«Είναι ξεκάθαρο ότι όπου βρίσκουμε σκάνδαλα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια περιουσία οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε. Και φυσικά πρέπει να ακολουθεί η απαραίτητη ποινική διερεύνηση. Δεν πρέπει όμως να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση με προσωπικές επιθέσεις, λάσπη και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κατά της πολιτικής και της δημοσιογραφίας της κλειδαρότρυπας» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» με τον Γιώργο Μελιγγώνη.

Πρόσθεσε πως οι πολίτες στις εκλογές θα κρίνουν τα πολιτικά κόμματα με κριτήριο ποιο μπορεί να εγγυηθεί μία καλύτερη Ελλάδα και μία καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες. «Καλύτερες αμοιβές, μειωμένες τιμές στα βασικά προϊόντα, στη βενζίνη, στο ρεύμα, ένα πιο ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά τους δηλαδή, ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, και προκοπή για όλες και όλους».

Στάθηκε ειδικότερα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια: «λύνει ένα σοβαρότατο πρόβλημα για μεγάλη μερίδα των πολιτών, προβλέπει ακόμη και κούρεμα χρέους για τους πιο ευάλωτους. Ένα πρόβλημα που εντάθηκε τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη γιατί η κυβέρνηση κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και ψήφισε τον πτωχευτικό νόμο Σταϊκούρα που, στην καλύτερη περίπτωση, προβλέπει οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν ενοίκιο για να μένουν στο σπίτι τους».

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι: «ο κος Μητσοτάκης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά μία καλύτερη Ελλάδα, παραδίδει μία Ελλάδα πιο αδύναμη, με πολύ μεγάλη ακρίβεια, χαμηλή αγοραστική δύναμη για τους καταναλωτές, λιγότερη ασφάλεια αλλά και λιγότερη δημοκρατία».

Αναφέρθηκε επίσης στα 3 δισ. ευρώ των υπερκερδών των δύο διυλιστηρίων της χώρας που η κυβέρνηση θα όφειλε να φορολογήσει κατά 90% και να επιστρέψει στους καταναλωτές: «μέχρι στιγμής δεν έχει φορολογήσει και δεν έχει επιστρέψει στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει δυστυχώς μόνο τα υπερκέρδη λίγων εταιρειών στις πλάτες μάλιστα των καταναλωτών».

Για την απλή αναλογική θύμισε πως αποτελεί διαχρονική θέση της Αριστεράς: «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ της απλής αναλογικής γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει την πραγματική ισότητα της ψήφου των πολιτών. Η Δεξιά δεν θέλει η ψήφος των πολιτών να έχει την ίδια βαρύτητα, αλλά θέλει το πρώτο κόμμα σε ψήφους, αλλά όχι πλειοψηφικό, να λαμβάνει μπόνους εδρών. Δεν θέλει ούτε συμμαχικές κυβερνήσεις αν και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι συμμαχικές. Στη Νέα Δημοκρατία «βασιλεύουν» η οικογενειοκρατία και οι επαγγελματίες της πολιτικής. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει όριο στις θητείες των βουλευτών».

Θύμισε ότι η ΝΔ δεν ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 να προστατευτούν τα δημόσια αγαθά του νερού και της ενέργειας. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε το διαγωνισμό για την πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μετέφερε τις μετοχές στο Υπερταμείο που, σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την πώληση.

Έβαλε ακόμη στη μεταβίβαση τον όρο της Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο απεφάνθη ότι οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να επιστρέψουν από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, Απόφαση που δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Πριν από δεκαπέντε μέρες η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ ζήτησε την άμεση εφαρμογή της εν λόγω Απόφασης. Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους, ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση που Υπουργείου Οικονομικών το περασμένο καλοκαίρι, και κάνει σαφή την επιδίωξή της να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού. Το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έγινε νόμος μόνο με τις κυβερνητικές ψήφους με σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντι, προέβλεψε τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής νερού για να στρώσει το έδαφος στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής του».

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον φράκτη στον Έβρο ο Σ.Φάμελλος μίλησε για την εθνική ασφάλεια που προβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Αυτοί που λένε ότι ανησυχούν τόσο για την εθνική ασφάλεια θα πρέπει να μάς απαντήσουν γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του στρατού, ή γιατί άφησαν πριν από δύο χρόνια το Oruc Reis να σουλατσάρει στο Αιγαίο».

Σε προβοκατόρικη ερώτηση βουλευτή της συμπολίτευσης που ήταν επίσης παρών στο πάνελ απάντησε ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει πει ότι θα γκρεμίσει τον φράκτη στον Έβρο, έθεσε όμως το ζήτημα που δημιουργείται με πιθανές γκρίζες ζώνες και ξεκαθάρισε πως η λύση στο μεταναστευτικό δεν είναι ο φράκτης αλλά η αναθεώρηση του συμφώνου μετανάστευσης, ώστε να γίνεται κατανομή και ενσωμάτωση όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι η Ελλάδα ως χώρα εισόδου να λειτουργεί ως αποθήκη ψυχών».

Σημείωσε τέλος ότι: «η στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ στην επιτροπή προϋπολογισμού στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν σε αντίθεση με την πλειοψηφική και πάγια ευρωπαϊκή θέση κατά της χρηματοδότησης φρακτών με ευρωπαϊκά κονδύλια και άρα η ΝΔ έρχεται σε αντίθεση με ευρωπαϊκές πολιτικές και θέτει τη χώρα και σε αντίθεση με διεθνείς συνθήκες».

Παρακολουθείστε απόσπασμα από το Δελτίο Ειδήσεων εδώ

Print Friendly, PDF & Email