«Δεν υποτιμούμε το μέγεθος και τα δύσκολα χαρακτηριστικά της πανδημίας παγκόσμια. Όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε τις αδυναμίες και τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τους κανόνες της επιστήμης, όπως παραδείγματος χάριν τα μέτρα πρόληψης που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη όπου είχε εικόνα για έκρηξη κρουσμάτων έγκαιρα. Επίσης το ότι δεν κάνει εκτεταμένο αριθμό τεστ στον πληθυσμό, δε στηρίζει μέτρα πρόληψης στους εργασιακούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα πισωγυρίσματα με τις εκκλησίες και το click away στις γιορτές, όλο αυτό το αλαλούμ έχει δημιουργήσει, δυστυχώς, κλίμα αναξιοπιστίας στους πολίτες σε σχέση με τα μέτρα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι η συνταγογράφηση των τεστ για να γίνονται δωρεάν για όλους και η αύξηση του αριθμού τους, η αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός κ.ά., παρότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει πρόσβαση στα πρακτικά ή/και στις προτάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κάτι που, όπως υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος, αποτελεί και μία απόδειξη ενοχής της.

«Η πρόσφατη αντισυνταγματική απαγόρευση συνάθροισης εκατό (100) ατόμων και πάνω, με Απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας, δεν αποτέλεσε πρόταση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αλλά εισήγηση μιας επιτροπής Γενικών Γραμματέων και στελεχών της κυβέρνησης, με ρητή διευκρίνιση μάλιστα ότι δεν αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους εμπορικούς δρόμους και τους χώρους δουλειάς, λες και εκεί ο ιός δεν κολλάει. Δυστυχώς η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης δημιουργεί αναξιοπιστία στον κόσμο που, πολλές φορές, δεν ξέρει τι να πιστέψει», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε ότι του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, η ΝΔ επιλέγει μέσα στην πανδημία να προχωρήσει στη μείωση των εισακτέων και στη θεσμοθέτηση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, που δεν ήταν στις προεκλογικές της εξαγγελίες και ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ Λυκείου έχουν μια τόσο δύσκολη χρονιά.

Τόνισε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε, με μεγάλη συνέπεια, την εφαρμογή των μέτρων που εισηγήθηκε η επιστήμη και έβαλε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας ώστε να τα πάει καλά η Ελλάδα. «Όταν όμως ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την άρση πατέντας στα εμβόλια στη Βουλή λοιδορήθηκε για ένα θέμα που είχε συζητήσει και προτείνει ο κύριος Μητσοτάκης, τον Απρίλιο, με τον κύριο Μόσιαλο. Μία εβδομάδα μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, έρχεται το Συμβούλιο της Ευρώπης και ψηφίζει την πρόταση για άρση πατέντας και την πρόταση το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να αντιμετωπιστεί ως δημόσιο αγαθό. Και προχθές αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και ενώ χρειαζόμαστε μια κεντρική πολιτική πρωτοβουλία για να υπερβούμε το πρόβλημα με τις πατέντες, ο κύριος Μητσοτάκης δε βοηθάει, αλλάζει θέση και περιορίζεται σε συνδικαλιστικές τοποθετήσεις στη Βουλή. Σήμερα όμως χρειαζόμαστε μία πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής για να επιλυθούν και οι διαδικαστικές εκκρεμότητες στη συνέχεια και να προχωρήσει τελικά ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ήδη στην ελληνική περιφέρεια ο εμβολιασμός δεν προχωράει, υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα σε κέντρα υγείας που δε λειτουργούν γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια, ενώ οι ηλικιωμένοι πρέπει να κάνουν πάνω από τριάντα (30) χιλιόμετρα για να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο. Και μάλιστα όταν δεν υπάρχει καμία πρόνοια, καμία οργάνωση για τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων που έχουν και σοβαρά θέματα υγείας και μεταφορικού μέσου.

Απαντώντας τέλος σε αναφορά περί λεκτικής υπερβολής και σχετικά με τη δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη για την εστίαση, σχολίασε ότι αν αυτή η κυβέρνηση περιορίζεται σε λεκτικές υπερβολές, όπως και του κυρίου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα για την κατάργηση της πατέντας με ένα νόμο και ένα άρθρο, τότε αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε μια σοβαρή κυβέρνηση που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτής της κρίσης, στις δύσκολες στιγμές και στις ανάγκες της χώρας.

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email