«Σαφώς και μας ανησυχεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Κυπριακή ΑΟΖ, ειδικά όταν διαπιστώνουμε μία λογική κατευνασμού σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και τους δημοσιογράφους Απόστολο Χονδρόπουλο και Γιώργο Κατσίγιαννη.

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε: «Από τη μία, η ΝΔ καλώς συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας τις δικές μας πρωτοβουλίες στους τομείς της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, με παράδειγμα την επικείμενη συμμετοχή του κυρίου Μητσοτάκη στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κάιρο. Από την άλλη όμως ακούμε η Τουρκία προχωράει σε γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7, με το γεωτρύπανο να κινείται προς στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Μετά τις συναντήσεις της κυβέρνησης με τον Υπουργό των ΗΠΑ, κ. Πομπέο, ακούσαμε διάφορες δηλώσεις υποστήριξης των ελληνικών θέσεων αλλά δεν βλέπουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή στάσης εκ μέρους του κυρίου Ερντογάν. Μαθαίνουμε ακόμη για το πράσινο φως που δόθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ στην Τουρκία, για να επέμβει στην περιοχή της βόρειας Συρίας. Όμως, ξέρουμε πολύ καλά, ότι μετά από κάθε σύρραξη και σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εμείς στην Ελλάδα θα υποδεχτούμε το κύμα προσφύγων. Πάνω από όλα θα έχουμε μία ακόμα μεγάλη πληγή στην ειρήνη».

Επεσήμανε ειδικότερα ότι: «κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, δεν τέθηκε το ζήτημα των παραβιάσεων  του ελληνικού εναέριου χώρου. Αναρωτιόμαστε επιπλέον, για ποιο λόγο δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο κατά της Τουρκίας. Ελπίζουμε το γεγονός αυτό να μην συνδέεται με πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μονομερή εξωτερική πολιτική. Ελπίζουμε να συνεχίσει την πολυεπίπεδη πολιτική, την οποία είχε υιοθετήσει και εφαρμόσει επιτυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθότι η Ελλάδα μπορεί να συνδέσει την ευημερία της με την ειρήνη και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου».

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση των συμβάσεων υδρογονανθράκων ξεκαθάρισε ότι: «Η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόρροια της αλλαγής της στρατηγικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την πώληση των ΕΛΠΕ. Όταν εμείς ωριμάσαμε τις συμβάσεις που ήρθαν προς κύρωση στη Βουλή, είχαμε αλλάξει ριζικά το πλάνο πώλησης των ΕΛΠΕ. Στις αρχές του 2015, βρήκαμε μία συμφωνία που προέβλεπε την πώληση του ολόκληρου του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Πήραμε πολιτική πρωτοβουλία και την αλλάξαμε με διατήρηση ποσοστού για το Δημόσιο και συμμετοχή και του ιδιώτη εταίρου μας στα ΕΛΠΕ στην πώληση μεγάλου ποσοστού μετοχών του. Διασφαλίσαμε καταρχήν πλειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου στη εταιρεία που θα διαχειριζόταν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των οικοπέδων στα οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ, καθώς και δικαιώματα βέτο σε βασικούς τομείς για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, να μην κλείσουν τα διυλιστήρια, ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή και όχι μόνο εμπορία, το δημόσιο να έχει λόγο στα εθνικά αποθέματα και στις προμήθειες αργού στη χώρα. Από διαρροές, μαθαίνουμε ότι η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να επιτρέψει στον ιδιώτη να αποχωρίσει από τη συμφωνία πώλησης, προς όφελος του ιδιώτη, ειδικά τώρα που ο Όμιλος των ΕΛΠΕ έχει γίνει ιδιαιτέρως κερδοφόρος. Προειδοποιούμε, την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι αυτή η επιλογή της είναι επιζήμια για την Ελλάδα. Ζητάμε, από τον κύριο Χατζηδάκη, να λάβει πολιτική πρωτοβουλία, όπως ακριβώς έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε πολιτικούς όρους των συμφωνιών, και μάλιστα εντός Μνημονιακού πλαισίου. Πόσο μάλλον σήμερα, όπου τα περιθώρια διαπραγμάτευσης έχουν αυξηθεί τώρα που έχουμε βγει από τα Μνημόνια. Δεν θα πρέπει να πουλήσουμε έτσι απλά το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου, αφενός επειδή συνδέεται με τα εθνικά αποθέματα και αφετέρου επειδή βάσει των σεναρίων που διαρρέονται, όφελος θα έχει μόνο ο ιδιώτης. Προτείνουμε λοιπόν, δεδομένου ότι πρόκειται για δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο, τα 500 εκατ. ευρώ να δοθούν από την κερδοφορία του Ομίλου».

Ο Σ. Φάμελλος απάντησε σε ερώτηση για τη ΔΕΗ λέγοντας: «Η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποκρυσταλλώνεται σε μία σχεδιασμένη προπαγάνδα ώστε, να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Πρόκειται για μία επιβάρυνση 15% για τα νοικοκυριά και 20% για τους επαγγελματίες, με τη συνολική επιβάρυνση να φτάνει τα 450 με 500 εκατ. ευρώ. Πραγματικά αυτή είναι η μέριμνα του κυρίου Χατζηδάκη για τη μεσαία τάξη; Την περίοδο 2010-2015, τα τιμολόγια ρεύματος αυξήθηκαν κατά 60%, είχαμε το καταστροφικό σχέδιο της “Μικρής ΔΕΗ” μαζί με την εισαγωγή των δημοπρασιών ποσοτήτων ΝΟΜΕ προς τους ιδιώτες, εναλλακτικούς παρόχους. Από την άλλη, την περίοδο 2015-2019, εμείς ακυρώσαμε τη “Μικρή ΔΕΗ”, είδαμε μείωση των τιμολογίων ρεύματος κατά 12% μεσοσταθμικά, η ΔΕΗ μόνο το 2018 προχώρησε σε επενδύσεις ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ και μείωσε το δανεισμό της κατά 1,25 δισ. ευρώ. Είναι εμφανές ότι αυτή δεν μπορεί να είναι η εικόνα μίας χρεοκοπημένης εταιρείας όπως θέλει να παρουσιάζει ο κύριος Χατζηδάκης. Σαφώς υπάρχει ανάγκη στήριξης της ΔΕΗ, μέσω όμως ενός στρατηγικού και μακροπρόθεσμου πλάνου. Η «τάχατες» έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που επικαλείτο ο κύριος Χατζηδάκης, σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, δεν αφορούσε σε έλεγχο για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ αλλά, απλά επιβεβαίωνε ότι έχουν τηρηθεί τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ 34). Υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι τα βελτιωμένα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο 2019».

Τέλος, σε ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι: «κανείς δεν αμφισβητεί πως πρέπει να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μία ξεκάθαρη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι μία μετάβαση σε ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής βασισμένο σε μονάδες φυσικού αερίου, ενός εισαγόμενου καυσίμου που αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και ενδεχομένως μπορεί να επιφέρει αυξήσεις τιμολογίων για τους καταναλωτές, μόνο προς όφελος των ιδιωτών. Λαμβάνοντας ακόμη υπόψη τις δηλώσεις του κυρίου Χατζηδάκη περί ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Διαχειριστή των Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ), έχουμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς αυτή η επιλογή μπορεί να συνδυαστεί με την επίτευξη των εθνικών στόχων για διείσδυση ΑΠΕ, εφόσον ο ιδιώτης είναι λογικό να προκρίνει το κέρδος του και όχι την εθνική μας στρατηγική. Για αυτόν τον λόγο, το δίκτυο πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

Print Friendly, PDF & Email