«Η Ελληνική Βουλή καλείται να αντιμετωπίσει δύο κεντρικά ζητήματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με βασικούς πυλώνες νομιμοποίησης και αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, την ευθύνη των Υπουργών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να δεχτεί ότι η δωροδοκία και η δωροληψία είναι μέρος των καθηκόντων ενός Υπουργού και ως εκ τούτου παραγράφονται σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν πρέπει επίσης να επιτρέψει τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή ακόμα και με λιγότερους από 150 βουλευτές. Πρόκειται για μείζονα ζητήματα δημοκρατίας και θα είναι ντροπή για την ελληνική Πολιτεία αν τα επιτρέψουμε. Τα κόμματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε σοβαρότατο έλλειμμα αξιοπιστίας έναντι των πολιτών», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα, 9.84» και το δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο.

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις αλλαγές που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Για τη ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχουν καταφέρει, σε λίγους μόλις μήνες, να δημιουργήσουν προβλήματα σε ολόκληρη την κοινωνία και τη ΔΕΗ. Προχώρησαν στην αύξηση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες και τους επαγγελματίες, από την 1η Σεπτέμβρη, μέσω των αναίτιων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και οδήγησαν στην απώλεια περί των σαράντα χιλιάδων συνεπών καταναλωτών που μετακινήθηκαν σε εναλλακτικούς παρόχους, σε δύο μόλις μήνες. Ο κύριος Χατζηδάκης δεν θα μπορούσε να τους κάνει καλύτερη πάσα και μάλιστα εις βάρος της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε, πολύ γρήγορα  και αποσπασματικά, τετελεσμένα σε σχέση με τη ΔΕΗ, αρχικά μέσω των αυξήσεων στα τιμολόγια και τώρα μέσω της κατάργησης του ΑΣΕΠ, των συλλογικών συμβάσεων και του ανώτατου ορίου στους μισθούς των μεσαίων και ανώτερων στην ιεραρχία στελεχών, χωρίς να έχει παρουσιάσει παράλληλα κάποιο ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο πλάνο για την εταιρεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης για τους νέους εργαζόμενους, από τη μία προσπαθεί να  καταργήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία και από την άλλη ανοίγει την πόρτα για κομματικές προσλήψεις, με μισθούς μάλιστα των 650 ευρώ, μισθούς Βρούτση. Νομοθετεί επιπλέον ειδική ρύθμιση για τη δημιουργία γαλάζιων golden boys που πλέον θα εξαιρούνται του πλαφόν στις αμοιβές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αμοιβές βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων κτλ., με το πρόσχημα προσέλκυσης στελεχών από την αγορά, κάτι όμως που συμβαίνει ήδη, αλλά αξιοκρατικά. Νομοθετεί τέλος, τα στελέχη – της κατά τα άλλα χρεοκοπημένης ΔΕΗ- να δικαιούνται πολυτελή αυτοκίνητα.

Για τη ΔΕΠΑ

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο κύριος Χατζηδάκης για τη ΔΕΠΑ παραχωρεί το σύνολο της περιουσίας του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου σε ιδιώτη. Ανατρέπει πλήρως, με αυτόν τον τρόπο, το πλάνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προέβλεπε την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου σε ιδιώτη μόνο στον τομέα της Εμπορίας ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και συνεπώς να μειωθούν οι τιμές και διατηρούσε πλειοψηφικό μερίδιο του δημοσίου, τόσο στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου, όσο και στα Διεθνή έργα που συμμετέχει η ΔΕΠΑ, νόμος 4602 του 2019. Παραχωρεί ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιώτη, με σταθερό έσοδο από τα δίκτυα διανομής, το οποίο όμως θα καθορίζεται πλέον από τον ίδιο, παραχωρεί τη χρηματοδότηση που είχε διασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ και μέσω χαμηλότοκου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων (ΕΤΕπ) με εγγύηση μάλιστα του ελληνικού δημοσίου, χωρίς να μας παρουσιάζει το λόγο αυτής της επιλογής. Επιπλέον, η μεταφορά ενός Διεθνούς έργου, με γεωπολιτική σημασία για τη χώρα, του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης από τις Υποδομές στην Εμπορία, μετά τη δημόσια διαβούλευση, με την επίκληση κάποιας πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ που όμως δεν παρουσιάζεται, μάς γεννά σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και την αδιαφάνεια των επιλογών της κυβέρνησης για τη ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ακραία νοεφιλελεύθερες επιλογές που και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ έχουν αντεργατικό χαρακτήρα καθώς από τον προηγούμενο νόμο (ν.4602/2019) αφαίρεσαν ολόκληρο το άρθρο που διασφαλίζει τους εργαζόμενους κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Ο Σ.Φάμελλος απάντησε σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το Ελληνικό και ειδικότερα για το θέμα που ανέκυψε με τους κοινόχρηστους χώρους κατά την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης στη Βουλή. «Είναι προφανές ότι, όπως και στα υπόλοιπα πεδία, το προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για μπουλντόζες στο Ελληνικό, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, καταρρέει. Ενώ σε κάθε πολεοδομική πράξη οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες και οι δρόμοι δηλαδή, παραμένουν πάντα στους δήμους, η κυβέρνηση πρότεινε το ανήκουστο να παραχωρηθούν στον επενδυτή. Μετά τη γενική κατακραυγή των δήμων, την ομόφωνη απόφαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και τις δικές μας ενστάσεις, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σωστή και να ακυρώσει αυτή την επιλογή με τροπολογία βουλευτών της».

Ερωτηθείς τέλος για τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, τόνισε ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει διαφορετική θέση για την εν λόγω δραστηριότητα, από την απόφαση της Βουλής του 2004 και την περιβαλλοντική άδεια του 2011, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, όφειλε να σεβαστεί την αρχή συνέχειας του κράτους, διασφαλίζοντας όμως με κάθε τρόπο την τήρηση της ευρωπαϊκής κανονικότητας, των περιβαλλοντικών κανόνων και των συμβατικών δεσμεύσεων της εταιρείας για την μεταλλουργία χρυσού και την καθετοποίηση της παραγωγής. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στη Διαιτησία καθώς η Ελληνικός Χρυσός, από την υπογραφή της σύμβασης το 2004 και μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή καθαρού χρυσού, ούτε καν στην αδειοδότηση μελέτης για τη μεταλλουργία, υποχρέωση που αποτελεί τον πυρήνα της σύμβασης και τη μοναδική δραστηριότητα που αποφέρει έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σεβόμενη την περιβαλλοντική νομοθεσία  επέβαλλε μια σειρά πρόστιμα για διαχρονικές πράξεις περιβαλλοντικής παράβασης της εταιρείας στη Χαλκιδική. Υπογράμμισε από την άλλη, τη δηλωμένη δημόσια πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για τροποποίηση της εν λόγω σύμβασης σε όφελος της Ελληνικός Χρυσός, η οποία εκφράστηκε δια στόματος του κυρίου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που αποδεικνύει το πραγματικό αντιπεριβαλλοντικό προφίλ της ΝΔ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την επέκταση της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός στη Θράκη παρά την ομόφωνη διαφωνία της Αυτοδιοίκησης και όλων των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

Print Friendly, PDF & Email