«Αυτοί που μας κουνάνε σήμερα το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που υποβαθμίζουν και υποτιμούν τους δημοκρατικούς κανόνες, τη διαφάνεια, και την ευρωπαϊκή κανονικότητα και δημιούργησαν διαχρονικά τους «αρμούς» της εκτελεστικής εξουσίας στην Ελλάδα. Σε αυτούς αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αντιπροτείνοντας κανόνες, διαφάνεια και αξιοκρατία παντού, στην οικονομία, τους θεσμούς, την κοινωνία  και φυσικά την πολιτική», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας, κυρίου Στουρνάρα, ο οποίος «Λίγες μέρες πριν η Ελλάδα βγει στις αγορές επανάφερε το σενάριο ανάγκης πιστοληπτικής γραμμής, κάτι που αφενός δεν ίσχυε και αφετέρου λειτουργούσε ενάντια στην κυβέρνηση και τους στόχους που είχε θέσει η λαϊκή βούληση τις εκλογές του 2015, δηλαδή να βγούμε από τα Μνημόνια, με την κοινωνία όρθια, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας. Όλα αυτά τα πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι ο κύριος Στουρνάρας είχε άδικο. Και είναι σαφές ότι ο κύριος Στουρνάρας δεν ήταν ένα ανεξάρτητο πρόσωπο, αλλά πολιτικό, και μάλιστα Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που είχε ευθύνη για την χρεοκοπία της Ελλάδας».

Ένα άλλο παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Σ. Φάμελλος ήταν οι τοποθετήσεις Γενικών Διευθυντών, στις οποίες προχώρησε ο κύριος Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παραβιάζοντας τις λίστες κριτηρίων και οι πρόσφατες τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά προσόντα και χωρίς καμία προκήρυξη και διαφάνεια. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς ως προς τη διαδικασία προκήρυξης και αξιολόγησης για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών Γραμματέων και των ανώτατων στελεχών στα Υπουργεία, καθώς και η ανώτατη δημόσια διοίκηση αποτελεί αρμό της εκτελεστικής εξουσίας και επηρεάζει την πολιτική λειτουργία και την εφαρμογή της λαϊκής εντολής. «Όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία τα έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια, όπως επιβεβαιώνει η Έκθεση των θεσμών που αναγνωρίζει ότι οι Γενικοί Γραμματείς τοποθετήθηκαν βάσει της πολιτικής βούλησης της ΝΔ, και όχι βάσει της αξιοκρατικής διαδικασίας που είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), κατά τη διενέργεια της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των καναλιών και των πολιτικών κομμάτων, στην οποία προέδρευε ο ίδιος, όπου παραδέχτηκε ότι δόθηκε δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ «με αέρα», ενώ ακόμη προέκυψε πως δάνεια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που δεν εξυπηρετούνται και δεν δόθηκαν σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες, έφτασαν στο ποσό των 1,27 δισ. ευρώ, το 2015. Τόνισε ότι ακόμη και μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, και ενώ ο φάκελος κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο τον Ιανουάριο του 2017, με ξεκάθαρη διατύπωση παραβάσεων κακουργηματικού χαρακτήρα, καμία υπόθεση, ακόμη και σήμερα, δεν έχει παραπεμφθεί σε ακροατήριο. Από αυτό το γεγονός προκύπτει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα και για την απόδοση της δικαιοσύνης και για την εφαρμογή των νόμων, που σαφώς θεωρείται αρμός της εξουσίας.

Συμπερασματικά, και με βάση τη συζήτηση για τον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, σχολίασε: «Είναι σωστό για ένα αριστερό και προοδευτικό κόμμα να διερευνήσει τα όρια και τα χαρακτηριστικά του βαθέως κράτους, αυτού που αμφισβητεί τη λαϊκή βούληση. Οι τρεις αρχές που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αξιοκρατία, διαφάνεια, κανόνες, πρέπει να τηρούνται στη δημόσια διοίκηση, την οικονομία, την κοινωνία. Πρόκειται για τις αρχές που σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιτρέπει να εφαρμοστούν, καθώς την ενδιαφέρει μόνο η τακτοποίηση ημετέρων και goldenboys, δηλαδή των δικών της παιδιών. Επιτρέπει όμως το διορισμό σε καίριες δημόσιες θέσεις ατόμων χωρίς πτυχία, τη μη αναγκαιότητα υποβολής πόθεν έσχες για τους καναλάρχες, την απελευθέρωση των καταθέσεων προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, κλπ.. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή τη διαφθορά και θέλουμε και στην κοινωνία και ακόμα και μέσα στο κόμμα μας αξιοκρατία, διαφάνεια και κανόνες».

Τέλος, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη νέα παλινωδία της ΝΔ στο προσφυγικό, με την προσωρινή αναστολή της επίταξης των χώρων για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, αναφέροντας: «Αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως η επίταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν μία τραγικά προσβλητική και αντιδημοκρατική, για τις τοπικές κοινωνίες, τους βουλευτές και την τοπική αυτοδιοίκηση, πράξη. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει κάνει ό,τι πιο απάνθρωπο για τους πρόσφυγες και τους νησιώτες, ένα απάνθρωπο μπάχαλο και φιάσκο της Νέας Δημοκρατίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Print Friendly, PDF & Email