«Η επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και η επαναφορά της δέκατης τρίτης (13ης) σύνταξης, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων, είναι ένας από τους άξονες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι πάγια δέσμευσή μας. Και επιπλέον ανακοίνωσε την αλλαγή της ρύθμισης της προσωπικής διαφοράς για να επωφεληθούν των αυξήσεων όλοι και όλες οι συνταξιούχοι. Αυτό που ανέδειξε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνάντησή του με τους συνταξιούχους, ήταν ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τους συνταξιούχους. Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κος Πέτσας, ήταν που έλεγαν στους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να προσφύγουν για τα αναδρομικά τους και ότι θα δικαιωθούν όλοι αλλά, τελικά αναδρομικά θα λάβουν μόνο όσοι προσέφυγαν. Πρόκειται για ακόμη μία κοροϊδία Μητσοτάκη. Ο οποίος έκοψε και τη 13η σύνταξη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Θύμισε στη συνέχεια ότι όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχαν προηγηθεί δέκα περικοπές στις συντάξεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015. «Με τους νόμους 3845/10 έως 4254/14 κατακρεούργησαν τις συντάξεις, έκοψαν δώρα, επιδόματα, τη 13η σύνταξη».

«Μετά τη χρεοκοπία που μάς οδήγησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε όταν ο ΕΦΚΑ είχε έλλειμμα και δεν ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό και οι δανειστές καραδοκούσαν. Παρότι δημιουργούνταν διαφορές με το νέο σύστημα συντάξεων, δεν κόπηκαν οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων και πήρανε την προσωπική διαφορά. Ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε εκείνη την περίοδο με σκοπό να προφυλάξει τους παλιούς συνταξιούχους. Σήμερα, στη βάση νομοθέτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει δυνατότητα αυξήσεων των συντάξεων. Και προφανώς και επειδή έχουμε βγει από τα μνημόνια θα πρέπει να αρθεί η προσωπική διάφορα για τους παλιούς συνταξιούχους για να παίρνουν και αυξήσεις. Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να δοθεί η 13η σύνταξη που έκοψε η ΝΔ, όλα τα αναδρομικά και να λυθεί και το θέμα της προσωπικής διαφοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει και μπορεί να το κάνει. Ο κος Μητσοτάκης σίγουρα δεν θέλει. Εξάλλου ο κ Μητσοτάκης έχει κόψει αθροιστικά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη και τα αναδρομικά. Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά».

Διευκρίνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια και το έκανε πράξη με τις θυσίες βέβαια του ελληνικού λαού και ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία είναι αύξηση των εισοδημάτων. «Σήμερα με βάση το αυξημένο κόστος διαβίωσης εξαιτίας των αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ο κατώτατος μισθός πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 880 με 900 ευρώ. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ελεγχθεί η ακρίβεια και να μειωθούν οι τιμές. Δεν μπορεί το 2022, εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας, μετρημένες στα δάχτυλα εταιρείες ρεύματος και δύο διυλιστήρια να έχουν 6 δισ. ευρώ άδικα υπερκέρδη!  Και σήμερα να έχουμε ένα νέο κύμα ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και να μειώνεται και το βάρος και η ποσότητα στις συσκευασίες στο σούπερ μαρκετ. Υπάρχει ασυδοσία στην αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για αύξηση εισοδημάτων και δίκαιη αναδιανομή πλούτου. Αλλά και για ελάφρυνση των βαρών όπως π.χ. με την απαλλαγή των δανείων της πανδημίας από τόκους και με 120 δόσεις για τους επαγγελματίες, καθώς και με την κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email