Στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του συνδικαλιστικού θεσμού που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων επικεντρώθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

Αφορμή για την ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά του συνδικαλιστικού θεσμού και η  απόπειρα καλλιέργειας κοινωνικού αυτοματισμού στην ελληνική κοινωνία, με την απαράδεκτη ανάρτησή του στο twitter.

«Να σεβόμαστε τους συλλογικούς θεσμούς, τους θεσμούς αντιπροσωπευτικότητας και ειδικότερα τους θεσμούς που βελτιώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να τους ενισχύσουμε ώστε, να είναι πιο δημοκρατικοί, πιο μαζικοί και να βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων. Αντίθετα, η εργαλειακή χρήση της ανάγκης περαιτέρω ενίσχυσης της μαζικότητας των σωματείων, των συνδικάτων και της Γενικής Συνομοσπονδίας, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να καταφερθεί εναντίον του δικαιώματος της απεργίας, αντανακλά μία καθεστωτική και αριστοκρατική αντίληψη απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων», απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί την ύπαρξη ενός ζωντανού, μαζικού και ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να διεκδικούν τα κεκτημένα τους. Είπε χαρακτηριστικά, «Ο κύριος Μητσοτάκης θέλει μία αμέτοχη κοινωνία, με πειθήνια όργανα που αντί να διεκδικούν, να λένε yes men σε οτιδήποτε η δική του κυβέρνηση προωθεί, προς όφελος των λίγων συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει βασικούς τομείς της οικονομίας, να ξεπουλήσει δημόσια αγαθά και να θέσει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Άρα, καταφέρεται, εκ των προτέρων, εναντίον συλλογικών θεσμών και λειτουργιών, με σκοπό να μειώσει το κύρος και την αξιοπιστία τους, και πιθανώς να αμφισβητήσει τη λειτουργία τους».

Αναγνώρισε ότι ο τρόπος λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος επιδέχεται βελτιώσεων, στην κατεύθυνση  ενίσχυσης του θεσμού και προς όφελος της δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε όμως, ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τίθεται σε αμφισβήτηση η ίδια η ύπαρξη του συνδικαλιστικού θεσμού και του δικαιώματος της απεργίας.

Έκλεισε την τοποθέτησή του για το θέμα κάνοντας αναφορά στις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ώστε να παράγονται απτά αποτελέσματα, κάτι που έγινε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τόνισε τέλος, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βλέπουν τους αγώνες τους να φέρνουν αποτελέσματα, με περισσότερα δικαιώματα για τους ίδιους και καλύτερο εισόδημα για τις οικογένειές τους, ώστε να βελτιώνεται ουσιαστικά η συμμετοχή τους στον συνδικαλιστικό θεσμό.

Print Friendly, PDF & Email