η πραγματική μείωση. Άλλωστε η κυβέρνηση εδώ και εννέα μήνες επιβεβαιώνει ότι είναι ασυνεπής. Η Ελλάδα όμως παραμένει πρωταθλήτρια ακρίβειας στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, κάτι που δείχνει πως κάτι πηγαίνει στραβά στην Ελλάδα».

Σχετικά με τα υπερκέρδη εν μέσω ακραίας ακρίβειας επισήμανε ότι: «Η κυβέρνηση πλέον έχει παραδεχτεί, μετά και από πίεση την αντιπολίτευσης αλλά και εξαιτίας της έντονης κοινωνικής πίεσης, ότι υπάρχουν υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή τα οποία καλεί διακριτικά «υπερέσοδα» που όμως περιμένουμε ακόμη να φορολογήσει κατά 90% όπως λέει. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιβεβαίωσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχει αύξηση κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2021 αποτυπώνουν βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της εις βάρος των καταναλωτών».

Αναφέρθηκε επιπλέον στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αυξήσει το ποσοστό του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στην απουσία βούλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διεκδικήσει στην Ευρώπη λύση αντίστοιχη με την εξαίρεση που κέρδισαν Ισπανία και Πορτογαλία.

Σχετικά τέλος με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τους πολίτες να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς, ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι: «Ο κος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει καταχρηστικά χαρακτηριστικά και για αυτό είπε ότι θα την αναστείλει, με σοβαρή καθυστέρηση βέβαια, από τον Ιούλιο. Εμείς ρωτάμε τι θα κάνει η κυβέρνηση για τους πολίτες που τώρα δεν μπορούν να την πληρώσουν; Δεν υπήρξε καμία αναφορά του κ. Μητσοτάκη ή των Υπουργών στις ρευματοκοπές. Με την τροπολογία που καταθέτουμε αύριο στη Βουλή λέμε ότι είτε μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για τη ρήτρα είτε μέχρι να αναμορφωθεί η ρήτρα να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν είναι ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα αυτό; Γιατί η κυβέρνηση, παρότι αναγνωρίζει το πρόβλημα της ρήτρας και θα την αναστείλει, θα στέλνει εντολές ρευματοκοπών σε αυτούς και αυτές που δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση αλλά πληρώνουν το κανονικό λογαριασμό».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email