Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία ήταν το κύριο θέμα της συνέντευξης, σήμερα το πρωί, του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή Σήμερα με τους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και η Μ. Αναστασοπούλου.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως η εν λόγω συμφωνία ξεκίνησε από τις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Ολάντ, ήδη το 2015, και ήταν είχε ωριμάσει αρκετά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και πως η προμήθεια των φρεγατών είχαν περάσει από την προβλεπόμενη και κανονική διαδικασία των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή με τις εισηγήσεις του Ναυτικού και στη συνέχεια του Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Αυτή η αγορά δεν προχωρούσε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, για θέματα κόστους.

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί της συμφωνίας που ήρθε στη Βουλή, διατύπωσε τη θέση πως «η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έγκειται στην ίδια τη συμφωνία των δύο κρατών, ούτε στην προμήθεια των φρεγατών που είχαμε εξάλλου ξεκινήσει. Αλλά για το ότι σε μία αναγκαία και σημαντική συμφωνία, η οποία ήταν απαραίτητη και στρατηγικά για τη Ανατολική Μεσόγειο, δεν έπρεπε να υπάρχει ένα μείζον διπλωματικό έλλειμμα, δηλαδή το να μην ισχύει στην περιοχή της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αυτή την περίοδο, που η Τουρκία επί διετία αμφισβητεί την ΑΟΖ της Ελλάδας και έχει αυξηθεί η τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις ORUC REIS, παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους), δε γίνεται να «ξεχαστεί» να περιληφθεί στη συζήτηση η ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών (Ελλάδας και Γαλλίας) στην περιοχή που αμφισβητείται».

Ερωτηθείς για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ψηφίσει τη συμφωνία, ο Σ.Φάμελλος απάντησε πως «για να βοηθήσουμε τη συμφωνία να γίνει καλύτερη, αλλά και για να διορθωθούν τα δύο λανθασμένα σημεία, το θέμα της ΑΟΖ που αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το θέμα της αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο εξωτερικό και μάλιστα στην υποσαχάρια Αφρική, προτείναμε να διορθωθούν από την ίδια την κυβέρνηση. Είπαμε μάλιστα ξεκάθαρα ότι περιμέναμε μία τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό εφόσον τίθεται θέμα  προστασίας κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και αλλοίωσης του αμυντικού δόγματος της χώρας, που είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα και πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές υποχρεούμαστε για εθνικούς και πατριωτικούς λόγους να καταψηφίσουμε τη συμφωνία».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε πως «το πρόβλημα είναι απέναντι, στην άλλη μεριά του Αιγαίου, και εμείς θέλουμε η χώρα μας να είναι ασφαλής και δυνατή συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε πως όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διεκδικήσει την αλλαγή της συμφωνίας και τη βελτίωσή της.

Επεσήμανε τέλος το γεγονός πως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού παρακάμπτει και παραβιάζει τις νομοθετημένες διαδικασίες που η χώρα μας έχει διαχρονικά θεσπίσει και για λόγους κόστους και για λόγους διαφάνειας. Με αυτές τις επιλογές, πρώτα ανακοινώνονται οι στρατιωτικές προμήθειες και μετά εγκρίνονται από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχει αυξηθεί υπερβολικά το κόστος που φτάνει στα 10 δισεκατομμύρια και σε κάποιες περιπτώσεις με μεγάλη αύξηση κόστους σε σχέση με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα με το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, όπου το κόστος τουλάχιστον τριπλασιάστηκε.

Print Friendly, PDF & Email