«Το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου και οι πληροφορίες για πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους μάς οδηγεί στη διαπίστωση της απόλυτης χρεωκοπίας της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. Δεν μιλάμε για αριθμούς αλλά για ψυχές που χάθηκαν. Παρά τα μεγάλα λόγια γύρω από το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, η αποτυχία της πολιτικής και τα αδιέξοδα έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο και τις θάλασσές μας σε τάφους ανθρώπων, και αυτό είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica TV» και την εκπομπή «Χωρίς μακιγιάζ» με τους δημοσιογράφους Β. Κεγαχιά και Γ. Χουδαλάκη.

Επισήμανε αρχικά ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στη διάσωση και στην περίθαλψη των επιζώντων του ναυαγίου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποστείλει από χθες κλιμάκιο με επικεφαλής τους Α. Χαρίτση και Α. Λινού για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να στηρίξουμε όλους όσους επιχειρούν εκεί, υγειονομικούς και διασώστες. Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το ρόλο του Λιμενικού και της Frontex πριν από το ναυάγιο φυσικά και πρέπει να ερευνηθούν σε επόμενο στάδιο, αφότου γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την έρευνα, τη διάσωση και την περίθαλψη».

Στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στις απώτερες αιτίες του ναυαγίου και στην εμφανέστατη αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου: «Είναι σημαντικό το πρόβλημα των διακινητών και προφανώς πρέπει να γίνει κάτι για αυτό. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Στην περιοχή μαίνονται πόλεμοι που αποτελούν και τη βασική αιτία του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Η Ευρώπη παρακολουθεί αυτούς τους πολέμους ως απλός θεατής, χωρίς να κάνει τίποτε ουσιαστικό, ούτε για να σταματήσουν, ούτε για να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι για τους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο, παρά το γεγονός ότι αυτό επιτάσσει το διεθνές δίκαιο».

Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσφατα συμφωνηθέν Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ασκώντας έντονη κριτική στις προβλέψεις του: «Οφείλουμε να επιδιώξουμε συμφωνία κατανομής των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, πλέον προβλέπεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί μία χώρα για να γίνει αποθήκη ή φυλακή ψυχών και οι υπόλοιπες χώρες να αποφύγουν τις ευθύνες τους, πληρώνοντας και κοροϊδεύοντας τις κοινωνίες τους. Δυστυχώς σε αυτή την πρόβλεψη φαίνεται να έχει συνηγορήσει και η ελληνική κυβέρνηση που έχει δεχθεί η Ελλάδα να γίνει φυλακή ψυχών».

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη οφείλουν αυτονόητα να επιδεικνύουν την ίδια ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκείας, υπενθυμίζοντας τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες: «Οφείλουμε να προσφέρουμε σε όλους τους πρόσφυγες την ίδια μορφή φιλοξενίας. Ουκρανοί πρόσφυγες φιλοξενούνται σε χωριά, όπως στο Μονοπήγαδο στη Θεσσαλονίκη, και τους στηρίζουν κάτοικοι από το υστέρημά τους, αλλά σε άλλες περιπτώσεις, σε δομές φιλοξενίας για πρόσφυγες από άλλες περιοχές μπαίνουν τουρνικέ και συρματοπλέγματα, μετατρέποντάς τες πρακτικά σε δομές κράτησης. Πρέπει να έχουμε την ίδια λογική φιλοξενίας σε όλους όσους δικαιούνται άσυλο και να εξασφαλίσουμε την ασφαλή δίοδο».

Για το τραγικό ναυάγιο και για το προσφυγικό μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει ακόμα και τώρα αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής: «Πρωτίστως πρέπει να υπάρξει συντεταγμένη ευρωπαϊκή διπλωματική προσπάθεια για να τερματιστούν οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή. Δεύτερον πρέπει να υπάρξει στήριξη των γειτονικών στις συρράξεις χωρών. Δεν γίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατηρεί απαθής όταν στα σύνορά της χάνονται ανθρώπινες ψυχές. Τρίτον, πρέπει να υπάρξει ασφαλής δίοδος για τους πρόσφυγες, και όχι να μετατρέπονται χώρες σε αποθήκες ή φυλακές ψυχών, και αυτοί πρέπει να είναι οι πυλώνες μιας πραγματικής πολιτικής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», τόνισε.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το θέμα που θέτει η ΝΔ για τους υποψήφιους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και την πρόσφατη αναφορά σε «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» από υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στη Ροδόπη, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι: «εφόσον ο κ. Μητσοτάκης είχε όντως διαπιστώσει παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές θα έπρεπε να είχε δράσει καταρχάς σε διπλωματικό επίπεδο. Η μόνη πληροφόρηση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αυτή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αφορούσε σε επιλεκτική πληροφόρηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Δυστυχώς η ΝΔ και ο Μητσοτάκης εμπλέκουν εκ νέου την ΕΥΠ στα πολιτικά τους σχέδια. Όπως ξέρουμε όμως η ΕΥΠ πρόσφατα είχε εμπλακεί και ήταν ο βραχίονας του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο έχει πια παραδεχθεί και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, και σε αυτό το σκάνδαλο ήταν υπό παρακολούθηση ακόμα και ο αρχηγός του στρατεύματος. Άρα η αξιοπιστία της αμφισβητείται».

«Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα. Η Νέα Δημοκρατία θέτει το ζήτημα καθαρά για εκβιαστικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, και αυτό εξάλλου αποδεικνύουν και οι αναφορές της κας Μπακογιάννη, η οποία επιχείρησε να εκβιάσει τους ψηφοφόρους της Ροδόπης, εφόσον επιλέξουν άλλο κόμμα».

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email