«Η Ελλάδα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση: όχι μόνο ισχυρή αντιπολίτευση. Χρειάζεται προοδευτική διέξοδο που να εγγυάται χαμηλότερο κόστος ζωής, καλύτερους μισθούς, φθηνότερο ρεύμα, διαχείριση χρέους, ισχυρή δημόσια υγεία και ισχυρή δημόσια παιδεία, αντί απλά να ανακυκλώνει καρέκλες, οικογενειοκρατία και συστήματα εξουσίας», επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24 με τους δημοσιογράφους Γ.Κακούση και Α.Λιβαθυνού.

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά θανάτων ασθενών σε Κω και Ν. Μάκρη, προτού μεταφερθούν εγκαίρως στο νοσοκομείο, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επέλεξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να παραμελήσει τα θέματα του κοινωνικού κράτους. «Δυστυχώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποβαθμίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Πλέον, και ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία του στόλου ασθενοφόρων ανανεώθηκε, σήμερα υπάρχει μικρότερος διαθέσιμος αριθμός ασθενοφόρων στην Αττική. Παράλληλα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε διασώστες γιατί υπήρξαν πάρα πολλές συνταξιοδοτήσεις και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη προσλήψεις. Συνολικά το προσωπικό που υπηρετεί στη δημόσια υγεία έχει μειωθεί γιατί οι προτεραιότητες ήταν άλλες, όπως, π.χ. η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του ΕΣΥ που προώθησε ο κ. Πλεύρης, παρά την πανδημία και τα ποσά που είναι διαθέσιμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει ότι έχει διαφορετική προσέγγιση: «Το 2015, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα στα δημόσια ταμεία. Αλλά η προτεραιότητα και επιλογή μας ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι στη δημόσια υγεία. Καταφέραμε να ενισχύσουμε το προσωπικό στην υγεία και να ξεκινήσουμε προσλήψεις, παρότι αυτές απαγορεύονταν λόγω της χρεοκοπίας της χώρας. Είναι απαράδεκτη η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δίνει προτεραιότητα στην κερδοφορία λίγων εταιρειών και όχι στη δημόσια υγεία και στο κοινωνικό κράτος, και να τα μεταθέτει ως στόχους στην επόμενη διακυβέρνηση. Παραδέχεται λοιπόν η ΝΔ ότι στη θητεία που ολοκληρώθηκε δεν είχε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία».

Και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται τη δημόσια υγεία. Σήμερα, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. προτείνει 2.000 ευρώ μισθό για τους πρωτοδιόριστους γιατρούς για να υπάρχει στελέχωση και να μη φεύγουν οι πτυχιούχοι στο εξωτερικό. Οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας», υπογράμμισε.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αισχροκέρδειας: «Σήμερα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος, η χώρα βιώνει τις συνέπειες του υψηλότατου πληθωρισμού όλους τους προηγούμενους μήνες, που πλέον αποτυπώνεται στις πολύ υψηλές τιμές των προϊόντων και στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, για όλο το 2022 η Ελλάδα είχε, προ φόρων και επιδοτήσεων, την ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Οι εταιρείες ρεύματος στη χώρα εισέπραξαν, είτε από τους καταναλωτές, είτε μέσω των επιδοτήσεων την υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Πρόκειται για χρήματα που έφυγαν από τους καταναλωτές και την παραγωγή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε το γρήγορο και εύκολο πλουτισμό λίγων εταιρειών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα δύο διυλιστήρια της χώρας, τα οποία είχαν κέρδη 3 δισ.ευρώ το 2022, και των οποίων τα υπερκέρδη δεν έχουν φορολογηθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι το προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και στελεχών της ΝΔ για νέες εκλογές τον Αύγουστο, εάν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι αυτές δηλώσεις δείχνουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τελικά τον κ. Μητσοτάκη είναι η καρέκλα της εξουσίας: «Τελικά δεν το εκλογικό σύστημα δεν ήταν παράγοντας αστάθειας. Σήμερα ακόμα και με ενισχυμένη αναλογική ο κ. Μητσοτάκης, μάς απειλεί πάλι με νέες εκλογές τον Αύγουστο. Η ΝΔ δηλώνει στην πραγματικότητα ότι θα προκαλεί αστάθεια σε οικονομία και κοινωνία με αλλεπάλληλες εκλογές, μέχρι να αποκτήσει ισχυρή καρέκλα ο κ. Μητσοτάκης. Όμως, αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας, της αγοράς και της οικονομίας. Το θέμα είναι να μην πιάσουν τόπο τα εκλογικά παιχνίδια και οι εκβιασμοί της ΝΔ. Χρειάζεται όχι μόνο ισχυρή αντιπολίτευση αλλά και προοδευτική διακυβέρνηση. Και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», κατέληξε.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email