«Με την προσπάθεια αποκλεισμού των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να φιμώσει την προανακριτική επιτροπή ώστε να μην αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία για το σκάνδαλο της Novartis που αφορούν στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων. Επιχειρεί ακόμη να τροποποιήσει την πολιτική πραγματικότητα και να καταστήσει την υπόθεση Novartis από σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία. Δυστυχώς όμως, η Νέα Δημοκρατία θα πέσει τελικά στον λάκκο που η ίδια έσκαψε. Γιατί αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια μηχανορραφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να μην λειτουργήσει η προανακριτική», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus, 103.6.

Η συνέντευξη επικεντρώθηκε σε δύο βασικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, τον αποκλεισμό των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή που αφορά τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Για την προανακριτική επιτροπή

Το ζήτημα περί δήθεν ηθικής αυτουργίας του κυρίου Παπαγγελόπουλου έχει ήδη λήξει με τις αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, όπου αποδείχτηκε ότι στην υπόθεση Novartis δεν υπήρχε φυσική αυτουργία της αρμόδιας εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και κατ’ επέκταση ούτε ηθική αυτουργία του κυρίου Παπαγγελόπουλου. Συνεπώς, το κεντρικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη καταρρεύσει καθώς η υπόθεση Παπαγγελόπουλου είναι στον αέρα χωρίς καμία νομική βάση.

Οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος, λόγω της πρότερης ιδιότητάς τους έχουν εις βάθος γνώση της υπόθεσης και για αυτό ακριβώς το λόγο η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ θέλουν να τους αποκλείσουν από την προανακριτική επιτροπή. Το επιχείρημα περί αποκλεισμού τους δεν στέκει για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι δεν είναι ούτε εμπλεκόμενοι ούτε ελεγχόμενοι. Δεν εκκρεμεί καμία αγωγή ή κλήτευση και κυρίως η ΝΔ δεν τους έθεσε στη συζήτηση για την προανακριτική Επιτροπή. Για ποιο λόγο το θυμήθηκε τώρα;

Δεύτερον, διότι η Νέα Δημοκρατία δεν έθεσε ζήτημα συμμετοχής των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου κατά τη διαδικασία συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής και συνεπώς δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η δυνατότητα συμμετοχής τους στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Πρόκειται για μία κοινοβουλευτικά ακραία μεθόδευση, τοποθετείται μία βόμβα στα θεμέλια της προανακριτικής, με την προσπάθεια να αποκλείσουν τους εκπροσώπους που ορίστηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά η ΝΔ διαβλέπει ότι θα προκύψουν πολλά στοιχεία εις βάρος της στην προανακριτική και για το λόγο αυτό την τινάζει στον αέρα με μια ακραία αντί-Κοινοβουλευτική μεθόδευση. Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει τους εκπροσώπους των πολιτών, παρά μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του.

Άρα η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης επιλέγουν να φιμώσουν τη Βουλή και την επιτροπή με μια αντιδημοκρατική ενέργεια.

Για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας

Πρόκειται για μία αρνητική απόφαση που μπορεί να δημιουργήσει εκκρεμότητες σε ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα. Εμείς, χωρίς να έχουμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στα εσωτερικά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας, ήμασταν και είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και πορείας των Βαλκανικών χωρών, μία πορεία που μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι ενδεχόμενες εξελίξεις που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή, μετά την αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές που διαφαίνονται από τις δηλώσεις του κυρίου Ζάεφ, αποτελούν τον εφιάλτη του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αναγκαστεί να ταχθεί σθεναρά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ίσως να αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη της ΝΔ, καθώς στήριξε το προεκλογικό της αφήγημα στην πατριδοκαπηλία γύρω από το Μακεδονικό, αποκρύπτοντας από τον ελληνικό λαό την αλήθεια ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για την Ελλάδα.

Καλωσορίζουμε λοιπόν τη Νέα Δημοκρατία για άλλη μία φορά στην πραγματικότητα. Καλώς ο κύριος Δένδιας δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την ακριβή και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Αυτή την αλήθεια όμως θα έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να την μεταφέρει στους ψηφοφόρους της και κυρίως στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Μας ανησυχεί τέλος το γεγονός ότι η αρνητική απόφαση της Ευρώπης ελήφθη με κριτήριο το εσωτερικό ακροατήριο των χωρών και όχι την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η επιλογή αυτή δυστυχώς δεν αποτελεί θετική ένδειξη για την προοπτική της Ευρώπης. Εμείς όμως, πρέπει να διεκδικούμε πρωτοβουλίες επίλυσης του ζητήματος, με βάση τα συμφέροντα της Ελλάδας στο επίπεδο των δυτικών Βαλκανίων.

Print Friendly, PDF & Email