Στις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στην προσωπική ευθύνη και τα εγκληματικά λάθη του ίδιου του Πρωθυπουργού στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β Θεσσαλονίκης στη σημερινή του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ήδη, από τις 19 Οκτωβρίου 2020, το ίδιο το ειδησεογραφικό site του ANT1, σε δημοσίευμά του για τη σύσκεψη των κ.κ. Μητσοτάκη, Τσιόδρα και των εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης αναφερόταν σε έκρηξη κρουσμάτων στην πόλη, καταλήγοντας σε δηλώσεις του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το ίδιο επαναλήφθηκε, παρά τις εισηγήσεις επιστημόνων και πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων για την ακύρωση του εορτασμού του Αγ. Δημητρίου, και στη σύσκεψη της 22ας Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, υπό τον κ. Χαρδαλιά. Όμως σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή, για τη σύσκεψη αυτή που προέδρευε, δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα! Δηλαδή ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιά, που εδώ και 10 μήνες μας ενημερώνει για την εξέλιξη της μάχης της πανδημίας δηλώνει σήμερα αναρμόδιος για το θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γνώριζαν για μεγάλη και κρίσιμη αύξηση κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη τουλάχιστον από τα μέσα Οκτωβρίου, είχαν εισηγήσεις για αυστηρά μέτρα και έχουν την απόλυτη ευθύνη για τη μη λήψη μέτρων. Άρα ο κος Μητσοτάκης είπε ψέματα ότι δεν είχε εισηγήσεις και έκανε εγκληματικά λάθη στην αρνητική τροπή που πήρε η εξέλιξη της πανδημίας που οδήγησε στη Θεσσαλονίκη πιθανά σε χιλιάδες θύματα και στο μπάχαλο που επικράτησε στη συνέχεια, κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Είναι σαφές ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο και σήμερα γιατί δεν πρέπει να υιοθετηθούν παρόμοιες προσεγγίσεις και να δημιουργηθεί ξανά χάος με το θέμα του εμβολιασμού, με τα τεστ ανίχνευσης του Covid19 και με την ενίσχυση των νοσοκομείων.

H κρίση στη Θεσσαλονίκη, το μπάχαλο με τον εμβολιασμό όπου τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ πήραν τη θέση των υγειονομικών, αλλά και οι παλινωδίες και το μπρος-πίσω στο θέμα της Εκκλησίας, του click away και των σχολείων, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τους κανόνες της επιστήμης. Είναι ξεκάθαρό ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει πολιτική διαχείριση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων και των εισηγήσεών της, με κομματική σκοπιμότητα. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας μας και της πανδημίας, και στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές. Και δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πρακτική και πολιτική,  όπου αυτά τα πράγματα θα ήταν αδιανόητα. Η κυβέρνηση πρέπει να λέει την αλήθεια στους πολίτες, και αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής: ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν είχε λάβει εισήγηση για λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη, όταν έχει αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο από πολλές διαφορετικές πλευρές.

Η ίδια έλλειψη σοβαρότητας χαρακτηρίζει και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για άνοιγμα των σχολείων, η οποία «μαζεύτηκε» από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αλλά και τη διενέργεια περισσότερων τεστ, τα οποία και ζητά όλη η κοινωνία. Σε αυτή την έλλειψη αξιοπιστίας, η κοινωνία οφείλει να αντιπαρατεθεί, εφαρμόζοντας μέτρα προστασίας, καθώς η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, αλλά και διεκδικώντας ενίσχυσης της υγείας και της οικονομίας.

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, είναι η κυβέρνηση να καλύψει το σύνολο του κόστος που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα και να στηρίξει με πραγματική χρηματοδότηση και την επιχειρηματικότητα και την εργασία. Η έλλειψη σχετικών πρωτοβουλιών και τα αποσπασματικά μέτρα που εξυπηρετούν μόνο τους «μεγάλους» οδηγεί και στην μη αποδοχή των μέτρων από τους παραγωγικούς φορείς, για αυτό έμποροι και επαγγελματίες είναι σε αντίθεση με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος τέλος στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, και στη ανάγκη επιτάχυνσής τους για την Ανάκαμψη της πόλης, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η απόδοση και αξιοποίηση ως δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου των δύο στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, η ανάπλασης της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης με το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι έργα που η ΝΔ είχε κολλήσει και τα ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, και ολοκλήρωσε όλες τις εγκρίσεις χωρικού σχεδιασμού. Όμως σήμερα η ΝΔ έχει παγώσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης με την απόφαση του κου Μητσοτάκη να αποσπάσει τα αρχαία της Βενιζέλου από το σταθμό του Μετρό. Σήμερα η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να έχει ήδη 12 σταθμούς Μετρό σε λειτουργία στο κέντρο της και είναι ευθύνη της ΝΔ που δεν τους έχει. Πλέον, το έργο είναι αμφίβολο εάν θα λειτουργήσει έστω το 2023, καθώς το πιθανότερο είναι να καθυστερήσει  ακόμη περισσότερο.

Δείτε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email