«Όσο και αν προσπαθούν οι Υπουργοί της κυβέρνησης να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία τους παρέχουν και πλούσιο χρόνο, οι καταναλωτές που βιώνουν μία τραγική κατάσταση γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα. Και στην ακρίβεια τα πάμε πολύ άσχημα αλλά και στο υγειονομικό πεδίο, στην πανδημία έχουμε ξεπεράσει πλέον σε ανθρώπινες απώλειες ανά εκατομμύριο το Βέλγιο και την Ιταλία που θυμόμαστε πόσο τραγικά ήταν τα δεδομένα στην αρχή της πανδημίας. Η Ελλάδα καταγράφει αρνητικές πρωτιές και στην ακρίβεια και στην πανδημία με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Υπογράμμισε τη λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης να τροφοδοτήσει την ακρίβεια στο ρεύμα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 και την αισχροκέρδεια που ακολούθησε το 2020 εκ μέρους των προμηθευτών, όπου χαρακτηριστικά η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020 έφτασε να αγοράζει στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να πουλάει στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή τέσσερις φορές πάνω.

«Η κυβέρνηση βάζει πλάτη στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεν διεκδίκησε κάτι για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου Ισπανία και Πορτογαλία κέρδισαν εξαιρέσεις για τις χώρες τους» πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ότι οι ακραίοι λογαριασμοί που έρχονται στα χέρια των καταναλωτών δε σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία και ότι η επίπτωση της κρίσης θα αποτυπωθεί από τα τιμολόγια Απριλίου και μετά. «Η μέση τιμή χονδρικής ρεύματος για τον Μάρτιο έκλεισε στα 272,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα που θα φουσκώσει περαιτέρω τους λογαριασμούς. Προφανώς και οι όποιες επιδοτήσεις δεν μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος των υπέρογκων επιβαρύνσεων».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στο ότι, ενώ πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι ο έλεγχος της αγοράς και η καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να αδρανεί αλλά και να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια.

«Ο κος Μητσοτάκης μετά από οκτώ μήνες και μετά και από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν άδικα, ουρανοκατέβατα κέρδη στην αγορά ενέργειας, κέρδη για τα οποία μιλάει ανοιχτά πλέον και η Κομισιόν και προτείνει τη φορολόγηση και αναδιανομή τους. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι περιμένει να δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις των ενεργειακών εταιρειών ώστε να βρει αν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη και δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει το να παράγονται τέτοια υπερκέρδη εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης ακρίβειας, ούτε επιβάλλει όριο (πλαφόν) στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών στο εσωτερικό ενώ ο κος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από την Ευρώπη να βάλει πλαφόν.

Δήλωσε τέλος: «Είναι δυνατόν να ζητάει από την Κομισιόν να επιβάλλει πλαφόν και ο ίδιος να μην το εφαρμόζει στην Ελλάδα; Ο κος Μητσοτάκης επιλέγει να πετάει το μπαλάκι στην Ευρώπη και να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. Οι λογαριασμοί που πληρώνουν οι καταναλωτές έχουν υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης».

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email